Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

Frissítve: 2024.01.04

Születési támogatás – Akár 150 ezer forint, ha baba jön a családba

Ebből a cikkből megtudhatod, hogy hogyan maxold ki a 150 ezer forintos egészégpénztári adóvisszatérítést, ha baba jön a családba.

Mielőtt elkezded olvasni, érdemes tudnod, hogy amennyiben az oldalon található valamely belépési linken keresztül kezded el a pénztári regisztrációs folyamatot, akkor a pénztártól jutalékban részesülök. Nem ebből veszek budai villát, cserébe nagy segítség abban, hogy további hasznos ingyenes tartalmakkal építsem a weboldalt. Köszönöm támogatásod 🙏

Videó

Gyermeket vársz? A testvéred vár gyermeked? Hamarosan nagymama/nagypapa leszel?

Akkor itt a lehetőség, hogy születési támogatással fél vagy egy éven belül 750 ezer forint befizetéssel zsebre tegyél ~150 ezer forintot.

Pro tipp: Ezt a pár mindkét tagja kihasználhatja külön – külön, így bezsebelve 2 x 150 ezret. Sőt sokan nem tudják, hogy a közeli hozzátartozók (akik megadják a gyermeket váró pár valamelyikét kedvezményezettnek) is felvehetik ilyenkor az 500 ezer – 2 millió forintot.

Nézzük meg, hogy kik élhetnek ezzel a lehetőséggel

Lényegében mindenki, aki fizet személyi jövedelemadót (szja) és babája születik.

Mivel ez egy adóvisszatérítés, ezért ha nincs szja befizetésed adott évben, akkor nem lesz miből visszakapnod.

Így például kiesnek a katás vállalkozók.

De idéntől azok az anyukák is, akik 30 év alatt vannak, mivel nekik egyébként sem kell szja-t fizetniük. Akkor is érdemes matekozni, ha már 3. vagy 4. gyerek jön, mert családi kedvezménnyel lehet enélkül is visszakapod a teljes szja-t.

Ha biztosan tudod, hogy lesz visszakapható szja-d, akkor még lennie kell maximum 750 ezer szabad megtakarításodnak (lehet kevesebb is), amit be tudsz fizetni majd pénztári számládra, hogy ezután megkapd a 20 százalékos adóvisszatérítést.

Mindegyik megvan? Akkor érdemes kihasználnod ezt a lehetőséget. Kár lenne az asztalon hagyni 150 ezer forintot, amit akár a hamarosan érkező gyermekedre is költhetnél.

Önsegélyező pénztár. Mi az és hogyan kapcsolódik a születési támogatáshoz?

Hogy elkerüljem a későbbi fogalom zavarokat, kezdjük azzal, hogy az egészségpénztár és önsegélyezőpénztár egy és ugyanaz 2016 óta. Akármelyik kifejezést is látod, nagy vonalakban ugyanarról van szó.

A pénztárba való belépéssel minimális havi díjat és eseti befizetéseket teljesíthetsz. Lesz egy pénztári számlád, amelyen ezek a befizetések gyűlnek. A pénztár felszámol némi működési költséget (4-7%), amelyet a befizetések után vonnak le.

Gyakorlatilag olyan, mint egy bankszámla, csak itt megszabják, hogy mire költheted el a pénzedet (pl. egészségügyi szolgáltatások), de cserébe minden évben kapsz 20% szja visszatérítést pénztári befizetéseid után.

Bizonyos életeseményekhez kapcsolódóan fel tudsz venni egyszeri támogatásként pénzt a pénztári számládról /ez az önsegélyező része az egészségpénztárnak/.

Az egészségpénztáron keresztül rengetegféleképpen spórolhatsz egészségügyi kiadásidon. Ha még nem hallottál erről, akkor érdemes elolvasnod az átfogó egészségpénztári cikket.

Itt jön képbe a születési támogatás, mert ez egy olyan életesemény, amelyre támogatásként felvehetsz pénzt az egészségpénztári számládról. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a baba születését követően pénztári számládról átutalják az igényelt összeget /500 ezer – 2 millió forintot, attól függően melyik pénztárat választod és mennyit adsz meg az igénylőlapon/ rendes számládra. Mivel ezt a rendes bankszámládra utalják át, ezért ezt már arra költöd, amire szeretnéd.

Így használd ki a születési támogatást a gyakorlatban

1. Legyen pénztári számlád. Ha még nincs, akkor érdemes nyitni egyet. Készítettem egy összehasonlító kalkulátort, amellyel össze tudod hasonlítani az összes pénztár ajánlatát. A cikk végén megtalálod.

2. Fizess be. Ha szeretnéd kimaxolni a lehetőséget, akkor 750 ezer forintot. A befizetést követően a pénztári költséggel csökkentett összeg megjelenik pénztári számládon.

3. Tartsd 180 napig érintetlenül a pénzt a számlán. Mivel csak azt az összeget veheted fel születési támogatással, amely minimum 180 napja a pénztári számládon van, ezért ne költs belőle. Még akkor sem, ha vannak olyan költéseid, amelyeket pénztárra el tudnál számolni.

4. Igényeld vissza az adóvisszatérítést következő évben. A gyakorlatban itt nem sok teendőd van, ugyanis a NAV automatikusan kitölti az e-szja bevallásodba. A beküldést követően 1 hónapon belül elutalják az összeget a pénztári számládra. Ez rögtön 180 napos egyenlegnek minősül.

5. A baba születésétől számítva 120 napon belül küldd be a igénylőt és az anyakönyvi kivonatot! Ez egy fontos határidő, ugyanis ha ebből kicsúszol, akkor nem fogja a pénztár elutalni az összeget. Itt attól függően, hogy az év melyik időszakában olvasod ezt és, hogy mikor érkezik a baba, matekoznod kell. Ugyanis, ha idén fizetsz be és jövőre érkezik a baba, akkor visszaigényelheted a kapott adóvisszatérítést is. Például, ha idén befizetsz 750 ezret, következő év elején érkezik a baba, akkor az igénylőre érdemes a 900 ezret írni (mínusz költségek), mert addigra megkapod a 150 ezer adóvisszatérítést is.

6. Költsd el a pénzt 🙂. A pénztár rögtön kiutalja az igénylőben megadott (vagy a maximum) összeget, amint az elérte a 180 napot. Tehát, ha mondjuk Te a baba születését követően a 119 napon fizeted be csak a 750 ezret és adod be az dokumentumokat, akkor is jogosult leszel a születési támogatásra és a megadott összeg kiutalásra kerül 180 nap múlva.

+ 1. Gyűjtsd a számlákat!!! Mivel a befizetett összeget születési támogatással ki tudod venni, ezért a befizetés évében (vagyis idén) nincs értelme más egészségpénztári termékekre vagy szolgáltatásokra elszámolni pénztári egyenleged. DE(!) amennyiben minden elszámolható költésedről kérsz pénztári számlát, akkor jövőre vagy akár évekkel később is beküldheted a pénztárna. Például a Prémiumnál jövő év végéig, OTP-nél 5 évig, míg az IZYS-nél határidő nélkül beküldhető. Minden egyes számla, amit így gyűjtesz egy aduász a kezedben, amivel a későbbi években kiveheted a pénztári befizetésed. Egy évben elmegy 300 – 400 ezer pelenkákra, amikről számlát kérve következő évben ennyit kivehetsz pénztári számládról.

Két példa, hogy miként tudod kimaxolni a születési támogatást

Példa 1

Tételezzük fel, hogy március 1-je van és Kati babát vár, aki októberben érkezik. Nincs egészségpénztára, ezért kiválaszt egyet, ahol akár 1 millió forintot is fel tud venni. Megnyitja pénztári számláját és befizet 750 ezer forintot augusztusig. Ahogy az orvos megjósolta, október 1-jén érkezik a kis Áronka. Ezután mielőbb igényli a támogatást és visszaigényli a befizetett összeget mínusz a kezelési költség 4-6%. Jövő évi adójóváírásban pedig megkapja a 150 ezer forintot egészségpénztári számlájára, amelyet pelenkára és egyéb babaápolási szerekre költhet.

Mire kell figyelnie Katinak?

 • A támogatást a születés után 120 napon belül kell igényelnie (esetében január vége)
 • Születési támogatást csak olyan összegre veheti fel pénztári számlájáról, amit legalább 180 napja fizetett be. (esetében, ha kihúzza az igénylést január végéig, akkor július végéig kell befizetnie a 750 ezer forintot)

Kalkuláció (ha a pénztár 5% költséget von le befizetések után)

+750 000 Ft befizetés

-37 500 Ft működési költség

=712 500 Ft pénztárból felvehető

+150 000 Ft adóvisszatérítés pénztári számlára

=112 500 Ft nyereség


Példa 2

Mari szintén babát vár, aki októberben érkezik. Katival ellentétben Mari előrelátóbb volt és már egy évvel korábban megnyitotta pénztári számláját és befizetett 750 ezer Ft-ot, amire idén meg is kapta a 150 ezer Ft adójóváírást. Augusztusig befizetett további 144 737 Ft-ot. Mivel eddig nem költött pénztári számlájáról, ezért a költségek levonása után pontosan 1 millió Ft van azon. Októberben megszületik a kis Panni. Ezután visszaigényli a teljes 1 milliót (befizetések + 150 000), ráadásul jövőre is kap adóvisszatérítést 28 875 forint értékben.

Kalkuláció (ha a pénztár 5% költséget von le befizetések után)

+750 000 Ft előző évi befizetés

-37 500 Ft működési költség

+150 000 Ft adóvisszatérítés megelőző év után

+144 737 Ft adott évi befizetés

-7 237 Ft működési költség

=1 000 000 Ft felvehető összeg

+28 875 Ft adóvisszatérítés adott év után

= 134 138 Ft nyereség

Hasznos tipp: Mivel Mari férje is rendelkezik adózott jövedelemmel, így mindketten ki tudták használni a lehetőséget, így zsebre rakva a 2 x 134 138 forintot.

Melyik pénztárat válaszd

Sok pénztár kínál jelenleg önsegélyező szolgáltatásokat. Azonban nem mindegyiknél lehet felvenni a teljes 1 milliós összeget gyermekszületés jogcímen. Például a Vasutas csak 500 ezret ad. Cserébe az IZYS-nél 2 milliót is felvehetsz tagként.

Személyes tanács, de a kis létszámú pénztárakat kerülésre javaslom és inkább választanám a pénzügyileg stabilabb nagyobb pénztárakat ezzel kisebb kockázatot vállalva. Érdemes a 10 ezer főnél nagyobb taglétszámot számláló pénztárakban gondolkodni.

A választást segítendő létrehoztam egy kalkulátort, amivel az összes pénztár ajánlatát össze tudod hasonlítani és a belépés gombra kattintva el is kezdheted a belépési folyamatot /érdemes is, mert sok pénztárhoz van egyedi Számvető kedvezmény, amivel tudsz spórolni/. A csúszka segítségével add meg a befizetendő összeget és a gombra való kattintás után a kalkulátor megmutatja, hogy mennyi megtakarításra számíthatsz a költségek levonása után.

Amikre figyelj

A pénztárak levonnak működési költséget és ennek mértéke befolyásolja azt, hogy végül mennyi marad meg neked nyereségként. Számolj a kalkulátorral és találd meg a számodra legjobb pénztári ajánlatot. 

Mielőtt belevágsz, mindenképp érdeklődj pénztáradnál, mert vannak pénztárak, amelyek az alapszabályban tiltják, hogy pénztáron belül többen is megigényeljék a kifizetést. Szükség esetén lépj át másikba.

Az évi 150 ezer forintos szja adóvisszatérítés keretéből veheted igénybe az önkéntes nyugdíjpénztárat is, így ha már ott felhasználtad ezt a keretet, akkor nincs értelme ide is befizetni.

Fizetsz egyáltalán szja-t? Ellenőrizd, hogy van-e miből adójóváírást kérned. KATA-s vállalkozóként például nem fizetsz szja-t, így nincs is miből adóvisszatérítést kérni.

Összegezve

Van olyan megtakarításod, ami egyébként csak a bankszámládon heverne esetleg most vettétek fel a babavárót, amit szívesen megforgatnátok? Akkor ez egy jó lehetőség kamatoztatni azt a pénzt.

Elsőre lehet, hogy nem tűnik soknak a közel 150 ezer forint nyereség 750 ezer forint lekötésre. De nézzük meg milyen más alternatívák vannak a piacon.

Számládon marad a pénz, amire havonta kapsz pár ezer forint kamatot.

Vagy lekötöd betétbe, ekkor banktól függően jár kb évi 4-7 százalék hozam.

Még az állampapír kiemelkedően magas hozamait is verni tudja egy ilyen lehetőség.

Kérdésed van? Facebook csoport!

Ha maradt bármi kérdésed, akkor írj kommentben vagy lépj be az egészségpénztár Facebook csoportba, ahol mindenre választ kapsz. De az is lehet, hogy már ott a válasz és nem is kell feltenned. Nézz be!

Egyszerű útmutató, amellyel napról napra ismerheted meg az egészségpénztárban rejlő lehetőségeket

7 napos ingyenes email kurzus, amiben megmutatom a főbb trükköket, amikkel kimaxolhatod a 20%-os adóvisszatérítést

A feliratkozással elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat

Diószegi Dániel

Pénzügyi végzettséggel és 5+ év banki tapasztalattal a hátam mögött is úgy gondolom, hogy a pénzügyekről mindig lehet újat tanulni. A blog azzal a céllal született, hogy folyamatos tanulással fejlesszem magam és mások pénzügyi tudatosságát.

15 válasz

 1. Kedves Dániel!

  Ez az adó visszatérítés függetlenül igényelhető az önkéntes nyugdíj pénztár és az egészségpenztar után visszaigényelhető összegtől? Tehát ezeken felül is visszaigenyelhető? Baba születés után mennyi idővel élhetek ezzel? Több gyerek után is igényelhettő (van egy 2 éves gyerekem és év végére várjuk a 2. Babát).

  Szuper cikk, köszönöm az új információkat!
  Adrienn

 2. Kedves Dániel,

  Érdeklődnék, hogy szülési támogatásnál, OTP esetében működik-e:
  – a feleségem testvérei nyitnak tagságot, amiben a feleségemet jelölik meg kedvezményezettnek. Így felvehető nekik is a maximum 1 MFt születési támogatás?

  Várom válaszát,

  Üdvözlettel: Farkas Péter

  1. Kedves Péter,
   Az OTP alapszabályában erre vonatkozóan az alábbit találtam:
   „Ugyanazon újszülött után egyéni számlánként egy arra jogosult személy veheti igénybe a Pénztár szolgáltatását.”
   Kacifántos mondat, de ebből azt veszem ki, hogy igen, működhet. Ettől függetlenül érdemes lehet közvetlenül az OTP Egészségpénztár ügyfélszolgálatán is rákérdezni erre. Az a biztos.

 3. Kedves Dániel! Fiam lézeres szem-műtétre készül, melynek költsége 500 e. ft körül lesz. A Prémium EP-nál van számlája. Állandó gyógyszereimről mindig kérek a részére EP számlát, mely ebben az évben már több mint 100 e. Ft-nál tart. Kérdésem, hogy hogyan tudná a legjobban kihasználni a 150 e. Ft-os adójóváírást? Válaszát előre is köszönöm.

  1. Kedves Katalin! Ha az Ön fiának nincs olyan életeseménye (pl baba érkezése, jelzálog törlesztés stb), amivel a pénztárban összegyűlt összegeket vissza tudja igényelni, akkor a számlák leadása a legjobb erre. Gyűjtsék minden egészségügyi költésre, akkoris, ha idén már meglesz a 750 ezer forint befizetés, mert a 2022-ben kiállított számlák 2023-ban is leadhatók.

 4. Kedves Dániel.
  Ez alapján:
  „A támogatást a születés után 120 napon belül kell igényelnie (esetében január vége)
  Születési támogatást csak olyan összegre veheti fel pénztári számlájáról, amit legalább 180 napja fizetett be. (esetében, ha kihúzza az igénylést január végéig, akkor július végéig kell befizetnie a 750 ezer forintot)”

  Ha mi magánban szülnénk melynek magas költségét maximális 750ezret benyújtanánk 150ezres visszatérítéshez, akkor szülés előtt 2hónappal már a számlán kellene lennie a pénznek? Mi most tudtuk meg ezt a lehetőséget, és még nincs ep-nk, de 2héten belül szülés várható. Ilyen határidőkkel, akkor mi már nem élhetünk a lehetőséggel? Köszönöm,.

  1. Kedves János!

   Még nem késő, ugyanis a 120 napos dokumentum leadási határidő és a 180 napos egyenlegnek nem kell egybe esnie. A lényeg, hogy a baba születésétől 120 napon belül legyen elküldve az igénylő és az anyakönyvi kivonat, ami alapján a pénztár kifizeti a megadott összeget, amikor az eléri a 180 napot. Valamelyik pénztár még azt is elfogadja, ha a befizetés a baba születése után történt.

   1. Kedves János!
    Érdeklődtem a szülési támogatásról a MBH-nál és ott azt a tájékoztatást adták , hogy igaz hogy beadhatom a szülési támogatást 120 napon belül és elindítom a befizetést a 119 napon de csak 120 nap van a kifizetésre így nem lesz meg a 180 napos egyenleg.
    Tehát 2*120 napot adnak a szüléstől és abba kell hogy meglegyen a 180 napos egyenleg, különben törlésre kerül a kifizetési igény.

 5. Kedves Dániel!
  Február közepére várjuk a babát, ha most belépek egy egészszégpénztárba, befizetem a 750ezer forintot, a gyermek születése után még 4 hónapon belül lehet igényelni a kifizetést, szóval 180 napig bent lesz a pénz a pénztárban. Így a születési támogatás felvételével nem kellene, hogy gond legyen. A maximális (150ezer ft) adójóváírásra így jogosult leszek-e tavasszal, hiszen 2022-ben nem volt 180 napig bent a pénz, vagy ennek nem feltétele a 180 nap, csak azt nézik, hogy az adott adóévben mennyi volt a befizetés?
  Előre is köszönöm segítségét!
  Üdvözlettel: Orsi

 6. Kedves Dániel!
  Az IZYS Önsegélyező Pénztárba vagyok tag már 7éve és most született meg az unokám. A lányomat jelöltem meg kedvezményezettnek. Most igényeltem meg a születési támogatást ,de azt mondták, hogy csak az anya vagy az apa számlájára utalhatják az összeget jogszabály szerint. Ezt én nem látom sehol leírva és Nálad sincs megemlítve. Kérdésem ,hogy van ilyen törvény? Hiszen ezt a pénzt én fizettem be- és nem a lányomtól sajnálom -hanem packázásnak érzem.
  Üdvözlettel : Ferenc

 7. Kedves Dániel!
  28 éves kismama vagyok, így szja mentes. Magánklinikán fogok szülni 3 hét múlva. Érdeklődni szeretnék, ha a férjem nyitna egészségpénztári számlát, akkor ő vissza kaphatná-e az adóvisszatérítést?
  Köszönöm válaszát!
  Üdvözlettel: Mercédesz

 8. Kedves Dániel! Tagként idén 750000ft ot befizetek, lányom kedvezményezett a MBH biztososítónál. Szülni szeretne jövőre visszaigényelhetem én mint befizető szülési támogatásként a befizetett idei összeget? Köszönöm előre is, Marika

  1. Kedves Marika! A legtöbb pénztárnál erre van lehetőség, de pénztáranként változik, hogy mit engednek kedvezményezettként elszámolni, ezért érdemes előtte az MBH Egészségpénztárnál érdeklődni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Kapcsolódó cikkek

Ezekről is írtam a témában

Jogi nyilatkozat

A Számvető egy ingyenesen elérhető pénzügyi weboldal, amelynek célja, hogy az olvasókat segítse releváns információkkal, amelyek a leginkább érthető módon mutatják be az adott pénzügyi terméket. Kérlek azonban, hogy az itt közölt információkat ne tekintsd ajánlásnak. Vedd figyelembe, hogy az oldalon megjelenő tartalmak teljesen szubjektívek, amelyek hiányosak és/vagy pontatlanok lehetnek. Kérlek minden esetben ellenőrizd az itt leírtakat. Sőt, hálás leszek érte, ha pontatlanságot találsz és ezt jelzed felém. Ezek a teljesen ingyenes tartalmak a partnerek (az ezen az oldalon felsorolt ​​vállalatok némelyikétől) affiliate linkjén történő belépések után kapott ajánlási jutalékoknak köszönhetően fenntartható (ezek nem járnak többletköltséggel a belépőnek/regisztrálónak).

Prémium Magyar Állampapír (PMÁP)

Változó kamatozású állampapír, amely évente fizet kamatot, amelynek mértéke két tényezőből áll össze: Kamatbázis + Kamatprémium

Kamatbázis: Első 1 évben fix, majd a KSH által meghatározott átlagos infláció a megelőző évben. Részletek

Kamatprémium: Részletek

Futamidő: 8 éves futamidejű. 

Visszaváltási díj: 1% – ez azt jelenti, hogy amennyiben idő előtt szeretnéd eladni állampapírjaidat, akkor levonnak 1 százalékot a tőkéből és az addig felhalmozott kamatból.

Információk az aktuális sorozatról: PMÁP oldalán tudsz informálódni 

Bónusz Magyar Állampapír (BMÁP)

Változó kamatozású állampapír, amely negyedévente fizet kamatot, amelynek mértéke két tényezőből áll össze: Kamatbázis + Kamatprémium

Kamatbázis: A 3 hónapos diszkont kincstárjegy hozamától függ. A kamatfordulót megelőző négy eredményesen megtartott aukciók átlag hozama adja.

Kamatprémium: 1%

Futamidő: 3 év, de idő előtt is eladható az aktuális visszaváltási költséggel, így rövidebb időtávban is lehet gondolkodni.

Visszaváltási díj: 1% – ez azt jelenti, hogy amennyiben idő előtt szeretnéd eladni állampapírjaidat, akkor levonnak 1 százalékot a tőkéből és az addig felhalmozott kamatból.

Információk az aktuális sorozatról: BMÁP oldalán tudsz informálódni 

Diszkont Kincstárjegy (DKJ)

Általában kifejezetten rövid, éven belüli (3, 6 és 12 hónapos) lejáratú állampapírokat sorolunk ide.

Lejárat: DKJ oldalán láthatod a különböző sorozatokhoz tartozó lejáratokat.

Éves hozam: DKJ oldalán az Eladási hozam (ÁKK-ISMA) oszlopban láthatod az éves hozamot.

Eladási árfolyam: DKJ oldalán az Eladási Nettó Árfolyam. Érthetőbben ez az az ár, amiért meg tudod venni, mert eladják neked.

Vételi árfolyam: Az az árfolyam, amennyiért eladhatod lejárat előtt a DKJ-t.

Nem kamatozó értékpapír, amelynek lényege, hogy kamatkifizetés helyett, névérték alatt veheted meg és a futamidő végére eléri a 100 százalék névértéket. Mutatok egy példát:

Tételezzük fel, hogy vásárolsz 100 darab 10 000 forint alapcímletű 12 hónapos diszkont kincstárjegyet, amelynek összértéke 1 000 000 forint. Ha a 2023.06.17.-én akarnám megvenni a D230628 sorozatszámú DKJ-t, akkor ezt 917 400 forintért tudom megtenni, ugyanis az árfolyama 91,74 százalék. 12 hónap elteltével megkapnám az 1 000 000 forintot, ezzel bezsebelve a 9,39 százalék hozamot.

Az Allianz pénztárnak nincs online belépési folyamata, de meg lehet oldani, hogy postára járkálás nélkül is be lehessen lépni. Ennek folyamatát írtam le itt.

1. lépés: Töltsd ki a belépési nyilatkozatot

Kattints ide a belépési nyilatkozat letöltéséhez. Ez egy kitölthető PDF fájl.

Először töltsd ki a belépési adatokat (I.)

Az alábbi minta szerint töltsd ki személyes adataid.

Írd be a vállalt tagdíj mértékét (II.)

Ez nem egy vállalás, így akármit is írj ide, az nem von maga után kötelezettséget. Például a magyar átlag egészségügyi költés 15 ezer forint. Ha a munkáltatód fog fizetni, akkor azt is itt tudod megadni.

Add meg azonosító okmányok adatait (IV.)

A tagi nyilatkozatok elfogadása / elutasítása (V.)

Ezekre nyomhatsz igent vagy nemet is attól függően, hogy milyen tájékoztatást szeretnél kapni a jövőben a pénztártól.

Kiemelt közszereplői nyilatkozat kitöltése (VII.)

Töltsd ki, hogy magyar vagy külföldi állampolgár vagy-e, illetve, hogy közszereplő vagy-e.

Utolsó lépésként pedig pipáld be az igénylő legalján, hogy csatolt dokumentumként elküldöd a személyazonosító okmány és lakcímkártya másolatát.

Amennyiben szeretnél kedvezményezettet is hozzáadni a pénztári tagságodhoz, akkor ehhez az alábbi linken töltsd le a nyomtatványt és szintén töltsd ki és hitelesítsd.

Kedvezményezett hozzáadása nyomtatvány letöltés

2. lépés: Belépési nyilatkozat PDF fájl hitelesítése AVDH-val vagy aláírással

Kitöltötted és elmentetted a PDF fájlt, amit már csak hitelesítened kell.

Itt válik szét a folyamat attól függően, hogy rendelkezel-e ügyfélkapuval vagy sem.

Rendelkezel ügyfélkapuval

Amennyiben rendelkezel ügyfélkapuval, akkor AVDH-val egyszerűen és gyorsan tudod hitelesíteni a belépési nyilatkozatod.

Ide kattintva éred el az AVDH dokumentum hitelesítőt.

Itt nyomj a bejelentkezés gombra és lépj be ügyfélkapus felhasználóddal.

Sikeres bejelentkezés után az alábbi felület fogad.

Húzd be a kitöltött PDF fájlt és pipáld ki az „Elfogadom az ÁSZF-et” négyzetet és kattints a Feltöltés gombra.

A rendszer hitelesíti a dokumentumot, amiután le tudod tölteni azt.

 

Az így hitelesített PDF fájlt az azonosító okmányok másolatával küldd el az epenztar@allianz.hu email címre.

Nem rendelkezel ügyfélkapuval

Amennyiben nem rendelkezel ügyfélkapuval, akkor ki kell nyomtatnod a belépési nyilatkozatot, majd aláírni és postán elküldeni a 1242 Budapest, Pf. 462 címre.

3. lépés: Befizetés utalással vagy bankkártyával

Ezután a pénztár a kapott dokumentumok alapján záradékolja a belépési nyilatkozatot és hamarosan kapsz tagi okiratot tagi azonosító kóddal.

A tagdíjat vagy eseti befizetést a 18100002-00054029-21010015 számlaszámra kell utalnod, közleményben pedig add meg adószámod vagy tagi azonosítókódod.

Vagy bankkártyával is befizethetsz az Allianz oldalán keresztül.

Érdemes rögtön elutalni 4000 forintot (közleményben az adóazonosítóddal), mert a kártyát csak ezután fogják elkészíteni. 

FONTOS! Miután megkaptad a kártyát, aktiválnod kell a levélben megadott számon,ahol beazonosítanak, hogy biztosan te kaptad-e meg. 

Remélem ez a kis útmutató hasznos volt és lassan elkezdheted élvezni az adó-visszatérítés előnyeit.

Megmutatom, hogy hogyan ne vegyen ki senki pénzt a zsebedből

 • Pénzügyi audit – átnézem meglévő pénzügyi termékeid (Nyugdíjbiztosítás, LTP stb.)
 • Befektetés – megmutatom miként tudod pénzed kamatoztatni, minimális költségek mellett
 • Pénzügyi terv – összerakjuk azt a rendszert, amely egyre közelebb visz az pénzügyi szabadsághoz