S&P 500: Mi az? Hogy működik? Hogyan vegyek?

Független Pénzügyi segítségért csúsztasd fel!

S&P500 Mi az Hogyan vegyek

Az S&P 500 egy amerikai részvénypiaci index, amely az 500 legnagyobb amerikai kapitalizációjú vállalat teljesítményét követi le. Befektetők ebből következtetnek a piac általános teljesítményére. A válságban most mindenki árgus szemekkel figyeli az index mozgását, amely jelenleg 2900-as szinten áll.

Miért szeretjük az indexeket?

Hírportálokon vagy a TV híradójában gyakran hallani, hogy az adott napon egy-egy piaci index hogyan teljesített. Biztos Te is találkoztál már olyan kifejezésekkel, mint FTSE100, Dow Jones, DAX vagy S&P500. És ki ne hagyjam a BUX-ot, ami a magyar piac részvényeinek a teljesítményét követi le. Azért szeretjük ezeket az indexeket, mert megmutatják nekünk egy-egy piac teljesítményét. Tehát, amikor az esti híradóban Szellő István komoly, de mégis megnyugtató hangján elmondja, hogy a BUX esett 5%-ot, akkor ebből olyan dolgokat vonhatunk le, mint:

 • A magyar gazdaság teljesítménye romlik, így a jövőbeli kilátások is rosszabbak lettek
 • Az üzleti bizalom megingott
 • Az értéktőzsdébe vetett bizalom csökken

A korábban említett indexek például egy-egy nemzetgazdaság teljesítményét mutatják. A kérdés, hogy mely időpillanatban. A gazdasági pszichológia itt is jelen van. Ezek az indexek legtöbbször nem a jelen állapotot mutatják, hanem azt, hogy a befektetők mit gondolnak arról, hogy mi lesz a jövőben. Ha pozitívak a kilátások, akkor az index is emelkedni fog, annak ellenére, hogy a gazdaság jelenleg romokban.

Megmutatom, hogy hogyan ne vegyen ki senki pénzt a zsebedből

 • Pénzügyi audit – átnézem meglévő pénzügyi termékeid (Nyugdíjbiztosítás, LTP stb.)
 • Befektetés – megmutatom miként tudod pénzed kamatoztatni, minimális költségek mellett
 • Pénzügyi terv – összerakjuk azt a rendszert, amely egyre közelebb visz pénzügyi céljaidhoz

De mi az S&P 500? Mit tartalmaz? Hogy tudom megvenni? Ezekre keresem a választ a cikkben.

Hogyan működik az S&P 500?

Az S&P 500 nyomon követi az indexében szereplő vállalatok piaci kapitalizációját. Leegyszerűsítve, azért hívjuk S&P 500-nak, mert az index az USA piac 500 legnagyobb vállalatát tartalmazza. Több módon is vizsgálhatjuk vállalatok nagyságát, mint eszközállomány, árbevétel vagy, ahogy ebben az esetben, a kapitalizáció. Ilyenkor megnézzük, hogy a vállalatnak hány részvénye van és azokat felszorozzuk az aktuális tőzsdén jegyzett részvény árfolyammal. Ez megmutatja, hogy a piac mit gondol arról, hogy mennyit ér a vállalat. Miután ez megvan mind az 500-ra, akkor súlyozzák a kapitalizáció nagysága szerint. Egy 100 milliárdos cég teljesítménye nem szerepelhet ugyanakkora súllyal, mint egy 10 milliárdos cégé. Ezért tízszer akkor súllyal fog szerepelni. Végül pedig elosztják egy állandó osztóval, azért hogy ne milliárd nagyságú számot kapjunk. Mégis csak átláthatóbb egy négy számjegyű szám. Így jön ki a 2900.

Nem mindig elég a legnagyobbnak lenni, hiszen vannak egyéb vizsgálandó szempontok is, amelyre van egy bizottság. Ez a bizottság választja ki a cégeket likviditásuk, méretük és iparuk alapján. Negyedévente, márciusban, júniusban, szeptemberben és decemberben súlyozzák át az indexet. Ahhoz, hogy az indexbe bekerüljön egy vállalat több kritériumnak is meg kell felelni:

 • Az Egyesült Államokban kell, hogy legyen a székhelye
 • Legalább 8,2 milliárd dollár kapitalizációval kell rendelkeznie.
 • A társaság készletének legalább 50% -ának hozzáférhetőnek kell lennie a nyilvánosság számára.
 • Részvényárának legalább 1 dollárnak kell lennie.
 • 10 K-os éves beszámolót kell benyújtania.
 • A befektetett eszközök és bevételek legalább 50% -ának az Egyesült Államokban kell lennie.
 • Végül legalább négy egymást követő negyedévben kell lennie pozitív nyereségnek.

Ezeken felül csak olyanok kerülhetnek be, amelyek nagy tőzsdén vannak jegyezve, mint  a New York-i Értéktőzsde, a Investor Exchange, a Nasdaq vagy a BATS Global Markets.

Milyen cégeket tartalmaz?

Az 500 vállalat, amely az indexet tartalmazza az amerikai piac 80%-át fedi le. Ez kellően nagy ahhoz, hogy képet kapjunk az amerikai tőzsde teljesítményéről, de vannak torzító tényezők, amelyekkel számolnunk kell.

A 25 legnagyobb vállalat teszi ki a teljes index 40 százalékát. Ráadásul azt is láthatod, hogy a technólogiai cégek elég nagy arányban vannak az indexben. Így ezeknek a vállalatoknak a teljesítménye és a technológiai ágazat teljesítménye nagyban befolyásolja teljes index teljesítményét.

Ezért is van, hogy annak ellenére, hogy az amerikai gazdasági adatok romokban, mégis az S&P 500 folyamatosan növekszik. A legnagyobb vállalatok olyanok, amelyek legkevésbé voltak kitéve a válságnak, vagy akár még nyertesei is annak.

Hogyan tudok S&P 500-at vásárolni?

Az S&P 500 index határidős piacon, CFD formátumban vagy ETF jegyként is kereskedhető. A CFD-ket leginkább rövidtávú, napon belüli kereskedéshez használják és legtöbbször tőkeáttétellel. Mivel mi a lusta portfolióban hiszünk és a hosszútávú befektetésben, ezért ezekkel most nem fogok részletesen foglalkozni.

Az ETF viszont annál izgalmasabb. Az ETF-ről korábban már írtunk egy cikksorozatot, amelyet itt el tudsz olvasni.

Az S&P500 ETF-ek tökéletesek arra, hogy egy jól diverzifikált portfoliót alakítsunk ki. Az indexet tartalmazó 500 vállalatok különböző szektorokban végzik tevékenységüket és legtöbbjük globális piacra termel. Így nekünk lusta befektetőknek nincs is jobb megoldás, mint egy ilyen ETF megvásárlása.

Az egyik legismertebb S&P500 ETF a SPY elnevezésű amerikai tőzsdén elérhető alap. Ezen kívül van sok más elnevezésű hasonló ETF, amelyek közül sok Magyarországon is elérhető. Ezeknek nagy előnye, hogy alacsony költségek mellett forgalmazzák őket. Az alacsony költség hosszútávon nagyobb profithoz vezetnek. Bizonyos brókereknél akár 0,1-0,8% díj mellett megvásárolhatók.

Kinek ajánlom

Ha még új vagy a befektetések világában, akkor az S&P 500 egy kiváló termék lehet arra, hogy elveszítsd befektetési szüzességed. Hosszútávon nagy kockázatot nem vállalsz és közben megismered a befektetés alapjait. De ne felejtsd, hogy csak is hosszútávon érdemes ilyen befektetésben gondolkodni.

Tetszett a cikk? Akkor a hírlevelet imádni fogod.

Heti rendszerességgel megosztom gondolataimat arról, amit a pénzről éppen tanultam vagy olvastam. Semmi spam, csak tiszta érték.

Add meg email címed és csatlakozz az 1000+ feliratkozóhoz. 

A feliratkozással elfogadod az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Kapcsolódó cikkek

Ezekről is írtam a témában

Megmutatom, hogy hogyan ne vegyen ki senki pénzt a zsebedből

 • Pénzügyi audit – átnézem meglévő pénzügyi termékeid (Nyugdíjbiztosítás, LTP stb.)
 • Befektetés – megmutatom miként tudod pénzed kamatoztatni, minimális költségek mellett
 • Pénzügyi terv – összerakjuk azt a rendszert, amely egyre közelebb visz az pénzügyi szabadsághoz

Jogi nyilatkozat

A Számvető egy ingyenesen elérhető pénzügyi weboldal, amelynek célja, hogy az olvasókat segítse releváns információkkal, amelyek a leginkább érthető módon mutatják be az adott pénzügyi terméket. Kérlek azonban, hogy az itt közölt információkat ne tekintsd ajánlásnak. Vedd figyelembe, hogy az oldalon megjelenő tartalmak teljesen szubjektívek, amelyek hiányosak és/vagy pontatlanok lehetnek. Kérlek minden esetben ellenőrizd az itt leírtakat. Sőt, hálás leszek érte, ha pontatlanságot találsz és ezt jelzed felém. Ezek a teljesen ingyenes tartalmak a partnerek (az ezen az oldalon felsorolt ​​vállalatok némelyikétől) affiliate linkjén történő belépések után kapott ajánlási jutalékoknak köszönhetően fenntartható (ezek nem járnak többletköltséggel a belépőnek/regisztrálónak).