Sikeres karrier, nehéz kezdet után is

Független Pénzügyi segítségért csúsztasd fel!

sikeres karrier fedkép

A sikeres karrier a legtöbb magyar számára ma is az egyik legfontosabb bevételi eszköz, hiszen túlnyomó többségben alkalmazottként dolgozunk. Nem mindegy, hogy mennyire tudod jól menedzselni a pályafutásodat, milyen gyorsan tudod növelni a fizetésed, hiszen ez százmilliós plusz vagyont is jelenthet az életed során.

De mi van akkor ha nem így kezdtél, hanem valami kudarc ért a pályád elején. Van esélyed visszajönni? Egy új kutatás erre a kérdésre keresi a választ.

Siker titka a karrierben

Wang Yang és társai a fiatal kutatók későbbi sikerének titkát akarták megfejteni, két versengő „népi” bölcsesség közötti igazságtétel által.

Az egyik elmélet (Máté-effektus) szerint a korai siker további sikereket szül, a gazdagok gazdagabbak a szegények szegényebbek lesznek az idő előrehaladtával. Kutatókat vizsgálva ezt a jelenséget részben bizonyították is, ha valaki egyszer már sikeresen publikált, vagy nyert támogatásokat, utána sokkal nagyobb eséllyel nyert ismét és írt népszerű tanulmányokat.

A másik teória szerint a korai kudarcok is elővetíthetik a későbbi sikereket a tudományos pályán. Ami nem öl, meg az ugye megerősít (kivéve a medve, az megöl). A bukások hatására a kevésbé elhivatott emberek egyszerűen elhagyják az adott pályát, akik maradnak viszont kettőzött erővel dolgoznak azon, hogy bizonyítsák a képességeiket. A kemény munkájuk hatására a pályán maradók jobban fognak teljesíteni, mint azok akik korán sikeresek lettek, hiszen ez utóbbiak nagyobb eséllyel lesznek elbizakodottak és elkényelmesednek.

Majdnem sikeres kutatók

Sikeres karrier - közel a nagysághoz
Ilyen közel voltunk a nagysághoz.

A vizsgálat során két csoportot hasonlítottak össze. Az első csoportba azok kerültek, akik épphogy sikeresen pályáztak az amerikai NIH pályázatára és nyertek kutatási támogatást, nevezzük őket épphogy nyerteseknek. A másik csoportba azok kerültek, akik épphogy csak lemaradtak, nevezzük őket veszteseknek.

Felkészültségben, tudásban, megjelent cikkek számában, pályafutásuk alakulásában egészen eddig a pontig a két csoport szinte teljesen megegyezett. Ezt követően azonban eltérő utakon ment tovább a két csoport tagjainak karrierje, hiszen a nyertesek átlagosan 1,3 millió dollárból valósíthatták meg kutatási tervüket.

Utolsókból az elsők

sikeres karrier - nehézségek meme
Nehéz nap? Csak gondolja arra, hogy egy nyilat is úgy tudsz kilőni, ha előbb hátrahúzod. Ha az élet hátrahúz az csak azt jelenti, hogy éppen készül előrelőni, hogy MEGÖLJ valakit.

A kutatók pályafutása a következő 5-10 évben a második teóriát látszik igazolni. A vesztesek csoportja által írt cikkeket átlagosan 20%-kal gyakrabban idézték. Továbbá, nagyobb eséllyel írt ez a csoport felkapott (legolvasottabb és leggyakrabban idézett) tanulmányokat is. A különbség megmaradt akkor is, ha különböző végzettség, nem, terület alapján hasonlították össze a csoportokat. Röviden, a vizsgált szakmában azok, akiket kudarc ért pályájuk elején később sikeresebbek lettek, mint azok akik sikerrel indították karrierjüket.

Sőt, 10 évvel a támogatás (sikeres vagy sem) igénylését követően, akik éppen-csak-lemaradtak már nem szimplán jobb teljesítményt nyújtottak az éppen-csak-nyertesek csoportjához képest, de hasonló eredményeket értek el, mint azok akik a támogatás könnyedén, egyértelmű fölénnyel megszerezték.

Mielőtt még elkezdenénk keresni, hogy hol is bukhatunk el a siker érdekében, pár dolgot meg kell jegyezni. Egyrészt, a vesztesek nagyobb eséllyel hagyták el a pályát (tűntek el az adatbázisból), míg a nyertesek között ez az arány lényegében nulla. Ez bizonyos szinten magyarázza az eredményeket, hiszen azt jelenti, hogy csak a legelhivatottabbak maradtak a pályán, de közel sem indokolja az egész különbséget.

sikeres karrier - Bill Gates sem fejezte be a sulit
„Bill Gates is abbahagyta a tanulást” – igen, de a Harvardot hagyta abba, nem a 11. osztályos intenzív olvasó kurzust.

Másrészt, minden vizsgált kutató jól felkészült volt. Befektették a szükséges munkát, hogy nyerjenek támogatást és sokszor a véletlen döntött, hogy nyersz vagy sem. Mindegyik vizsgált csoport jobban teljesített, mint az átlagos kutató, aki meg sem próbált támogatást szerezni. Ez megerősíti, hogy a fenti dinamika csak akkor működik, ha jól felkészült személyeket vizsgálunk.

Kitartóknak áll a világ

Mindig óvatosan kell bánni, ha egy szűk területen végzett kísérletet kivetítünk nagyobb körre, de azért merjünk általános tanulságokat óvatosan levonni.

A karriered, életed során nem fog minden úgy történni, ahogy eltervezted, mindenkit fognak érni kudarcok. A sikeres karrier megteremtésének feltétele, hogy tartsunk ki a nehézség ellenére is. Ha elég felkészültek vagyunk, de közbeszól a rossz szerencse, akkor se adjuk fel, ha kettőzött erővel dolgozunk hosszú távon a tapasztalataink, elhivatottságunk miatt könnyen az élbolyban találhatjuk magunkat.

Ha egész eddigi pályafutásunk gyerekjáték volt és ment minden, mint a karikacsapás, akkor legyünk nagyon figyelmesek a hozzáállásunkra. Könnyen beleeshetünk az önelégültség csapdájába és lesüllyedhetünk a posványba, mondván nekünk úgyis mindig minden sikerül. A végén pedig csak azt vesszük észre, hogy nincs meg az eszköztárunk a kihívások kezelésére és lehagynak azok, akiket régen csak mosolyogva néztünk.

Összegezve, legyünk felkészültek, ne kényelmesedjünk el és a kudarcok esetén se omoljunk össze, a tanulmány szerint jó esélyünk van így is magasra jutni és sikeres karriert befutni.

Tetszett a cikk? Akkor a hírlevelet imádni fogod.

Heti rendszerességgel megosztom gondolataimat arról, amit a pénzről éppen tanultam vagy olvastam. Semmi spam, csak tiszta érték.

Add meg email címed és csatlakozz az 1000+ feliratkozóhoz. 

A feliratkozással elfogadod az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Kapcsolódó cikkek

Ezekről is írtam a témában

Megmutatom, hogy hogyan ne vegyen ki senki pénzt a zsebedből

  • Pénzügyi audit – átnézem meglévő pénzügyi termékeid (Nyugdíjbiztosítás, LTP stb.)
  • Befektetés – megmutatom miként tudod pénzed kamatoztatni, minimális költségek mellett
  • Pénzügyi terv – összerakjuk azt a rendszert, amely egyre közelebb visz az pénzügyi szabadsághoz

Jogi nyilatkozat

A Számvető egy ingyenesen elérhető pénzügyi weboldal, amelynek célja, hogy az olvasókat segítse releváns információkkal, amelyek a leginkább érthető módon mutatják be az adott pénzügyi terméket. Kérlek azonban, hogy az itt közölt információkat ne tekintsd ajánlásnak. Vedd figyelembe, hogy az oldalon megjelenő tartalmak teljesen szubjektívek, amelyek hiányosak és/vagy pontatlanok lehetnek. Kérlek minden esetben ellenőrizd az itt leírtakat. Sőt, hálás leszek érte, ha pontatlanságot találsz és ezt jelzed felém. Ezek a teljesen ingyenes tartalmak a partnerek (az ezen az oldalon felsorolt ​​vállalatok némelyikétől) affiliate linkjén történő belépések után kapott ajánlási jutalékoknak köszönhetően fenntartható (ezek nem járnak többletköltséggel a belépőnek/regisztrálónak).