Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

Számvetés – mi ez a blog?

Független Pénzügyi segítségért csúsztasd fel!

pénzügyi térkép

A Számvetőt az a hit hívta életre, hogy az anyagi függetlenség elérhető, ha tudatosan tesz érte az ember. A teljes, boldog élet zálogának gondoljuk, hogy legyenek céljaink és ezek eléréséhez meglegyenek a megfelelő erőforrásaink. A blog kísérlet arra, hogy az anyagi biztonsághoz vezető utunkat megkönnyítsük és ha lehet segítsünk ebben másoknak is.

A blog célja

A Számvető létét három ok és cél mozgatja. Az első és legfontosabb, hogy mindkettőnket foglalkoztatnak a pénzügyek. Semmi meglepő nincs ebben, ez a téma, ha akarjuk, ha nem, életünk minden szintjére begyűrűzik. Ezért meg akarjuk ismerni az egészséges anyagi élethez szükséges szokásokat, meg akarjuk érteni a különböző pénzügyi termékeket és szolgáltatásokat és végső célként el akarjuk érni az anyagi függetlenséget.

Másodsorban, a helyes pénzügyi szokások nem légüres térben mozognak. Szokásaink és életvezetésünk ezer kusza szállal kötődnek a pénzügyekhez. Érdekel bennünket, hogy egyes nem pénzügyi tevékenységek és viselkedések, hogyan hatnak az anyagi jólétünkre és az életünkre. Ezért tanulni akarunk, ki akarunk próbálni új szokásokat és össze akarunk gyűjteni új ismereteket, amik segítenek a pénzügyi céljaink megvalósításában.

Harmadrészt, a fentieket meg akarjuk osztani veletek, olvasókkal is. Célunk, hogy a számvetéseinkkel nektek is értéket teremtsünk. Továbbá, a lehető legegyszerűbb módon magyarázzuk el, amit megtudunk. Ezért világosan akarunk írni, be akarjuk mutatni azokat a szokásokat, amik segíthetnek neked is elérni a céljaidat, új lehetőségeket akarunk mutatni, melyek tágíthatják mindannyiunk látókörét.

Miért foglalkozunk ezzel?

A pénzügyi függetlenségre törekvésünk abból az elgondolásból született, hogy az anyagiak miatti aggodalom a stressz egyik kiváltó oka. Ha nincs anyagi gond, nincs miatta stressz sem. A pénzügyi függetlenség pozitív hozzájárulása nem merül ki ennyiben. Ha a munkavállalásban, lakhatásban, nyaralásban és szórakozásban már nem a pénzügyi szempont, hanem a saját igényeink a meghatározók, akkor sokkal több lehetőségünk van kiélvezni az életet. Azt gondoljuk, hogy a legjobb dolog, amit az anyagi javak biztosíthatnak, az a döntési szabadság: hogy azt tegyen az ember, amit igazán szeretne.

Ehhez kapcsolódik a tudatosság, mint vezérlőelv, ami a pénzügyekről való gondolkodásunkat irányítja. Számunkra a pénz eszköz a függetlenséghez vezető úton, ezért ennek rendeljük alá a döntéseinket. Megtakarítunk, a fogyasztással szemben, mert ez biztonságunk növekedéséhez vezet. Növeljük a bevételeinket, a szórakozás helyett, mert ez céljaink gyorsabb eléréséhez vezet. Befektetjük a pénzünket, a párnacihába rejtés helyett, mert ez javaink gyarapodásához vezet. Ez a mi szemléletünk, hiszünk is ennek értékében. Ez nem jelenti azt, hogy mindenki számára ez a jó és üdvös életmód. A jó döntés az, amit te tudatosan meghozol a saját céljaid, elvárásaid és lehetőségeid függvényében. Reméljük, a blog segítséget fog nyújtani, hogy tudatosabban irányíthasd pénzügyi életedet.

Kik vagyunk?

A fentiek a céljaink a Számvetővel és az okaink az írásra. Érdemesnek tartjuk, az őszinteség jegyében, magunkat is bemutatni. A blogot ketten, Dani és Márk, írjuk. Mindketten a 20-as éveink második felében vagyunk, pénzügyi-gazdasági végzettséggel és egészséges érdeklődéssel a személyes pénzügyek, befektetések és tanulás terén. A személyes pénzügyeknek világában már megtettük első tyúklépéseinket és elkezdtük a céljaink megvalósítását.

DE fontos, hogy nem vagyunk bölcs mesterei a témának. Nincsen évtizedes tapasztalatunk, nincsenek tízmillióink a számláinkon és nem vagyunk guruk, akiknek a szava megkérdőjelezhetetlen. Reméljük, egyszer eljön ez a pont is, de ma nem akarjuk másnak kiadni magunkat, mint amik vagyunk. Fiatalságunk remek lehetőséget biztosít arra, hogy folyamatában mutassuk be a korosztályunkat érintő kérdéseket, melyekkel ti is találkozhattok életetek során.

Értékeink

Írásainkban néhány fontos értékhez tartjuk magunkat:

  • ilyen az őszinteség, amit leírunk azt úgy is gondoljuk, írásainkban igyekszünk hűek maradni önmagunkhoz;
  • ilyen a megbízhatóság, a bemutatott témáknak alaposan utánajárunk, hogy pontos és hiteles információkkal tudjunk ellátni titeket;
  • ilyen az önkritika, csak az nem hibázik, aki nem dolgozik; ha tévedünk beismerjük és javítjuk a tévedésünket;
  • ilyen a folyamatos fejlődés, nem fogjuk elsőre eltalálni a legtökéletesebb hangot, a legjobb képet és a legszínvonalasabb írásmódot, de azon dolgozunk, hogy egyre minőségibb tartalmat készítsünk a számotokra.

Témáink

Az értékek és célok mellett fontos, hogy miről és hogyan is fogunk írni. A blog indulásakor elhatároztuk, hogy hetente legalább két cikket publikálunk, ehhez tartjuk magunkat. A témáink három pillér mentén tagolhatók. Kifejezetten a pénzügyek, hogyan takarítsunk meg, hogyan fektessünk be, hogyan keressünk pénzt, ezek alkotják a magját az írásainknak. Emellett, érintjük a szokásokat, amik erős kihatással vannak az életünkre és pénzügyeinkre. Gondolunk itt a sport, az egészség, a tudatosság témaköreire. Végül, közös szívügyünk, az olvasás fog szerepet kapni a blogon. Az első két témát alátámasztandó, olyan könyveket fogunk bemutatni, amik hasznosak és értéket nyújtanak az olvasónak, valamint kapcsolódnak a blog szellemiségéhez. A bemutatott könyvekkel lehetőséget akarunk biztosítani nektek az aktív bevonódásra a blog életébe. Azt tervezzük, hogy havi rendszerességgel könyvklubbot szervezünk, ahol megbeszéljük az aktuális olvasmányból levont tapasztalatokat. Reméljük, hogy ki tud alakulni egy olyan közösség, amivel hozzájárulunk közös fejlődésünkhöz.

Bemutattuk céljainkat, magunkat, értékeinket és témáinkat, nincs más hátra, mint hogy írjuk a blogot és bizonyítsuk, hogy tartjuk is a leírtakat. A következő hetekben az alapokról és a hármas bontásról (jövedelem, befektetés, megtakarítás) fogunk írni, ahogy szerintünk (is) érdemes a pénzügyekről beszélni.

Tetszett a cikk? Akkor a hírlevelet imádni fogod.

Heti rendszerességgel megosztom gondolataimat arról, amit a pénzről éppen tanultam vagy olvastam. Semmi spam, csak tiszta érték.

Add meg email címed és csatlakozz az 1000+ feliratkozóhoz. 

A feliratkozással elfogadod az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Kapcsolódó cikkek

Ezekről is írtam a témában

Megmutatom, hogy hogyan ne vegyen ki senki pénzt a zsebedből

  • Pénzügyi audit – átnézem meglévő pénzügyi termékeid (Nyugdíjbiztosítás, LTP stb.)
  • Befektetés – megmutatom miként tudod pénzed kamatoztatni, minimális költségek mellett
  • Pénzügyi terv – összerakjuk azt a rendszert, amely egyre közelebb visz az pénzügyi szabadsághoz

Prémium Magyar Állampapír (PMÁP)

Változó kamatozású állampapír, amely évente fizet kamatot, amelynek mértéke két tényezőből áll össze: Kamatbázis + Kamatprémium

Kamatbázis: Első 1 évben fix, majd a KSH által meghatározott átlagos infláció a megelőző évben. Részletek

Kamatprémium: Részletek

Futamidő: 8 éves futamidejű. 

Visszaváltási díj: 1% – ez azt jelenti, hogy amennyiben idő előtt szeretnéd eladni állampapírjaidat, akkor levonnak 1 százalékot a tőkéből és az addig felhalmozott kamatból.

Információk az aktuális sorozatról: PMÁP oldalán tudsz informálódni 

Bónusz Magyar Állampapír (BMÁP)

Változó kamatozású állampapír, amely negyedévente fizet kamatot, amelynek mértéke két tényezőből áll össze: Kamatbázis + Kamatprémium

Kamatbázis: A 3 hónapos diszkont kincstárjegy hozamától függ. A kamatfordulót megelőző négy eredményesen megtartott aukciók átlag hozama adja.

Kamatprémium: 1%

Futamidő: 3 év, de idő előtt is eladható az aktuális visszaváltási költséggel, így rövidebb időtávban is lehet gondolkodni.

Visszaváltási díj: 1% – ez azt jelenti, hogy amennyiben idő előtt szeretnéd eladni állampapírjaidat, akkor levonnak 1 százalékot a tőkéből és az addig felhalmozott kamatból.

Információk az aktuális sorozatról: BMÁP oldalán tudsz informálódni 

Diszkont Kincstárjegy (DKJ)

Általában kifejezetten rövid, éven belüli (3, 6 és 12 hónapos) lejáratú állampapírokat sorolunk ide.

Lejárat: DKJ oldalán láthatod a különböző sorozatokhoz tartozó lejáratokat.

Éves hozam: DKJ oldalán az Eladási hozam (ÁKK-ISMA) oszlopban láthatod az éves hozamot.

Eladási árfolyam: DKJ oldalán az Eladási Nettó Árfolyam. Érthetőbben ez az az ár, amiért meg tudod venni, mert eladják neked.

Vételi árfolyam: Az az árfolyam, amennyiért eladhatod lejárat előtt a DKJ-t.

Nem kamatozó értékpapír, amelynek lényege, hogy kamatkifizetés helyett, névérték alatt veheted meg és a futamidő végére eléri a 100 százalék névértéket. Mutatok egy példát:

Tételezzük fel, hogy vásárolsz 100 darab 10 000 forint alapcímletű 12 hónapos diszkont kincstárjegyet, amelynek összértéke 1 000 000 forint. Ha a 2023.06.17.-én akarnám megvenni a D230628 sorozatszámú DKJ-t, akkor ezt 917 400 forintért tudom megtenni, ugyanis az árfolyama 91,74 százalék. 12 hónap elteltével megkapnám az 1 000 000 forintot, ezzel bezsebelve a 9,39 százalék hozamot.

Az Allianz pénztárnak nincs online belépési folyamata, de meg lehet oldani, hogy postára járkálás nélkül is be lehessen lépni. Ennek folyamatát írtam le itt.

1. lépés: Töltsd ki a belépési nyilatkozatot

Kattints ide a belépési nyilatkozat letöltéséhez. Ez egy kitölthető PDF fájl.

Először töltsd ki a belépési adatokat (I.)

Az alábbi minta szerint töltsd ki személyes adataid.

Írd be a vállalt tagdíj mértékét (II.)

Ez nem egy vállalás, így akármit is írj ide, az nem von maga után kötelezettséget. Például a magyar átlag egészségügyi költés 15 ezer forint. Ha a munkáltatód fog fizetni, akkor azt is itt tudod megadni.

Add meg azonosító okmányok adatait (IV.)

A tagi nyilatkozatok elfogadása / elutasítása (V.)

Ezekre nyomhatsz igent vagy nemet is attól függően, hogy milyen tájékoztatást szeretnél kapni a jövőben a pénztártól.

Kiemelt közszereplői nyilatkozat kitöltése (VII.)

Töltsd ki, hogy magyar vagy külföldi állampolgár vagy-e, illetve, hogy közszereplő vagy-e.

Utolsó lépésként pedig pipáld be az igénylő legalján, hogy csatolt dokumentumként elküldöd a személyazonosító okmány és lakcímkártya másolatát.

Amennyiben szeretnél kedvezményezettet is hozzáadni a pénztári tagságodhoz, akkor ehhez az alábbi linken töltsd le a nyomtatványt és szintén töltsd ki és hitelesítsd.

Kedvezményezett hozzáadása nyomtatvány letöltés

2. lépés: Belépési nyilatkozat PDF fájl hitelesítése AVDH-val vagy aláírással

Kitöltötted és elmentetted a PDF fájlt, amit már csak hitelesítened kell.

Itt válik szét a folyamat attól függően, hogy rendelkezel-e ügyfélkapuval vagy sem.

Rendelkezel ügyfélkapuval

Amennyiben rendelkezel ügyfélkapuval, akkor AVDH-val egyszerűen és gyorsan tudod hitelesíteni a belépési nyilatkozatod.

Ide kattintva éred el az AVDH dokumentum hitelesítőt.

Itt nyomj a bejelentkezés gombra és lépj be ügyfélkapus felhasználóddal.

Sikeres bejelentkezés után az alábbi felület fogad.

Húzd be a kitöltött PDF fájlt és pipáld ki az „Elfogadom az ÁSZF-et” négyzetet és kattints a Feltöltés gombra.

A rendszer hitelesíti a dokumentumot, amiután le tudod tölteni azt.

 

Az így hitelesített PDF fájlt az azonosító okmányok másolatával küldd el az epenztar@allianz.hu email címre.

Nem rendelkezel ügyfélkapuval

Amennyiben nem rendelkezel ügyfélkapuval, akkor ki kell nyomtatnod a belépési nyilatkozatot, majd aláírni és postán elküldeni a 1242 Budapest, Pf. 462 címre.

3. lépés: Befizetés utalással vagy bankkártyával

Ezután a pénztár a kapott dokumentumok alapján záradékolja a belépési nyilatkozatot és hamarosan kapsz tagi okiratot tagi azonosító kóddal.

A tagdíjat vagy eseti befizetést a 18100002-00054029-21010015 számlaszámra kell utalnod, közleményben pedig add meg adószámod vagy tagi azonosítókódod.

Vagy bankkártyával is befizethetsz az Allianz oldalán keresztül.

Érdemes rögtön elutalni 4000 forintot (közleményben az adóazonosítóddal), mert a kártyát csak ezután fogják elkészíteni. 

FONTOS! Miután megkaptad a kártyát, aktiválnod kell a levélben megadott számon,ahol beazonosítanak, hogy biztosan te kaptad-e meg. 

Remélem ez a kis útmutató hasznos volt és lassan elkezdheted élvezni az adó-visszatérítés előnyeit.

Jogi nyilatkozat

A Számvető egy ingyenesen elérhető pénzügyi weboldal, amelynek célja, hogy az olvasókat segítse releváns információkkal, amelyek a leginkább érthető módon mutatják be az adott pénzügyi terméket. Kérlek azonban, hogy az itt közölt információkat ne tekintsd ajánlásnak. Vedd figyelembe, hogy az oldalon megjelenő tartalmak teljesen szubjektívek, amelyek hiányosak és/vagy pontatlanok lehetnek. Kérlek minden esetben ellenőrizd az itt leírtakat. Sőt, hálás leszek érte, ha pontatlanságot találsz és ezt jelzed felém. Ezek a teljesen ingyenes tartalmak a partnerek (az ezen az oldalon felsorolt ​​vállalatok némelyikétől) affiliate linkjén történő belépések után kapott ajánlási jutalékoknak köszönhetően fenntartható (ezek nem járnak többletköltséggel a belépőnek/regisztrálónak).