fbpx

Születési támogatás – Akár 150 ezer forint, ha baba jön a családba

Születési támogatás egészségpénztár

A pénzügyileg tudatosabbak már valószínűleg tudják, hogy az önsegélyező pénztáron keresztül igénybe vehető 150 ezer forintos adóvisszatérítés. Ha mégsem, akkor ajánlom az egészségpénztárról szóló cikkemet, ahol mindent részletesen leírtam, amit tudni érdemes.

Azt már kevesebben tudják, hogy gyerekszülés esetén pénztártól függően 500 ezer – 1 millió forint körüli összeget vehetsz fel az önsegélyező pénztári számládon összegyűlt pénzedből, amihez az állam ad még 20%-os adójóváírást (mínusz a pénztár költsége).

Gyermeket vársz? A testvéred vár gyermeked? Hamarosan nagymama/nagypapa leszel?

Akkor itt a lehetőség, hogy születési támogatással fél – egy éven belül 750 ezer forint befizetéssel zsebre tegyél ~150 ezer forintot (mínusz a pénzrái költségek, ami 4-7% között van). Azért a közel 15%-os hozam nem olyan rossz…

Hasznos tipp: Sokan nem tudják, hogy a közeli hozzátartozók (akiket megadunk kedvezményezettnek) is felvehetik ilyenkor az 500 ezer – 1 millió forintot.

Hogyan működik az önsegélyező pénztár?

A pénztárba való belépéssel minimális havi díjat és eseti befizetéseket teljesíthetsz. Lesz egy számlád, amelyen ezek a befizetések gyűlnek. A pénztár természetesen felszámol némi működési költséget, amelyet a befizetések után vonnak le. Tehát a tagok által befizetett és költségekkel csökkentett összegeket különféle életeseményekhez kötve lehet felvenni egyszeri vagy rendszeresen folyósított támogatásként.

Ilyen életesemény a gyermek születése, amelyre támogatásként felvehetsz pénzt az önsegélyező számládról. A születési támogatásról azt kell tudni, hogy a legtöbb önsegélyező pénztárban 1 millió Ft-ot lehet lehívni, arra hivatkozva, hogy gyermek született a családban. Ezt a pénzt arra költöd, amire csak szeretnéd. A lényeg, hogy addigra a pénztári számládon legyen ennyi pénz.

Amennyiben van most szabadon leköthető megtakarításod és éppen úton a baba, akkor erősen ajánlom, hogy használd ki ezt a lehetőséget. Kár lenne az asztalon hagyni 150 ezer forintot, amit akár a hamarosan érkező gyermekre is költhetnél.

Melyik pénztárat válaszd?

Sok pénztár kínál jelenleg önsegélyező szolgáltatásokat. Azonban nem mindegyiknél lehet felvenni a teljes 1 milliós összeget gyermekszületés jogcímen. Például a Vasutas csak 500 ezret ad. Így nem mindegy melyik egészségpénztárnál van számlád.

Ezen kívül, ha a gyermek szüleinek közeli hozzátartozói is igénybe szeretnék venni a születési támogatást, akkor további pénztárak esnek ki. Ezek a Tempo, Vitamin és az OTP.

Személyes tanács, de a kis létszámú pénztárakat is kerülésre javaslom és inkább választanám a pénzügyileg stabilabb nagyobb pénztárakat ezzel kisebb kockázatot vállalva. Érdemes a 10 ezer főnél nagyobb taglétszámot számláló pénztárak közül választani.

Két példa, hogy miként tudod kimaxolni a születési támogatást

Példa 1

Tételezzük fel, hogy március 1-je van és Kati babát vár, aki októberben érkezik. Nincs egészségpénztára, ezért kiválaszt egyet, ahol akár 1 millió forintot is fel tud venni. Megnyitja pénztári számláját és befizet 750 ezer forintot augusztusig. Ahogy az orvos megjósolta, október 1-jén érkezik a kis Áronka. Ezután mielőbb igényli a támogatást és visszaigényli a befizetett összeget mínusz a kezelési költség 4-6%. Jövő évi adójóváírásban pedig megkapja a 150 ezer forintot egészségpénztári számlájára, amelyet pelenkára és egyéb babaápolási szerekre költhet.

Mire kell figyelnie Katinak?

 • A támogatást a születés után 120 napon belül kell igényelnie (esetében január vége)
 • Születési támogatást csak olyan összegre veheti fel pénztári számlájáról, amit legalább 180 napja fizetett be. (esetében, ha kihúzza az igénylést január végéig, akkor július végéig kell befizetnie a 750 ezer forintot)

Kalkuláció (ha a pénztár 5% költséget von le befizetések után)

+750 000 Ft befizetés

-37 500 Ft működési költség

=712 500 Ft pénztárból felvehető

+150 000 Ft adóvisszatérítés pénztári számlára

=112 500 Ft nyereség

Példa 2

Mari szintén babát vár, aki októberben érkezik. Katival ellentétben Mari előrelátóbb volt és már egy évvel korábban megnyitotta pénztári számláját és befizetett 750 ezer Ft-ot, amire idén meg is kapta a 150 ezer Ft adójóváírást. Augusztusig befizetett további 144 737 Ft-ot. Mivel eddig nem költött pénztári számlájáról, ezért a költségek levonása után pontosan 1 millió Ft van azon. Októberben megszületik a kis Panni. Ezután visszaigényli a teljes 1 milliót (befizetések + 150 000), ráadásul jövőre is kap adóvisszatérítést 28 875 forint értékben.

Kalkuláció (ha a pénztár 5% költséget von le befizetések után)

+750 000 Ft előző évi befizetés

-37 500 Ft működési költség

+150 000 Ft adóvisszatérítés megelőző év után

+144 737 Ft adott évi befizetés

-7 237 Ft működési költség

=1 000 000 Ft felvehető összeg

+28 875 Ft adóvisszatérítés adott év után

= 134 138 Ft nyereség

Hasznos tipp: Mivel Mari férje is rendelkezik adózott jövedelemmel, így mindketten ki tudták használni a lehetőséget, így zsebre rakva a 2 x 134 138 forintot.

Amennyiben az Új Pillér, Patika, Prémium vagy OTP pénztárra esett a választásod, akkor készítettem egy részletes leírást a belépés folyamatáról. Ezeket a következő linkek valamelyikére kattintva érheted el:

Mit tegyél most és mit jövőre

 1. Válassz ki egy pénztárat, amely szimpatikus és, ahol lehetőség van 1 millió forintot felvenni.
 2. Lépj be! Legtöbb pénztárnál lehetőség van online belépni.
 3. Utald be az összeget (maximum 750 ezer).
 4. Ha közeli hozzátartozóként szeretnéd kihasználni a születési támogatást, akkor ne felejtsd el beállítani kedvezményezettnek a várandós közeli hozzátartozód.
 5. Jövő tavasszal igényeld vissza a 20%-os adójóváírást.
 6. Ha megszületett a gyermek, akkor 120 napon belül igényeld a kifizetést pénztári számládról.
 7. Költsd el a pénzt 🙂

Amikre vigyázz

 • A pénztárak levonnak működési költséget és ennek mértéke befolyásolja azt, hogy végül mennyi marad meg neked nyereségként. Hasonlítsd össze a pénztárakat. Ehhez olvasd el egészségpénztár összehasonlító cikkem, ahol az online kalkulátorral kitudod számolni, hogy melyik pénztár ajánlatával jársz a legjobban.
 • Mielőtt belevágsz, mindenképp érdeklődj pénztáradnál, mert vannak pénztárak, amelyek az alapszabályban tiltják, hogy pénztáron belül többen is megigényeljék a kifizetést. Szükség esetén lépj át másik pénztárba.
 • Az évi 150 ezer forintos szja adóvisszatérítés keretéből veheted igénybe az önkéntes nyugdíjpénztárat is, így ha már ott felhasználtad ezt a keretet, akkor nincs értelme ide is befizetni.
 • Fizetsz egyáltalán szja-t? Ellenőrizd, hogy van-e miből adójóváírást kérned. KATA-s vállalkozóként például nem fizetsz szja-t, így nincs is miből adóvisszatérítést kérni.

Összegezve

Van olyan megtakarításod, ami egyébként csak a bankszámládon heverne? Akkor ez egy jó lehetőség kamatoztatni azt a pénzt.

Elsőre lehet, hogy nem tűnik soknak a közel 110 ezer forint nyereség 750 ezer forint lekötésre. De nézzük meg milyen más alternatívák vannak a piacon.

Számládon marad a pénz, amire havonta kapsz 5 forint kamatot.

Vagy lekötöd betétbe, ekkor banktól függően kb 0,3% jár, ami azt jelenti, hogy 2 250 forintot nyersz egy év alatt. Ebből kijön egy ebéd valamelyik menzán…

Esetleg befektetheted MÁP Plusz állampapírba, amely esetén 28 125 forintot kapsz a 750 ezer forintodra az első évben. Ez már eggyel jobb, de még mindig messze a 150 ezertől (költségek levonása után körülbelül 110 ezer Ft).

Akárhogy is nézem a mai hozam szegény környezetben luxus kihagyni egy ilyen lehetőséget, ha rendelkezünk megtakarítással és jön a baba.

Kérdésed van? Facebook csoport!

Ha maradt bármi kérdésed, akkor írj kommentben vagy lépj be az egészségpénztár Facebook csoportba, ahol mindenre választ kapsz. De az is lehet, hogy már ott a válasz. Nézz be!

Belépek a Facebook csoportba!

Szeretnél tudatosabb lenni pénzügyeidben? Iratkozz fel és mindig elküldjük legfrissebb írásainkat...

Diószegi Dániel

Diószegi Dániel vagyok a Számvető Blog társszerzője. Örülök, hogy elolvastad cikkemet és remélem hasznosnak találod napi pénzügyeidben. Pénzügyi végzettséggel és 5+ év banki tapasztalat után is úgy érzem, hogy a pénzügyekről mindig lehet újat tanulni. A blog azzal a céllal született, hogy folyamatos tanulással tovább növeljük magunk és mások pénzügyi tudatosságát.

3 válasz

 1. Kedves Dániel!

  Ez az adó visszatérítés függetlenül igényelhető az önkéntes nyugdíj pénztár és az egészségpenztar után visszaigényelhető összegtől? Tehát ezeken felül is visszaigenyelhető? Baba születés után mennyi idővel élhetek ezzel? Több gyerek után is igényelhettő (van egy 2 éves gyerekem és év végére várjuk a 2. Babát).

  Szuper cikk, köszönöm az új információkat!
  Adrienn

 2. Kedves Dániel,

  Érdeklődnék, hogy szülési támogatásnál, OTP esetében működik-e:
  – a feleségem testvérei nyitnak tagságot, amiben a feleségemet jelölik meg kedvezményezettnek. Így felvehető nekik is a maximum 1 MFt születési támogatás?

  Várom válaszát,

  Üdvözlettel: Farkas Péter

  1. Kedves Péter,
   Az OTP alapszabályában erre vonatkozóan az alábbit találtam:
   “Ugyanazon újszülött után egyéni számlánként egy arra jogosult személy veheti igénybe a Pénztár szolgáltatását.”
   Kacifántos mondat, de ebből azt veszem ki, hogy igen, működhet. Ettől függetlenül érdemes lehet közvetlenül az OTP Egészségpénztár ügyfélszolgálatán is rákérdezni erre. Az a biztos. (https://www.otpegeszsegpenztar.hu/hu/penztartagok)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Megosztás itt: facebook
Megosztom Facebookon
Megosztás itt: reddit
Megosztom Redditen
Megosztás itt: linkedin
Megosztom Linkedinen
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: reddit
Megosztás itt: linkedin

A hűség ára

Félre ne értsetek, nem lettem párkapcsolati tanácsadó. Inkább azt fogom megvizsgálni, hogy miért nem éri meg kitartani egy munkahely mellett. Tisztán matematikai oldalról nézve. A

Tovább olvasom »

Kapcsolódó cikkek

FIRE korai nyugdíj
Befektetés

FIRE – a korai nyugdíj módszere

A F.I.R.E. rövidítés az angol “Financial Independence, Retire Early” kifejezésből ered, amely szabad fordításban pénzügyi függetlenség, korai nyugdíjat jelent. A cél, hogy agresszív megtakarítás és

Bővebben »

Jogi nyilatkozat

A Számvető egy ingyenesen elérhető pénzügyi weboldal, amelynek célja, hogy az olvasókat segítse releváns információkkal, amelyek a leginkább érthető módon mutatják be az adott pénzügyi terméket. Kérlek azonban, hogy az itt közölt információkat ne tekintsd ajánlásnak. Vedd figyelembe, hogy az oldalon megjelenő tartalmak teljesen szubjektívek, amelyek hiányosak és/vagy pontatlanok lehetnek. Kérlek minden esetben ellenőrizd az itt leírtakat. Sőt, hálás leszek érte, ha pontatlanságot találsz és ezt jelzed felém. Ezek a teljesen ingyenes tartalmak a partnerek (az ezen az oldalon felsorolt ​​vállalatok némelyikétől) affiliate linkjén történő belépések után kapott ajánlási jutalékoknak köszönhetően fenntartható (ezek nem járnak többletköltséggel a belépőnek/regisztrálónak).