Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

Számolsz a szerencsével?

Független Pénzügyi segítségért csúsztasd fel!

szerencse a pénzügyekben

Az utóbbi időben sokat gondolkoztam a szerencse, pénzügyek és siker kapcsolatáról és arról, hogy egészen véletlen, hogy én ma egy pénzügyi blogot írok. Írtam arról, hogy korábban nem figyeltem oda a pénzügyeimre, de volt egy fordulópont, amióta aktívan teszek a helyzet javításáért. Ez a változás jobbára egy véletlen eredménye.

A dolog úgy történt, hogy új podcastet kerestem, amit hallgathatok a BKV-n. Valahogy (nem direkt ilyesmit kerestem az biztos) ráakadtam PT Money – Masters of Money sorozatára, amelyekben bloggerek, pénzügyi területen mozgó emberek mondták el saját történetüket.  A beszélgetésekráébresztettek két dologra: 1) a pénzügyeim nagyon nincsenek rendben és nem helyes, ha hónapról-hónapra élek, 2) ezen tudok változtatni, csak oda kell figyelnem. Nem tudom mi történt volna, ha nem kezdem el hallgatni ezt a podcastet, talán magamtól is megvilágosodok később, talán nem.

A szerencse-fiai, -kovácsai és a szerencsétlen flótások

Háromféle embertípussal lehet találkozni. Egyrészt azokkal, akiknek soha semmi nem jön össze és a sorsot okolják az összes gondjukért. Másodszor azokkal, akiknek az élet habostorta, de ezt esetenként fel sem fogják és a saját képességeiket túlértékelik, a szerencsét nem veszik figyelembe. Harmadrészt azokkal, akik tesznek a sikerért. Nem adatott meg nekik minden, de készen állnak, hogy a szerencsés pillanatokban felkészülten tudjanak előrelépni.

Szerencsefiak

Ők a bíborban/burokban születettek, ezüstkanállal a szájukban jöttek a világra, és utána is tálcán kaptak mindent. A sors kegyeltjei ők, akiknek semmiért sem kell igazán keményen dolgozniuk. Ha valamibe belekezdenek egészen biztos, hogy sikerrel is járnak, ha máshogy nem hát majd egy kis hátszéllel megsegíti őket a szülői gondviselés.

Szerencsekovácsok

Ők azok, akik minimális támogatást kaptak, mégis képesek voltak sikert elérni. Saját kezükbe vették a sorsukat, keményen dolgoztak, képezték magukat, vállalkoztak vagy karriert építettek így feljebb jutottak, mint a kiindulópontjuk. Saját erejükből emelkedtek fel és képesek voltak legyőzni minden akadályt, ami az útjukba került.

Szerencsétlen flótások

Ők azok, akiken születéskor rajtuk volt a kereszt, hogy sosem lesz belőlük semmi. A családjuk és saját maguk sem hiszik, hogy többre érdemesek, hiszen nem kegyeltjei a sorsnak. Felesleges is küzdeniük, mert úgysem tudnak változtatni sorsukon. Akármibe is kezdenek, az úgyis csak kudarcba fullad.
Egyesek lusta naplopóknak gondolják őket, akik csak tartják a markukat és másokon próbálnak élősködni.


Persze ez a három karakter csak erős sarkítás, de mégis egészen biztos vagyok benne, hogy már ti is találkoztatok velük a való életben, sőt magatokat is besoroljátok valamelyik kategóriába.

A rád mosolygó szerencse

A szerencse tehát mindenképpen szerepet játszik az életünkben, vagy beleszületünk, vagy nem jut számunkra, vagy megdolgozunk érte. Nem nehéz ezt egy egyszerű gondolatkísérlettel bebizonyítani. Tegyük fel, hogy sikeres embernek tartod magad, aki igazi szerencsekovácsként önmagának köszönheti mindazt, amit elért. Ha egy alternatív univerzumban nem Magyarországon, hanem az USA-ban születsz, ugyanolyan keményen dolgozol és megteszel mindent, hogy kihasználd a lehetőségeid, ki tart előrébb, te vagy az alteregód? És ha az alteregód Dél-Szudánban születik?  A születési ország szerepe kapcsán egy kutatás azt találta, hogy egy személy jövedelmét 50%-ban megmagyarázza a születési országa és az adott ország jövedelmi eloszlása (megj.: ez egy kutatás volt, a modelljéből ezt a következtetést vonták le, majd ha 10 év és 25 kutatás megerősíti kezelhetjük tényként, addig legyen gondolatébresztő).

Beszélhetünk a genetikai lottóról is a siker kapcsán, ha az átlagosnál vonzóbb vagy, számíthatsz arra, hogy magasabb fizetést tudsz elérni és gyorsabban léptetnek elő (legalább már értem, miért nem lépkedek előre elég gyorsan 🙂 ). Továbbá, az USA-ban a CEO-k között felülreprezentáltak a magasabb férfiak. Ezek még mindig csak a látható jegyek, a genetika befolyásolja a sportteljesítményt, az intelligenciát és a szorgalmat is, ami mind-mind kihatással van a sikereidre. 

A szerencse szerepét ugyanakkor kimutatták olyan dolgokban, mint hogy a június-júliusban születettek kisebb eséllyel lesznek CEO-k, a „férfiasabb” nevű női jogászok nagyobb sikereket érnek el, a könnyebben kiejthető nevű emberek szintén előnyösebb helyzetbe kerülnek, vagy az ábécében előrébb található tudósok nagyobb eséllyel lesznek jó nevű egyetemek tanárai. Ezek egyike sem tűnik olyan dolognak, aminek befolyással kellene lennie a sikerre, de úgy tűnik ez a helyzet.

A szerencse forgandó

Talán sikerült bizonyítanom, hogy a szerencse szerepet játszik a sikerben, ez nem kell, hogy senkit eltántorítson. Van oka, hogy a sikereinkben nem akarjuk a külső hatások szerepét figyelembe venni: az önértékelésünket erősen növeli, ha úgy gondoljuk, mi befolyásoltuk a sikerünket. A jelenségnek neve is van: énvédő torzítás (self-serving bias), amelynek lényege, hogy hajlamos vagy a sikereidet a saját képességeidnek, míg a kudarcaidat külső hatásoknak tulajdonítani.  Ha a szerencse csak 2%-kal járul hozzá a sikerhez (de az is lehet, hogy van az 10% is 🙂 ) a maradék 98%-at pedig kemény munka, tehetség és szorgalom számlájára írjuk, már akkor is azok lesznek a legsikeresebbek, akik keményen dolgoznak és szerencsések is (ez a könyv egy kicsit bővebben kifejti ezt a gondolatot).

Viszont vegyük észre, hogy anélkül nagyon kevesek lesznek sikeresek, ha nem teszik bele a 98%-ot, és még ha nem is leszel az első, mert egy szerencsésebb alak elhappolta előled a pozíciót, a második helyen még mindig nagyon kényelmesen meg fogsz élni. Senki nem lesz olimpikon, sikeres cégvezető, vagy elismert szakember csak a szerencse által (persze, gazdagnak születhet valaki, ezt senki nem vitatja).

Szerencsesütemény

Nekem azért fontos erről gondolkodni, hogy két lábbal a földön tudjak maradni, ne higgyem el az egóm által magamról épített grandiózus történeteket. Másrészt ez segít abban is, hogy jobban megbecsüljem, amim van és helyén kezeljem a visszaeséseket.

A tanulság, hogy vannak, akik szerencsésnek születnek és vannak, akik nem. Örüljünk, ha ránk mosolygott a szerencse, értékeljük azokat a dolgokat, amiket kaptunk, és ne vegyük magától értetődőnek, hogy ez mindenki másnak is megadatott. Ugyanakkor, nem érdemes fatalistának lenni, legyünk szerencsekovácsok ne a 2%-ra koncentráljuk, hanem a 98%-ot célozzuk meg. Így biztosíthatjuk azt, hogy a nekünk osztott kártyákból a lehető legjobbat hozzuk ki. Thomas Jefferson szavai motiváljanak minket:

„Úgy tűnik számomra, hogy minél keményebben dolgozom, annál nagyobb szerencsém van.”

Thomas Jefferson

És a te életedben milyen szerepet játszott a szerencse? Oszd meg velünk a kommentekben!

Tetszett a cikk? Akkor a hírlevelet imádni fogod.

Heti rendszerességgel megosztom gondolataimat arról, amit a pénzről éppen tanultam vagy olvastam. Semmi spam, csak tiszta érték.

Add meg email címed és csatlakozz az 1000+ feliratkozóhoz. 

A feliratkozással elfogadod az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Kapcsolódó cikkek

Ezekről is írtam a témában

Megmutatom, hogy hogyan ne vegyen ki senki pénzt a zsebedből

  • Pénzügyi audit – átnézem meglévő pénzügyi termékeid (Nyugdíjbiztosítás, LTP stb.)
  • Befektetés – megmutatom miként tudod pénzed kamatoztatni, minimális költségek mellett
  • Pénzügyi terv – összerakjuk azt a rendszert, amely egyre közelebb visz az pénzügyi szabadsághoz

Prémium Magyar Állampapír (PMÁP)

Változó kamatozású állampapír, amely évente fizet kamatot, amelynek mértéke két tényezőből áll össze: Kamatbázis + Kamatprémium

Kamatbázis: Első 1 évben fix, majd a KSH által meghatározott átlagos infláció a megelőző évben. Részletek

Kamatprémium: Részletek

Futamidő: 8 éves futamidejű. 

Visszaváltási díj: 1% – ez azt jelenti, hogy amennyiben idő előtt szeretnéd eladni állampapírjaidat, akkor levonnak 1 százalékot a tőkéből és az addig felhalmozott kamatból.

Információk az aktuális sorozatról: PMÁP oldalán tudsz informálódni 

Bónusz Magyar Állampapír (BMÁP)

Változó kamatozású állampapír, amely negyedévente fizet kamatot, amelynek mértéke két tényezőből áll össze: Kamatbázis + Kamatprémium

Kamatbázis: A 3 hónapos diszkont kincstárjegy hozamától függ. A kamatfordulót megelőző négy eredményesen megtartott aukciók átlag hozama adja.

Kamatprémium: 1%

Futamidő: 3 év, de idő előtt is eladható az aktuális visszaváltási költséggel, így rövidebb időtávban is lehet gondolkodni.

Visszaváltási díj: 1% – ez azt jelenti, hogy amennyiben idő előtt szeretnéd eladni állampapírjaidat, akkor levonnak 1 százalékot a tőkéből és az addig felhalmozott kamatból.

Információk az aktuális sorozatról: BMÁP oldalán tudsz informálódni 

Diszkont Kincstárjegy (DKJ)

Általában kifejezetten rövid, éven belüli (3, 6 és 12 hónapos) lejáratú állampapírokat sorolunk ide.

Lejárat: DKJ oldalán láthatod a különböző sorozatokhoz tartozó lejáratokat.

Éves hozam: DKJ oldalán az Eladási hozam (ÁKK-ISMA) oszlopban láthatod az éves hozamot.

Eladási árfolyam: DKJ oldalán az Eladási Nettó Árfolyam. Érthetőbben ez az az ár, amiért meg tudod venni, mert eladják neked.

Vételi árfolyam: Az az árfolyam, amennyiért eladhatod lejárat előtt a DKJ-t.

Nem kamatozó értékpapír, amelynek lényege, hogy kamatkifizetés helyett, névérték alatt veheted meg és a futamidő végére eléri a 100 százalék névértéket. Mutatok egy példát:

Tételezzük fel, hogy vásárolsz 100 darab 10 000 forint alapcímletű 12 hónapos diszkont kincstárjegyet, amelynek összértéke 1 000 000 forint. Ha a 2023.06.17.-én akarnám megvenni a D230628 sorozatszámú DKJ-t, akkor ezt 917 400 forintért tudom megtenni, ugyanis az árfolyama 91,74 százalék. 12 hónap elteltével megkapnám az 1 000 000 forintot, ezzel bezsebelve a 9,39 százalék hozamot.

Az Allianz pénztárnak nincs online belépési folyamata, de meg lehet oldani, hogy postára járkálás nélkül is be lehessen lépni. Ennek folyamatát írtam le itt.

1. lépés: Töltsd ki a belépési nyilatkozatot

Kattints ide a belépési nyilatkozat letöltéséhez. Ez egy kitölthető PDF fájl.

Először töltsd ki a belépési adatokat (I.)

Az alábbi minta szerint töltsd ki személyes adataid.

Írd be a vállalt tagdíj mértékét (II.)

Ez nem egy vállalás, így akármit is írj ide, az nem von maga után kötelezettséget. Például a magyar átlag egészségügyi költés 15 ezer forint. Ha a munkáltatód fog fizetni, akkor azt is itt tudod megadni.

Add meg azonosító okmányok adatait (IV.)

A tagi nyilatkozatok elfogadása / elutasítása (V.)

Ezekre nyomhatsz igent vagy nemet is attól függően, hogy milyen tájékoztatást szeretnél kapni a jövőben a pénztártól.

Kiemelt közszereplői nyilatkozat kitöltése (VII.)

Töltsd ki, hogy magyar vagy külföldi állampolgár vagy-e, illetve, hogy közszereplő vagy-e.

Utolsó lépésként pedig pipáld be az igénylő legalján, hogy csatolt dokumentumként elküldöd a személyazonosító okmány és lakcímkártya másolatát.

Amennyiben szeretnél kedvezményezettet is hozzáadni a pénztári tagságodhoz, akkor ehhez az alábbi linken töltsd le a nyomtatványt és szintén töltsd ki és hitelesítsd.

Kedvezményezett hozzáadása nyomtatvány letöltés

2. lépés: Belépési nyilatkozat PDF fájl hitelesítése AVDH-val vagy aláírással

Kitöltötted és elmentetted a PDF fájlt, amit már csak hitelesítened kell.

Itt válik szét a folyamat attól függően, hogy rendelkezel-e ügyfélkapuval vagy sem.

Rendelkezel ügyfélkapuval

Amennyiben rendelkezel ügyfélkapuval, akkor AVDH-val egyszerűen és gyorsan tudod hitelesíteni a belépési nyilatkozatod.

Ide kattintva éred el az AVDH dokumentum hitelesítőt.

Itt nyomj a bejelentkezés gombra és lépj be ügyfélkapus felhasználóddal.

Sikeres bejelentkezés után az alábbi felület fogad.

Húzd be a kitöltött PDF fájlt és pipáld ki az „Elfogadom az ÁSZF-et” négyzetet és kattints a Feltöltés gombra.

A rendszer hitelesíti a dokumentumot, amiután le tudod tölteni azt.

 

Az így hitelesített PDF fájlt az azonosító okmányok másolatával küldd el az epenztar@allianz.hu email címre.

Nem rendelkezel ügyfélkapuval

Amennyiben nem rendelkezel ügyfélkapuval, akkor ki kell nyomtatnod a belépési nyilatkozatot, majd aláírni és postán elküldeni a 1242 Budapest, Pf. 462 címre.

3. lépés: Befizetés utalással vagy bankkártyával

Ezután a pénztár a kapott dokumentumok alapján záradékolja a belépési nyilatkozatot és hamarosan kapsz tagi okiratot tagi azonosító kóddal.

A tagdíjat vagy eseti befizetést a 18100002-00054029-21010015 számlaszámra kell utalnod, közleményben pedig add meg adószámod vagy tagi azonosítókódod.

Vagy bankkártyával is befizethetsz az Allianz oldalán keresztül.

Érdemes rögtön elutalni 4000 forintot (közleményben az adóazonosítóddal), mert a kártyát csak ezután fogják elkészíteni. 

FONTOS! Miután megkaptad a kártyát, aktiválnod kell a levélben megadott számon,ahol beazonosítanak, hogy biztosan te kaptad-e meg. 

Remélem ez a kis útmutató hasznos volt és lassan elkezdheted élvezni az adó-visszatérítés előnyeit.

Jogi nyilatkozat

A Számvető egy ingyenesen elérhető pénzügyi weboldal, amelynek célja, hogy az olvasókat segítse releváns információkkal, amelyek a leginkább érthető módon mutatják be az adott pénzügyi terméket. Kérlek azonban, hogy az itt közölt információkat ne tekintsd ajánlásnak. Vedd figyelembe, hogy az oldalon megjelenő tartalmak teljesen szubjektívek, amelyek hiányosak és/vagy pontatlanok lehetnek. Kérlek minden esetben ellenőrizd az itt leírtakat. Sőt, hálás leszek érte, ha pontatlanságot találsz és ezt jelzed felém. Ezek a teljesen ingyenes tartalmak a partnerek (az ezen az oldalon felsorolt ​​vállalatok némelyikétől) affiliate linkjén történő belépések után kapott ajánlási jutalékoknak köszönhetően fenntartható (ezek nem járnak többletköltséggel a belépőnek/regisztrálónak).