Számolsz a szerencsével?

Független Pénzügyi segítségért csúsztasd fel!

szerencse a pénzügyekben

Az utóbbi időben sokat gondolkoztam a szerencse, pénzügyek és siker kapcsolatáról és arról, hogy egészen véletlen, hogy én ma egy pénzügyi blogot írok. Írtam arról, hogy korábban nem figyeltem oda a pénzügyeimre, de volt egy fordulópont, amióta aktívan teszek a helyzet javításáért. Ez a változás jobbára egy véletlen eredménye.

A dolog úgy történt, hogy új podcastet kerestem, amit hallgathatok a BKV-n. Valahogy (nem direkt ilyesmit kerestem az biztos) ráakadtam PT Money – Masters of Money sorozatára, amelyekben bloggerek, pénzügyi területen mozgó emberek mondták el saját történetüket.  A beszélgetésekráébresztettek két dologra: 1) a pénzügyeim nagyon nincsenek rendben és nem helyes, ha hónapról-hónapra élek, 2) ezen tudok változtatni, csak oda kell figyelnem. Nem tudom mi történt volna, ha nem kezdem el hallgatni ezt a podcastet, talán magamtól is megvilágosodok később, talán nem.

A szerencse-fiai, -kovácsai és a szerencsétlen flótások

Háromféle embertípussal lehet találkozni. Egyrészt azokkal, akiknek soha semmi nem jön össze és a sorsot okolják az összes gondjukért. Másodszor azokkal, akiknek az élet habostorta, de ezt esetenként fel sem fogják és a saját képességeiket túlértékelik, a szerencsét nem veszik figyelembe. Harmadrészt azokkal, akik tesznek a sikerért. Nem adatott meg nekik minden, de készen állnak, hogy a szerencsés pillanatokban felkészülten tudjanak előrelépni.

Szerencsefiak

Ők a bíborban/burokban születettek, ezüstkanállal a szájukban jöttek a világra, és utána is tálcán kaptak mindent. A sors kegyeltjei ők, akiknek semmiért sem kell igazán keményen dolgozniuk. Ha valamibe belekezdenek egészen biztos, hogy sikerrel is járnak, ha máshogy nem hát majd egy kis hátszéllel megsegíti őket a szülői gondviselés.

Szerencsekovácsok

Ők azok, akik minimális támogatást kaptak, mégis képesek voltak sikert elérni. Saját kezükbe vették a sorsukat, keményen dolgoztak, képezték magukat, vállalkoztak vagy karriert építettek így feljebb jutottak, mint a kiindulópontjuk. Saját erejükből emelkedtek fel és képesek voltak legyőzni minden akadályt, ami az útjukba került.

Szerencsétlen flótások

Ők azok, akiken születéskor rajtuk volt a kereszt, hogy sosem lesz belőlük semmi. A családjuk és saját maguk sem hiszik, hogy többre érdemesek, hiszen nem kegyeltjei a sorsnak. Felesleges is küzdeniük, mert úgysem tudnak változtatni sorsukon. Akármibe is kezdenek, az úgyis csak kudarcba fullad.
Egyesek lusta naplopóknak gondolják őket, akik csak tartják a markukat és másokon próbálnak élősködni.


Persze ez a három karakter csak erős sarkítás, de mégis egészen biztos vagyok benne, hogy már ti is találkoztatok velük a való életben, sőt magatokat is besoroljátok valamelyik kategóriába.

A rád mosolygó szerencse

A szerencse tehát mindenképpen szerepet játszik az életünkben, vagy beleszületünk, vagy nem jut számunkra, vagy megdolgozunk érte. Nem nehéz ezt egy egyszerű gondolatkísérlettel bebizonyítani. Tegyük fel, hogy sikeres embernek tartod magad, aki igazi szerencsekovácsként önmagának köszönheti mindazt, amit elért. Ha egy alternatív univerzumban nem Magyarországon, hanem az USA-ban születsz, ugyanolyan keményen dolgozol és megteszel mindent, hogy kihasználd a lehetőségeid, ki tart előrébb, te vagy az alteregód? És ha az alteregód Dél-Szudánban születik?  A születési ország szerepe kapcsán egy kutatás azt találta, hogy egy személy jövedelmét 50%-ban megmagyarázza a születési országa és az adott ország jövedelmi eloszlása (megj.: ez egy kutatás volt, a modelljéből ezt a következtetést vonták le, majd ha 10 év és 25 kutatás megerősíti kezelhetjük tényként, addig legyen gondolatébresztő).

Beszélhetünk a genetikai lottóról is a siker kapcsán, ha az átlagosnál vonzóbb vagy, számíthatsz arra, hogy magasabb fizetést tudsz elérni és gyorsabban léptetnek elő (legalább már értem, miért nem lépkedek előre elég gyorsan 🙂 ). Továbbá, az USA-ban a CEO-k között felülreprezentáltak a magasabb férfiak. Ezek még mindig csak a látható jegyek, a genetika befolyásolja a sportteljesítményt, az intelligenciát és a szorgalmat is, ami mind-mind kihatással van a sikereidre. 

A szerencse szerepét ugyanakkor kimutatták olyan dolgokban, mint hogy a június-júliusban születettek kisebb eséllyel lesznek CEO-k, a „férfiasabb” nevű női jogászok nagyobb sikereket érnek el, a könnyebben kiejthető nevű emberek szintén előnyösebb helyzetbe kerülnek, vagy az ábécében előrébb található tudósok nagyobb eséllyel lesznek jó nevű egyetemek tanárai. Ezek egyike sem tűnik olyan dolognak, aminek befolyással kellene lennie a sikerre, de úgy tűnik ez a helyzet.

A szerencse forgandó

Talán sikerült bizonyítanom, hogy a szerencse szerepet játszik a sikerben, ez nem kell, hogy senkit eltántorítson. Van oka, hogy a sikereinkben nem akarjuk a külső hatások szerepét figyelembe venni: az önértékelésünket erősen növeli, ha úgy gondoljuk, mi befolyásoltuk a sikerünket. A jelenségnek neve is van: énvédő torzítás (self-serving bias), amelynek lényege, hogy hajlamos vagy a sikereidet a saját képességeidnek, míg a kudarcaidat külső hatásoknak tulajdonítani.  Ha a szerencse csak 2%-kal járul hozzá a sikerhez (de az is lehet, hogy van az 10% is 🙂 ) a maradék 98%-at pedig kemény munka, tehetség és szorgalom számlájára írjuk, már akkor is azok lesznek a legsikeresebbek, akik keményen dolgoznak és szerencsések is (ez a könyv egy kicsit bővebben kifejti ezt a gondolatot).

Viszont vegyük észre, hogy anélkül nagyon kevesek lesznek sikeresek, ha nem teszik bele a 98%-ot, és még ha nem is leszel az első, mert egy szerencsésebb alak elhappolta előled a pozíciót, a második helyen még mindig nagyon kényelmesen meg fogsz élni. Senki nem lesz olimpikon, sikeres cégvezető, vagy elismert szakember csak a szerencse által (persze, gazdagnak születhet valaki, ezt senki nem vitatja).

Szerencsesütemény

Nekem azért fontos erről gondolkodni, hogy két lábbal a földön tudjak maradni, ne higgyem el az egóm által magamról épített grandiózus történeteket. Másrészt ez segít abban is, hogy jobban megbecsüljem, amim van és helyén kezeljem a visszaeséseket.

A tanulság, hogy vannak, akik szerencsésnek születnek és vannak, akik nem. Örüljünk, ha ránk mosolygott a szerencse, értékeljük azokat a dolgokat, amiket kaptunk, és ne vegyük magától értetődőnek, hogy ez mindenki másnak is megadatott. Ugyanakkor, nem érdemes fatalistának lenni, legyünk szerencsekovácsok ne a 2%-ra koncentráljuk, hanem a 98%-ot célozzuk meg. Így biztosíthatjuk azt, hogy a nekünk osztott kártyákból a lehető legjobbat hozzuk ki. Thomas Jefferson szavai motiváljanak minket:

„Úgy tűnik számomra, hogy minél keményebben dolgozom, annál nagyobb szerencsém van.”

Thomas Jefferson

És a te életedben milyen szerepet játszott a szerencse? Oszd meg velünk a kommentekben!

Tetszett a cikk? Akkor a hírlevelet imádni fogod.

Heti rendszerességgel megosztom gondolataimat arról, amit a pénzről éppen tanultam vagy olvastam. Semmi spam, csak tiszta érték.

Add meg email címed és csatlakozz az 1000+ feliratkozóhoz. 

A feliratkozással elfogadod az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Kapcsolódó cikkek

Ezekről is írtam a témában

Megmutatom, hogy hogyan ne vegyen ki senki pénzt a zsebedből

  • Pénzügyi audit – átnézem meglévő pénzügyi termékeid (Nyugdíjbiztosítás, LTP stb.)
  • Befektetés – megmutatom miként tudod pénzed kamatoztatni, minimális költségek mellett
  • Pénzügyi terv – összerakjuk azt a rendszert, amely egyre közelebb visz az pénzügyi szabadsághoz

Jogi nyilatkozat

A Számvető egy ingyenesen elérhető pénzügyi weboldal, amelynek célja, hogy az olvasókat segítse releváns információkkal, amelyek a leginkább érthető módon mutatják be az adott pénzügyi terméket. Kérlek azonban, hogy az itt közölt információkat ne tekintsd ajánlásnak. Vedd figyelembe, hogy az oldalon megjelenő tartalmak teljesen szubjektívek, amelyek hiányosak és/vagy pontatlanok lehetnek. Kérlek minden esetben ellenőrizd az itt leírtakat. Sőt, hálás leszek érte, ha pontatlanságot találsz és ezt jelzed felém. Ezek a teljesen ingyenes tartalmak a partnerek (az ezen az oldalon felsorolt ​​vállalatok némelyikétől) affiliate linkjén történő belépések után kapott ajánlási jutalékoknak köszönhetően fenntartható (ezek nem járnak többletköltséggel a belépőnek/regisztrálónak).