Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

S&P 500: Mi az? Hogy működik? Hogyan vegyek?

Független Pénzügyi segítségért csúsztasd fel!

S&P500 Mi az Hogyan vegyek

Az S&P 500 egy amerikai részvénypiaci index, amely az 500 legnagyobb amerikai kapitalizációjú vállalat teljesítményét követi le. Befektetők ebből következtetnek a piac általános teljesítményére. A válságban most mindenki árgus szemekkel figyeli az index mozgását, amely jelenleg 2900-as szinten áll.

Miért szeretjük az indexeket?

Hírportálokon vagy a TV híradójában gyakran hallani, hogy az adott napon egy-egy piaci index hogyan teljesített. Biztos Te is találkoztál már olyan kifejezésekkel, mint FTSE100, Dow Jones, DAX vagy S&P500. És ki ne hagyjam a BUX-ot, ami a magyar piac részvényeinek a teljesítményét követi le. Azért szeretjük ezeket az indexeket, mert megmutatják nekünk egy-egy piac teljesítményét. Tehát, amikor az esti híradóban Szellő István komoly, de mégis megnyugtató hangján elmondja, hogy a BUX esett 5%-ot, akkor ebből olyan dolgokat vonhatunk le, mint:

 • A magyar gazdaság teljesítménye romlik, így a jövőbeli kilátások is rosszabbak lettek
 • Az üzleti bizalom megingott
 • Az értéktőzsdébe vetett bizalom csökken

A korábban említett indexek például egy-egy nemzetgazdaság teljesítményét mutatják. A kérdés, hogy mely időpillanatban. A gazdasági pszichológia itt is jelen van. Ezek az indexek legtöbbször nem a jelen állapotot mutatják, hanem azt, hogy a befektetők mit gondolnak arról, hogy mi lesz a jövőben. Ha pozitívak a kilátások, akkor az index is emelkedni fog, annak ellenére, hogy a gazdaság jelenleg romokban.

2 órás gyorstalpaló tréning, ahol megtanulod magad kezelni a pénzed

 • Vagyonépítés – megtakarítás automatizálása és pénzügyi célokra való felkészülés (gyerek, nyugdíj)
 • Befektetés – megtanulod, hogy miként védd meg a pénzed az inflációval szemben (állampapír, ETF stb.)
 • Pénzügyi alapok– megtudsz mindent, ami ahhoz kell, hogy JÓL kezeld a pénzed

De mi az S&P 500? Mit tartalmaz? Hogy tudom megvenni? Ezekre keresem a választ a cikkben.

Hogyan működik az S&P 500?

Az S&P 500 nyomon követi az indexében szereplő vállalatok piaci kapitalizációját. Leegyszerűsítve, azért hívjuk S&P 500-nak, mert az index az USA piac 500 legnagyobb vállalatát tartalmazza. Több módon is vizsgálhatjuk vállalatok nagyságát, mint eszközállomány, árbevétel vagy, ahogy ebben az esetben, a kapitalizáció. Ilyenkor megnézzük, hogy a vállalatnak hány részvénye van és azokat felszorozzuk az aktuális tőzsdén jegyzett részvény árfolyammal. Ez megmutatja, hogy a piac mit gondol arról, hogy mennyit ér a vállalat. Miután ez megvan mind az 500-ra, akkor súlyozzák a kapitalizáció nagysága szerint. Egy 100 milliárdos cég teljesítménye nem szerepelhet ugyanakkora súllyal, mint egy 10 milliárdos cégé. Ezért tízszer akkor súllyal fog szerepelni. Végül pedig elosztják egy állandó osztóval, azért hogy ne milliárd nagyságú számot kapjunk. Mégis csak átláthatóbb egy négy számjegyű szám. Így jön ki a 2900.

Nem mindig elég a legnagyobbnak lenni, hiszen vannak egyéb vizsgálandó szempontok is, amelyre van egy bizottság. Ez a bizottság választja ki a cégeket likviditásuk, méretük és iparuk alapján. Negyedévente, márciusban, júniusban, szeptemberben és decemberben súlyozzák át az indexet. Ahhoz, hogy az indexbe bekerüljön egy vállalat több kritériumnak is meg kell felelni:

 • Az Egyesült Államokban kell, hogy legyen a székhelye
 • Legalább 8,2 milliárd dollár kapitalizációval kell rendelkeznie.
 • A társaság készletének legalább 50% -ának hozzáférhetőnek kell lennie a nyilvánosság számára.
 • Részvényárának legalább 1 dollárnak kell lennie.
 • 10 K-os éves beszámolót kell benyújtania.
 • A befektetett eszközök és bevételek legalább 50% -ának az Egyesült Államokban kell lennie.
 • Végül legalább négy egymást követő negyedévben kell lennie pozitív nyereségnek.

Ezeken felül csak olyanok kerülhetnek be, amelyek nagy tőzsdén vannak jegyezve, mint  a New York-i Értéktőzsde, a Investor Exchange, a Nasdaq vagy a BATS Global Markets.

Milyen cégeket tartalmaz?

Az 500 vállalat, amely az indexet tartalmazza az amerikai piac 80%-át fedi le. Ez kellően nagy ahhoz, hogy képet kapjunk az amerikai tőzsde teljesítményéről, de vannak torzító tényezők, amelyekkel számolnunk kell.

A 25 legnagyobb vállalat teszi ki a teljes index 40 százalékát. Ráadásul azt is láthatod, hogy a technólogiai cégek elég nagy arányban vannak az indexben. Így ezeknek a vállalatoknak a teljesítménye és a technológiai ágazat teljesítménye nagyban befolyásolja teljes index teljesítményét.

Ezért is van, hogy annak ellenére, hogy az amerikai gazdasági adatok romokban, mégis az S&P 500 folyamatosan növekszik. A legnagyobb vállalatok olyanok, amelyek legkevésbé voltak kitéve a válságnak, vagy akár még nyertesei is annak.

Hogyan tudok S&P 500-at vásárolni?

Az S&P 500 index határidős piacon, CFD formátumban vagy ETF jegyként is kereskedhető. A CFD-ket leginkább rövidtávú, napon belüli kereskedéshez használják és legtöbbször tőkeáttétellel. Mivel mi a lusta portfolióban hiszünk és a hosszútávú befektetésben, ezért ezekkel most nem fogok részletesen foglalkozni.

Az ETF viszont annál izgalmasabb. Az ETF-ről korábban már írtunk egy cikksorozatot, amelyet itt el tudsz olvasni.

Az S&P500 ETF-ek tökéletesek arra, hogy egy jól diverzifikált portfoliót alakítsunk ki. Az indexet tartalmazó 500 vállalatok különböző szektorokban végzik tevékenységüket és legtöbbjük globális piacra termel. Így nekünk lusta befektetőknek nincs is jobb megoldás, mint egy ilyen ETF megvásárlása.

Az egyik legismertebb S&P500 ETF a SPY elnevezésű amerikai tőzsdén elérhető alap. Ezen kívül van sok más elnevezésű hasonló ETF, amelyek közül sok Magyarországon is elérhető. Ezeknek nagy előnye, hogy alacsony költségek mellett forgalmazzák őket. Az alacsony költség hosszútávon nagyobb profithoz vezetnek. Bizonyos brókereknél akár 0,1-0,8% díj mellett megvásárolhatók.

Kinek ajánlom

Ha még új vagy a befektetések világában, akkor az S&P 500 egy kiváló termék lehet arra, hogy elveszítsd befektetési szüzességed. Hosszútávon nagy kockázatot nem vállalsz és közben megismered a befektetés alapjait. De ne felejtsd, hogy csak is hosszútávon érdemes ilyen befektetésben gondolkodni.

Tetszett a cikk? Akkor a hírlevelet imádni fogod.

Heti rendszerességgel megosztom gondolataimat arról, amit a pénzről éppen tanultam vagy olvastam. Semmi spam, csak tiszta érték.

Add meg email címed és csatlakozz az 1000+ feliratkozóhoz. 

A feliratkozással elfogadod az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat

2 válasz

 1. Üdv Dániel,
  A KBC-nél pl. majd’ 40 féle S&P500 részvény van, ami vásárolható. Honann tudom ezekből melyik a fentiekben említett amerikai csomag? A részvények leírásából nem derül ki számomra semmi ilyesmi.
  Köszönöm.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Kapcsolódó cikkek

Ezekről is írtam a témában

Megmutatom, hogy hogyan ne vegyen ki senki pénzt a zsebedből

 • Pénzügyi audit – átnézem meglévő pénzügyi termékeid (Nyugdíjbiztosítás, LTP stb.)
 • Befektetés – megmutatom miként tudod pénzed kamatoztatni, minimális költségek mellett
 • Pénzügyi terv – összerakjuk azt a rendszert, amely egyre közelebb visz az pénzügyi szabadsághoz

Prémium Magyar Állampapír (PMÁP)

Változó kamatozású állampapír, amely évente fizet kamatot, amelynek mértéke két tényezőből áll össze: Kamatbázis + Kamatprémium

Kamatbázis: Első 1 évben fix, majd a KSH által meghatározott átlagos infláció a megelőző évben. Részletek

Kamatprémium: Részletek

Futamidő: 8 éves futamidejű. 

Visszaváltási díj: 1% – ez azt jelenti, hogy amennyiben idő előtt szeretnéd eladni állampapírjaidat, akkor levonnak 1 százalékot a tőkéből és az addig felhalmozott kamatból.

Információk az aktuális sorozatról: PMÁP oldalán tudsz informálódni 

Bónusz Magyar Állampapír (BMÁP)

Változó kamatozású állampapír, amely negyedévente fizet kamatot, amelynek mértéke két tényezőből áll össze: Kamatbázis + Kamatprémium

Kamatbázis: A 3 hónapos diszkont kincstárjegy hozamától függ. A kamatfordulót megelőző négy eredményesen megtartott aukciók átlag hozama adja.

Kamatprémium: 1%

Futamidő: 3 év, de idő előtt is eladható az aktuális visszaváltási költséggel, így rövidebb időtávban is lehet gondolkodni.

Visszaváltási díj: 1% – ez azt jelenti, hogy amennyiben idő előtt szeretnéd eladni állampapírjaidat, akkor levonnak 1 százalékot a tőkéből és az addig felhalmozott kamatból.

Információk az aktuális sorozatról: BMÁP oldalán tudsz informálódni 

Diszkont Kincstárjegy (DKJ)

Általában kifejezetten rövid, éven belüli (3, 6 és 12 hónapos) lejáratú állampapírokat sorolunk ide.

Lejárat: DKJ oldalán láthatod a különböző sorozatokhoz tartozó lejáratokat.

Éves hozam: DKJ oldalán az Eladási hozam (ÁKK-ISMA) oszlopban láthatod az éves hozamot.

Eladási árfolyam: DKJ oldalán az Eladási Nettó Árfolyam. Érthetőbben ez az az ár, amiért meg tudod venni, mert eladják neked.

Vételi árfolyam: Az az árfolyam, amennyiért eladhatod lejárat előtt a DKJ-t.

Nem kamatozó értékpapír, amelynek lényege, hogy kamatkifizetés helyett, névérték alatt veheted meg és a futamidő végére eléri a 100 százalék névértéket. Mutatok egy példát:

Tételezzük fel, hogy vásárolsz 100 darab 10 000 forint alapcímletű 12 hónapos diszkont kincstárjegyet, amelynek összértéke 1 000 000 forint. Ha a 2023.06.17.-én akarnám megvenni a D230628 sorozatszámú DKJ-t, akkor ezt 917 400 forintért tudom megtenni, ugyanis az árfolyama 91,74 százalék. 12 hónap elteltével megkapnám az 1 000 000 forintot, ezzel bezsebelve a 9,39 százalék hozamot.

Az Allianz pénztárnak nincs online belépési folyamata, de meg lehet oldani, hogy postára járkálás nélkül is be lehessen lépni. Ennek folyamatát írtam le itt.

1. lépés: Töltsd ki a belépési nyilatkozatot

Kattints ide a belépési nyilatkozat letöltéséhez. Ez egy kitölthető PDF fájl.

Először töltsd ki a belépési adatokat (I.)

Az alábbi minta szerint töltsd ki személyes adataid.

Írd be a vállalt tagdíj mértékét (II.)

Ez nem egy vállalás, így akármit is írj ide, az nem von maga után kötelezettséget. Például a magyar átlag egészségügyi költés 15 ezer forint. Ha a munkáltatód fog fizetni, akkor azt is itt tudod megadni.

Add meg azonosító okmányok adatait (IV.)

A tagi nyilatkozatok elfogadása / elutasítása (V.)

Ezekre nyomhatsz igent vagy nemet is attól függően, hogy milyen tájékoztatást szeretnél kapni a jövőben a pénztártól.

Kiemelt közszereplői nyilatkozat kitöltése (VII.)

Töltsd ki, hogy magyar vagy külföldi állampolgár vagy-e, illetve, hogy közszereplő vagy-e.

Utolsó lépésként pedig pipáld be az igénylő legalján, hogy csatolt dokumentumként elküldöd a személyazonosító okmány és lakcímkártya másolatát.

Amennyiben szeretnél kedvezményezettet is hozzáadni a pénztári tagságodhoz, akkor ehhez az alábbi linken töltsd le a nyomtatványt és szintén töltsd ki és hitelesítsd.

Kedvezményezett hozzáadása nyomtatvány letöltés

2. lépés: Belépési nyilatkozat PDF fájl hitelesítése AVDH-val vagy aláírással

Kitöltötted és elmentetted a PDF fájlt, amit már csak hitelesítened kell.

Itt válik szét a folyamat attól függően, hogy rendelkezel-e ügyfélkapuval vagy sem.

Rendelkezel ügyfélkapuval

Amennyiben rendelkezel ügyfélkapuval, akkor AVDH-val egyszerűen és gyorsan tudod hitelesíteni a belépési nyilatkozatod.

Ide kattintva éred el az AVDH dokumentum hitelesítőt.

Itt nyomj a bejelentkezés gombra és lépj be ügyfélkapus felhasználóddal.

Sikeres bejelentkezés után az alábbi felület fogad.

Húzd be a kitöltött PDF fájlt és pipáld ki az „Elfogadom az ÁSZF-et” négyzetet és kattints a Feltöltés gombra.

A rendszer hitelesíti a dokumentumot, amiután le tudod tölteni azt.

 

Az így hitelesített PDF fájlt az azonosító okmányok másolatával küldd el az epenztar@allianz.hu email címre.

Nem rendelkezel ügyfélkapuval

Amennyiben nem rendelkezel ügyfélkapuval, akkor ki kell nyomtatnod a belépési nyilatkozatot, majd aláírni és postán elküldeni a 1242 Budapest, Pf. 462 címre.

3. lépés: Befizetés utalással vagy bankkártyával

Ezután a pénztár a kapott dokumentumok alapján záradékolja a belépési nyilatkozatot és hamarosan kapsz tagi okiratot tagi azonosító kóddal.

A tagdíjat vagy eseti befizetést a 18100002-00054029-21010015 számlaszámra kell utalnod, közleményben pedig add meg adószámod vagy tagi azonosítókódod.

Vagy bankkártyával is befizethetsz az Allianz oldalán keresztül.

Érdemes rögtön elutalni 4000 forintot (közleményben az adóazonosítóddal), mert a kártyát csak ezután fogják elkészíteni. 

FONTOS! Miután megkaptad a kártyát, aktiválnod kell a levélben megadott számon,ahol beazonosítanak, hogy biztosan te kaptad-e meg. 

Remélem ez a kis útmutató hasznos volt és lassan elkezdheted élvezni az adó-visszatérítés előnyeit.

Jogi nyilatkozat

A Számvető egy ingyenesen elérhető pénzügyi weboldal, amelynek célja, hogy az olvasókat segítse releváns információkkal, amelyek a leginkább érthető módon mutatják be az adott pénzügyi terméket. Kérlek azonban, hogy az itt közölt információkat ne tekintsd ajánlásnak. Vedd figyelembe, hogy az oldalon megjelenő tartalmak teljesen szubjektívek, amelyek hiányosak és/vagy pontatlanok lehetnek. Kérlek minden esetben ellenőrizd az itt leírtakat. Sőt, hálás leszek érte, ha pontatlanságot találsz és ezt jelzed felém. Ezek a teljesen ingyenes tartalmak a partnerek (az ezen az oldalon felsorolt ​​vállalatok némelyikétől) affiliate linkjén történő belépések után kapott ajánlási jutalékoknak köszönhetően fenntartható (ezek nem járnak többletköltséggel a belépőnek/regisztrálónak).