fbpx

Spóroljak vagy éljek? A milliókat érő kérdés

Ezt a vicces képet még régebben mentettem le, mert annyira jól érezteti azt, amit fiatalként /talán harmincasként még mondhatom ezt/ ma is érzek.

Miért fókuszáljak már most arra, hogy majd nyugdíjasként élvezetes életem lehessen, azzal szemben, hogy már ma kiélvezem?

Ez az a kérdés, amire választ kell adni akkor, amikor a pillanatnyi élvezetekről lemondunk a jövőbeli megtakarításokért.

Ráadásul minél fiatalabb vagy, ez annál fontosabb.

Ugyanis fiatalként van egy hatalmas előnyöd.

Az idő!

Lehet már ismered a példát, de megéri elővenni újra és újra, mert annyira jól szemlélteti az idő erejét a befektetésekben.

Tételezzük fel, hogy van egy iker testvérpár, Béla és Józsi és mindketten 22 évesek.

Béla 22 évesen elkezd megtakarítani havi 20 000 forintot, amelyet befektetve évi 8 százalék átlag hozamon tud kamatoztatni.

10. év végén úgy dönt, hogy nem fizet be többet, csak hagyja a meglévő megtakarítását kamatozni nyugdíjig, vagyis további 35 évig.

Józsi ezzel szemben 10 évvel később, 32 évesen kezd el megtakarítani és befektetni, ugyanúgy 8 százalékos hozam mellett.

Az eltelt 45 év alatt Béla 2,4 millió forintot fizetett be, míg Józsi 8,4 millió forintot.

Mit gondolsz kinek lett több pénze nyugdíjba vonuláskor?

Elég gagyi példa lenne, ha most Józsit írnám. 🙂 Valószínűleg már Te is sejted, hogy Béla nyert.

Bélának 55,5 millió forintja lett, míg Józsinak 44,6 millió. /Ha ez hihetetlen számodra, akkor itt az excel, amiben kiszámoltam/

Szegény Józsinak nem csak a haja lett kevesebb, de még a pénze is 10 millió forinttal. Mindezt úgy, hogy 6 millió forinttal többet fizetett be.

Ennyit számít az idő és a kamatos kamat.

Papíron könnyű, de mi van, ha szembe jön a valóság?

23 éves pályakezdőként emlékszem, hogy komoly kihívást jelentett kijönni a kezdő fizetésemből, nemhogy még félre is tenni.

Ráadásul sokan úgy vágnak neki a nagybetűs életnek, hogy fizetni kell egy diákhitelt, egy albérletet vagy egy lakáshitelt.

Plusz ott vannak a vágyak.

Sokan szeretnénk világot látni, hogy megismerjünk új kultúrákat, amely által szélesíthetjük látókörünket.

Esetleg eltöltenénk egy-egy kellemes estét párunkkal valamely étterem ételkölteményeit megkóstolva.

Vagy csak csapnánk egy ártatlannak induló “pár” sörös baráti összejövetelt, amely végül vad felesezésbe és egy hajnali gyrosozásba torkollik.

Csupa olyan pillanatnyi döntés, amely a jövőd anyagi jóllétét és ezzel életed jövőbeni élvezhetőségét befolyásolhatja.

Huszonévesként szerettem volna megélni ezeket az élményeket, akár annak árán is, hogy kevesebb pénzt teszek félre ezzel.

Popper Pétert idézve:

“A tartalmas, jó élet egyik legfontosabb titka, hogy nem szabad maradékot hagyni. Minden napot, minden élethelyzetet, minden életkori szakaszt a maga teljességében, maradékok nélkül kell végigélni.

Szeretnék kényelmes anyagi életet élni, de közben nem szerettem volna “maradékokat” hagyni az életemben.

Pont emiatt nem vagyok rajongója a FIRE mozgalom radikálisabb verzióinak, ahol 10-15 évet aszkétaként élve a megtakarítás maximalizálásra megy az ember.

És éppen ezért a megtakarításban nem a minél nagyobb összeg megtakarítását tűztem ki célul.

Az igazi cél: szokáskialakítás volt

10 000 forint volt az első összeg, amit elkezdtem havi szinten félretenni.

Tudtam, hogy ezzel még hosszútávon sem fogok meggazdagodni, de arra éppen jó volt, hogy kialakítsam a saját kis megtakarítási folyamatomat.

Létrehoztam egy külön megtakarítási számlát.

Beállítottam egy állandó utalást a 10 000 forinttal rögtön a bérem megérkezését követő napra.

Ezzel kész volt az automata rendszer.

Amikor pedig elkezdett nőni a fizetésem, akkor mindig odafigyeltem arra, hogy az emelésből adódó különbözet egy részét a megtakarításaimba tegyem. Ha 50 000 forinttal nőtt a fizetés, akkor növeltem 25 000-rel a havi megtakarítást. Csak pár gombnyomás volt beállítani az új 35 000 forintos összeget a netbankomban. És ezt megcsináltam minden egyes fizetésemelésnél.

Nem csak a havi megtakarított összeg nőtt ezzel, hanem lelassítottam az életszínvonalam inflációját is. Értsd nem vertem el mindenféle hülyeségre, amit éppen adott pillanatban megkívántam.

Évekkel később már nem volt gond akár 100 000 forintot is félretenni havonta. Mert volt egy rendszerem.

És közben az élményekről sem kellett lemondani, mert ésszerű keretek között az életszínvonalam is nőhetett.

Tedd meg az első lépést

Fontos, hogy élvezzük az életet. Nem vagyok az a pénzügyi szakember, aki arra ad tippeket, hogy hogyan készíthetsz étolajból szappant ezzel megspórolva pár száz forintot (és elvéve az életedből értékes órákat) vagy, aki arra buzdít, hogy minden nap csak kiflit és parizert egyél.

Csak gyúrd össze azt a hógolyót és indítsd el a leejtőn.

Mire leér, lehet már kész lavina lesz.

Ha valóban független pénzügyi szakember segítségét kérnéd, mert nem vagy biztos abban, hogy megtakarításaid és befektetéseid jó helyen vannak-e, akkor jelentkezz konzultációra a linken található űrlap kitöltésével.

Hibát találtál a cikkben? Nem sértődöm meg, ha írsz erről az info@szamveto.hu-ra 🙂

Szeretnél tudatosabb lenni pénzügyeidben? Iratkozz fel és küldök pár hasznos cikket.

Diószegi Dániel

Diószegi Dániel vagyok a Számvető blog szerzője. Pénzügyi végzettséggel és 5+ év banki tapasztalattal a hátam mögött is úgy gondolom, hogy a pénzügyekről mindig lehet újat tanulni. A blog azzal a céllal született, hogy folyamatos tanulással fejlesszem magam és mások pénzügyi tudatosságát.

Egy válasz

  1. Maximálisan egyet értek a megtakarítási szokás kialakításának fontosságáról.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Megosztom Facebookon
Megosztom Redditen
Megosztom Linkedinen

Valóban független konzultáció a személyes pénzügyeidről, érthetően, termékértékesítés nélkül

Kapcsolódó cikkek

Spórold meg a 2 900 forintos kártyadíjat az OTP egészségpénztárnál a “SZAMVETO” kuponkóddal

Segítségre lenne szükséged?

Jelentkezz egyéni konzultációra

15 000 Ft / alkalom

Konzultáció díja: 15 000 Ft / alkalom

Töltsd ki az űrlapot és hamarosan keresni foglak a részletekkel és időpont egyeztetéssel.

Sajnos személyi jövedelmadó befizetés nélkül nem tudod igénybe venni ezt a lehetőséget

Jogi nyilatkozat

A Számvető egy ingyenesen elérhető pénzügyi weboldal, amelynek célja, hogy az olvasókat segítse releváns információkkal, amelyek a leginkább érthető módon mutatják be az adott pénzügyi terméket. Kérlek azonban, hogy az itt közölt információkat ne tekintsd ajánlásnak. Vedd figyelembe, hogy az oldalon megjelenő tartalmak teljesen szubjektívek, amelyek hiányosak és/vagy pontatlanok lehetnek. Kérlek minden esetben ellenőrizd az itt leírtakat. Sőt, hálás leszek érte, ha pontatlanságot találsz és ezt jelzed felém. Ezek a teljesen ingyenes tartalmak a partnerek (az ezen az oldalon felsorolt ​​vállalatok némelyikétől) affiliate linkjén történő belépések után kapott ajánlási jutalékoknak köszönhetően fenntartható (ezek nem járnak többletköltséggel a belépőnek/regisztrálónak).