fbpx

A Számvető Könyvklub bemutatja: Yuval Noah Harari: Sapiens – Az emberiség rövid története

számvető könyvklub sapiens

A Számvető Könyvklub következő alkalmán a Sapiensről, az elmúlt évek egyik legfelkapottabb könyvéről, fogunk beszélgetni. Yuval Noah Harari jelenleg a Jeruzsálemi Héber Egyetemen tanít történelmet, 2011-ben (angolul 2014-ben) megjelent Sapiens című könyvével szerzett világhírt és lett kormány- és államfők, valamint cégvezetők és gazdasági fórumok gyakori vendége. Nem véletlenül ajánlotta a könyvet, egymástól függetlenül, Bill Gates, Barack Obama, és Mark Zuckerberg is.

Megérdemelt a hírnév, a könyv egy kiváló szintézise a tágan értelmezett emberi történetnek, az emberré válás történelem előtti idejétől napjainkat meghatározó sorsformáló eszmékig. A könyv fülszövege szerint:

A tűz tett minket veszedelmessé. A pletyka együttműködővé. A mezőgazdaság még éhesebbé. A mitológia tartotta fenn a törvényt és a rendet. A pénz adott valamit, amiben mind bízhatunk. Az ellentmondások teremtették meg a kultúrát. A tudomány tett minket a teremtés urává. De egyik sem tett boldoggá…

A könyvről részletesen


A Sapiens nem hagyományos értelemben történelemkönyv, nem a történelem iránt érdeklődők számára íródott, hanem mindenkinek, aki jobban szeretné érteni a világ működését. A könyvben nincsenek évszámok és nem események kronologikus felsorolása, hanem sokkal inkább magának a fajnak a története.

Harari négy részletben tárgyalja történelmünket négy nagy „forradalom” mentén. Az első ezek közül a kognitív forradalom, az emberi gondolkodás drasztikus fejlődése, mely lehetővé tette egy jelentéktelen majomszabású állat számára, hogy meghódítsa a bolygót. A részben megismerhetjük rég elveszett fajtestvéreinket és ízelítőt kapunk a természettel harmóniában élő ősember módszereiről, legfontosabb ezek közül, hogy kiírt mindent, ami az útjában kerül.

A második rész a mezőgazdasági forradalmat tárgyalja, ennek során lett a vándorló ősi közösségből letelepedett civilizáció. Ezeknek a civilizációknak a leszármazottjaiként hajlamosak vagyunk egyértelmű pozitívumként gondolni erre a fordulatra, de a szerző rámutat, hogy bár fajként valóban előnyös változások történtek, az egyének szintjén korántsem ilyen egyértelmű a helyzet.

A harmadik szegmens az emberiség nagy egyesítő hullámait veszi sorra, olyan eszméket és eszközöket, amik segítették a töredezett közösségeket nagyobb és hatékonyabban együttműködő egységekké szervezni. Bemutatásra kerül hogyan járultak hozzá a birodalmak fajunk előrejutásához és, hogy mi a vallások egyesítő szerepe. Végül, megismerteti velünk Harari az emberiség eddigi legsikeresebb egyesítő eszméjét, melyet a világ minden országa és kultúrája magáévá tett. Ez pedig nem más, mint a pénz.

Végül, a tudományos forradalom kerül górcső alá. A részben a tudomány és gazdaság, pénz, vallások és irányadó ideológiák összefonódása az amiről többet tudhatunk meg. Pénzügyileg tudatos olvasóként a kapitalizmusról és ennek vadhajtásáról, a konzumerizmusról, szóló fejezetek lehetnek különösen érdekesek számunkra. De, az is hasznos lehet, ha megtudjuk van-e különbség a drogok által kiváltott és a természeten elért boldogság között.

Mit ad nekünk ez a könyv


Ez lesz a harmadik alkalom, hogy elolvasom a könyvet és Dani is olvasta már korábban. Nem véletlenül válogattuk be a könyvklubba. Az első olvasás után azt éreztem, hogy nem volt rossz könyv, de nem ért fel a hypehoz. Viszont, ezután valami furcsa dolog történt. Ahogy teltek a hetek és hónapok, azt vettem észre, hogy vissza-visszatérnek gondolatok és példák a könyvből. Sokszor beszélgetéseim közben is megemlítettem ezeket és rendszeresen, ha valamilyen hírt olvastam, vagy eseményről hallottam eszembe jutottak azok a dolgok, amiket itt olvastam. Egyszóval, velem maradt a könyv úgy, mint csak a legjobb könyvek tudnak az emberrel maradni. Ezért éri meg elolvasni.

 A legérdekesebb gondolatok talán azok, amik az emberi fejlődés széles körben elfogadott nézeteit kérdőjelezik meg. Például, hogy a mezőgazdasági forradalom jó volt az emberek számára vagy, hogy a birodalmak elnyomó rendszerek voltak, amik csak megvetést érdemelnek. Emellett, beindítják az ember fantáziáját azok a felvetések is, hogy sok közös van az óegyiptomi Ré istenségben és a Facebook cégben, vagy az, hogy a nagyhatalmú mágusok köztünk járnak, csak jogászoknak hívják őket.

Ha felkeltettük a figyelmeteket, akkor gyertek el a következő Számvető Könyvklub alkalmunkra, melyet a Szatyor Bárban (Budapest, Bartók Béla út 36.) fogunk megtartani, 2019. szeptember 10-én 18.00-tól. Csatlakozzatok a Facebook eseményhez is!


Szeretnél tudatosabb lenni pénzügyeidben? Iratkozz fel és küldök pár hasznos cikket.

Számvető Márk

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Megosztom Facebookon
Megosztom Redditen
Megosztom Linkedinen

Valóban független konzultáció a személyes pénzügyeidről, érthetően, termékértékesítés nélkül

Kapcsolódó cikkek

Segítségre lenne szükséged?

Jelentkezz egyéni konzultációra

15 000 Ft / alkalom

Konzultáció díja: 15 000 Ft / alkalom

Töltsd ki az űrlapot és hamarosan keresni foglak a részletekkel és időpont egyeztetéssel.

Sajnos személyi jövedelmadó befizetés nélkül nem tudod igénybe venni ezt a lehetőséget

Jogi nyilatkozat

A Számvető egy ingyenesen elérhető pénzügyi weboldal, amelynek célja, hogy az olvasókat segítse releváns információkkal, amelyek a leginkább érthető módon mutatják be az adott pénzügyi terméket. Kérlek azonban, hogy az itt közölt információkat ne tekintsd ajánlásnak. Vedd figyelembe, hogy az oldalon megjelenő tartalmak teljesen szubjektívek, amelyek hiányosak és/vagy pontatlanok lehetnek. Kérlek minden esetben ellenőrizd az itt leírtakat. Sőt, hálás leszek érte, ha pontatlanságot találsz és ezt jelzed felém. Ezek a teljesen ingyenes tartalmak a partnerek (az ezen az oldalon felsorolt ​​vállalatok némelyikétől) affiliate linkjén történő belépések után kapott ajánlási jutalékoknak köszönhetően fenntartható (ezek nem járnak többletköltséggel a belépőnek/regisztrálónak).