Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

A tengerimalacok ára – avagy mennyibe kerülnek szőrös kis barátaink?

Független Pénzügyi segítségért csúsztasd fel!

Tengerimalac ár - címkép

Friss tengerimalac-tartóként meglepődtem, hogy milyen költségekkel is kell számolni újdonsült kedvenceim tartása kapcsán. A cikk reménybeli gazdiknak szól, hogy megtudják mi is valójában egy tengerimalac ára és mindazoknak, akik szeretik a kisállatokat.

Miért tengerimalac?

A pénzügyi blogger is csak ember, aki nem csak azon gondolkozik, hogy milyen indexszel tudná kimutatni, hogy mire elég a fiatalok megtakarítása, hanem vannak egyéb dolgok is az életében. Három hete örökbefogadtam két tengerimalacot, Jetit és Fahéjt. Bár, abból nagyon felkészültem, hogy mit ehet, tehet, szeret egy ilyen állat, azt kevésbé gondoltam végig, hogy mennyibe fog kerülni a fenntartásuk.  Érzelmi döntéseknél persze nem ez az elsődleges kérdés, ha tudtam volna sem döntök tehát másként, de érdemes lehet megosztani a tapasztalataimat másokkal.

Az állatokat alapból szeretem, ezért nem volt kérdés, hogy akarok-e valamilyen kisállatot a lakásba. Egy törpehörcsög évek óta hűséges társam, most pedig egy nagyobb albérlet teret engedett újabb állatok befogadására is. Kutya és macska nem megengedett a lakásban, így valamilyen rágcsálóra, hüllőre, stb. szűkültek a lehetőségeim. Közülük a malacok ideális partnereknek tűntek.

Tengerimalac-ismeret

Ha esetleg nem tudtad, a tengerimalac Dél-Amerikából, az Andok térségéből származik, i.e. 5000 körül lett háziasítva. A természetben nem találkozhatunk olyan színes egyéniségekkel, mint a kisállatkereskedésekben, ahol rengeteg fajtája létezik, rövid- és hosszúszőrű, bóbitás, teddy, stb. változatban. Alapvetően kondákban él, már csak ezért sem szabad egyedül tartani, és az emberekkel is jól megvan, sőt, csak a mi botfülünk kedvéért kifejlesztett egy hangot, hogy tudjon velünk kommunikálni tőlünk kaját kunyerálni. Emellett kb. 5-8 évig is élnek, így megfelelő gondoskodás mellett hosszú évekig lehetnek hű társaink.

A tengerimalacok:

 • nyugodt, barátságos állatok, nem harapnak,
 • örömmel fogadnak (nyilván azért, mert te vagy az étel bőkezű ura, de akkor is!),
 • szelídítés után elalszanak az öledben,
 • könnyen tisztán tarthatók,
 • intelligensek, aranyosak és szimplán felvidítják az embert,
 • lehet nekik egyszerű trükköket tanítani.

A tengerimalacok nem:

 • élnek aktív éjszakai életet (tehát, nem kell értük elmenni a város másik végébe, mert lerészegedtek és nem találnak haza),
 • rágják meg a bútorokat,
 • hangoskodnak túlzottan.

Az elmúlt három hét egyértelműen igazolta, hogy jól döntöttem. Az állatok lassan megtanulják, hogy nem vagyok maga a predator, így akár még az is előfordulhat, hogy meg is simogathatom őket… talán, egyszer. Ennek ellenére  azért elég jó dolog – ha ilyenekre hajlamos az ember – azt nézni, hogy egy kisállat így alszik az ember otthonában, és egész biztosan sokkal hasznosabb őket bámulni, mint mondjuk a TV-t.

Tengerimalac ár - ezt bámuld TV helyett

Tengermialac ár, költség, fenntartás

Ahhoz, hogy tengerimalacok büszke tulajdonosai legyünk, több mindenre lesz szükségünk. Ezeket három kategóriába gyűjtöttem: elengedhetetlen alapfelszerelés, visszatérő költségek, SugarDaddy dolgok. Az első két kategória önmagáért beszél. A harmadik kategóriába esnek azok a dolgok, amik nem szükségesek az állat jólétéhez, de hát milyen cuki már egy macska kalózos jelmezben, szóval ezek azok a kiegészítők, amikkel elkényeztetheted a kisállatod (vagy magad, a fenti macskás példában).

Elengedhetetlen alapfelszerelések

Tengerimala ár - alapfelszerelés

Tipp: attól, hogy valamit tengerimalacnak árulnak, még nem biztos, hogy jó is lesz nekik (általában kicsi nekik az ilyen, és jobb egy nagyobbat venni). A fenti képen látható felszerelésből több mindent ki kellett cserélnem, mert hiába volt tengerimalac-konformként hirdetve, a valóságban az egybejáratú, műanyag bújó például abszolút nem jó az állatoknak.

 • legalább kettő tengerimalac – sosem gondoltad volna, hogy erre szükséged lehet, ugye?!
  • Ha örökbefogadod, ingyenes és még jót is teszel (vagy maximum az ivartalanítás költségéhez kell hozzájárulnod). Nekem tőlük vannak a malacaim, nagyon ajánlom őket, hozzáértők és segítőkészek, támogatnak minden kezdő kérdésedben!
  • Ha veszed a tengerimalacot, jófogáson egy tengerimalac ára kb. 1 000 – 15 000 Ft, így 2-30 000 lesz a két darab (amivel mindenhol számolni fogok).
 • Ketrec, amiben elférnek – két malacnál ez legalább 100×50-es méretet jelent (többnél pedig arányosan nő a méret):
  • Lehet, hogy te barkácsmester vagy és meg tudod csinálni az állatok életterét (főleg, ha nem lakásban tartod az állatokat). Ez esetben az anyagárral kell számolni, hasraütök, és legyen ez kb. 5000 Ft,
  • Ha a kétbalkezes többséghez tartozol, akkor egyrészt üdv a klubban, másrészt venni tudsz ketrecet.
   • használtat már 8000 Ft-ért lehet találni (100×50-est)
   • újonnan kb. 15000 Ft-ért árulják ezt a méretet.
 • Ivópalack és etetőtál – a kettőt meg lehet kapni együtt max. 3000 Ft-ért.
 • Bújó – ha a ketrecüket barkácsoltad, akkor ez sem lesz akadály. Ha venned kell, akkor lehetőleg ne műanyagot. Két malacod van, így nyitott/kétoldalú lesz a megfelelő, különben összevesznek (ugyan lehet üzleti lehetőség a tengerimalac gladiátor viadalokban, de lehet nem az otthonodban akarod felfuttatni ezt a brutális sportot…), kb. 5000 Ft-ért már lehet kapni ilyet.
 • Szállító, ha bárhova vinnéd kb. 3000 Ft.

A kezdő költséged örökbefogadó-barkácsmesterként mindössze 6000 Ft lesz, ha mindenre költened kell, akkor is ki tudsz jönni 56 000 Ft-ból.

Visszatérő költségek

 • Alom:
  • ruhaanyag, egyszeri költsége van (1 garnitúra (törölkoző+szőnyeg) kb. 5 000 Ft ebből kell 3) és utána a mosást kellene számolni. Pár forint hetente, de ezt ne számoljuk, ha emellett döntesz az induló költséged nagyobb.
  • forgács, 500 liter forgács a Fressnapfban 5600 Ft, ez kb. 18 hétre elegendő (jelenlegi tapasztalat alapján), heti költség 311 Ft.
 • Széna – étrendjük 80%-át ez teszi ki. Egy 5 kg-s 5000 Ft-os csomag, kb. 5 hónapig kitart (2 malaccal az eddigi tapasztalatok alapján), tehát 250 Ft-ba kerül hetente. Ha vidéken laksz, és könnyen hozzáférsz friss fűhöz, akkor ezt akár ingyen is meg tudod oldani.
 • Táp – ebből napi 2x25g (egy kanál) szükséges. Jobb fajtából 8 kg kb. 11 000 Ft, ami elég 23 hétre, heti szinten 478 Ft-ra jön ki.
 • Zöldségek, gyümölcsök – heti 2-7 alkalommal kell nekik adni (itt bővebben arról mit ehetnek), kb. egy evőkanálnyi mennyiség. Gondolom eszel ilyesmit, ezért ez nem kellene, hogy pénzbe kerüljön, de legyen mondjuk 500 Ft hetente (2 kaliforniai paprika ára).
 • C-vitamin kiegészítő – a tengerimalacok nem tudnak C-vitamint előállítani, ezért kell nekik heti 2×20 csepp (kb. 2 ml). 50ml vitamint lehet kapni 2200 Ft-ért ez elég lesz 25 hétre, 88 Ft lesz így hetenként a költsége.
 • Állatorvos – szerencsés esetben évente egyszer kell szűrővizsgálatra menni, ami kb. 10000 Ft (5000/malac), hétre bontva 96 Ft. Ha ezen felül még szükség van ellátásra vagy külön vizsgálatra, annak a költsége nagyon változó lehet (ivartalanítás 15-20 000 Ft, műtét 10 000-nél kezdődik), ezt nem számítom bele a rendszeres költségekbe.

Az átlagos heti költséged a fentiek alapján kb. 1819 Ft lesz, ez lehet több és kevesebb a fentiek függvényében, de ökölszabályként lehet vele számolni.A lényeg, hogy heti szinten körülbelül egy menzaebéd árából el tudod látni az állataidat.

SugarDaddy dolgok

tengerimalac ár extrakiegészítők
 • Nagyobb ketrec – egy 140×50-es ketrec már hanem 25 000 Ft-nál kezdődik például.
 • Játékok – hogy akkor is le tudják magukat kötni, ha nem vagy ott (és akkor is, amikor ott vagy, mert nem foglalkoznak sokszor veled…), pl.: szénalabda 1500 Ft.
 • Szénatartó – hogy ne tapossák le a szénát, így tovább hajlandóak megenni, kb. 1-2000 Ft.
 • Ápoló szett – karomvágáshoz és fésüléshez, 5000 Ft.
 • Kifutó/karám10 000+ Ft újonnan. Persze, alternatívaként például kartonból is építhetsz nekik akadálypályát.
 • Hám futtatáshoz – 2000 Ft és a lehetőség, hogy egy tengerimalacot sétáltathatsz (hogy miért tennél ilyet és miért jó az egy rettenetesen félős állatnak, hogy a nagyvilágba szalasztod, azt nem tudom)
 • Pisilde – ha sikerül őket ide terelni az esetek nagyobb százalékában, akkor kevesebbet kell őket takarítani, kb. 2000 Ft.

Itt csak a fantáziád és esetleg a pénztárcád szab határt a képzeletednek, bár példát nem találok rá, de biztos van valahol egy őrült, gazdag ember, aki a tengerimalacainak építtetett egy külön villát.

Malacom van

tengerimalac ár malacomvan

A fentiekből az látszik, hogy a tengerimalac nem a legdrágább állat a világon, kb. 1800 forintos heti és 56000 Ft-os egyszeri költséggel már te is büszke malactartó lehetsz. Viszont, egy hörcsöghöz, vagy például a halakhoz képest a költsége egyértelműen nem nulla! Valamint, ha magadhoz veszel egy állatot, akkor nemcsak pénzügyi, hanem emberi kötelességek is keletkeznek. A tengerimalacok társas lények, így érdemes velük rendszeresen foglalkozni, akár heti több órát is. Mielőtt befogadnál egy ilyen állatot gondold végig, hogy készen állsz-e erre az elköteleződésre. Ha pedig több tengerimalacos tartalomra vágytok, akkor kövessétek a Magyar Tengerimalac-védő Közhasznú Egyesületet a Facebookon és jó malacozást!

Tetszett a cikk? Akkor a hírlevelet imádni fogod.

Heti rendszerességgel megosztom gondolataimat arról, amit a pénzről éppen tanultam vagy olvastam. Semmi spam, csak tiszta érték.

Add meg email címed és csatlakozz az 1000+ feliratkozóhoz. 

A feliratkozással elfogadod az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat

4 Responses

 1. A hörcsög sem olcsó kisállat! Illetve akkor olcsó, ha nem megfelelően van tartva!
  A boltokban kapható felszerelések 80%-a kuka mert pofátlanul kicsi nekik minden (főleg ketrec, kerék). Alig lehet kapni 1 cm rácstávolságú, normális méretű (aranyhörcsög:80×60, törpéknek kicsit kisebb) ketrecet ezért inkább mindenki barkácsol vagy 100-as ketrecet hálóz. Plusz a min. 2 de inkább 3 fajta álom, sok ház, normális (28cm átmérőjű) kerék, normális magkeverék. Hajlamosak komoly betegségekre is a kisállat boltok(=ész nélküli szaporítók) miatt. Szerintem drágább egy höri mint egy (illetve min. 2 😀 ) tengerimalac.

  1. Mea culpa, megkövetem a hörcsögöket, bár fenntartom, hogy a malacok jóval költségesebb állatok (iszonyat nagy szénafogyasztók, ha egyszer rákapnak az ízére, szemben a hörinkkel, aki szintén nagy fogyasztó, de az apró testbe kevesebb étel fér). De való igaz, hogy a hörcsögök (és valószínűleg minden állat) helyes, felelősségteljes tartása megfelelő anyagi, erőforrásbeli és időbeli ráfordítást igényel, persze megéri, mert iszonyat aranyosak :).

 2. A minőségi életfeltételek megteremtése fontos és nem kevés pénzbe kerül (se a hörcsögnél, se a tengerimalacnál). Figyelembe kell venni, hogy csak egzotikus állatorvos tudja őket kezelni szakszerűen, a nem megfelelő ellátás akár a kedvencünk életébe is kerülhet. Az orvoshoz utazás és vizsgálati költségeket is érdemes számításba venni, mielőtt állattartásba fog az olvasó.
  Illetve megjegyezném, hogy a hám a tengerimalacok számára veszélyes és szükségtelen.

  1. Szia! Igen, mindenképp számolni kell azzal is. A cikk írása óta vannak amit máshogy írnék (pl. nem ajánlanék 500l-es összenyomott forgácsot, mert a tapasztalatom alapján sokkal rosszabb lakásba és a malacoknak, mint egy kisebb kiszerelésű, drágább, de minőségibb forgács). Az orvosnál való igaz, hogy csak a vizsgálat (sima szűrés) költségét vettem figyelembe, és mivel én abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy tömegközlekedve pár megálló a SZIE Állatorvosi Egyetem Egzotikus Kisállat osztálya, így utazás eszembe se jutott. Hám kapcsán egyetértek, nekünk sincs, nem is tudom miért írtam fel, de talán a cikkből is átjön, hogy nem ajánlom.
   Bár, a cikk nagyon felkapott lett és remélem azért hasznos információkat szolgáltat minden leendő tengerimalac gazdinak, de alapvetően pénzügyi blog lenne, ahogy többször írtam is, ajánlom a tengerimalacok.hu-t és a szervezetet, ők tényleg igazi szakértőként segítenek minden malacos kérdésben.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Kapcsolódó cikkek

Ezekről is írtam a témában

Megmutatom, hogy hogyan ne vegyen ki senki pénzt a zsebedből

 • Pénzügyi audit – átnézem meglévő pénzügyi termékeid (Nyugdíjbiztosítás, LTP stb.)
 • Befektetés – megmutatom miként tudod pénzed kamatoztatni, minimális költségek mellett
 • Pénzügyi terv – összerakjuk azt a rendszert, amely egyre közelebb visz az pénzügyi szabadsághoz

Prémium Magyar Állampapír (PMÁP)

Változó kamatozású állampapír, amely évente fizet kamatot, amelynek mértéke két tényezőből áll össze: Kamatbázis + Kamatprémium

Kamatbázis: Első 1 évben fix, majd a KSH által meghatározott átlagos infláció a megelőző évben. Részletek

Kamatprémium: Részletek

Futamidő: 8 éves futamidejű. 

Visszaváltási díj: 1% – ez azt jelenti, hogy amennyiben idő előtt szeretnéd eladni állampapírjaidat, akkor levonnak 1 százalékot a tőkéből és az addig felhalmozott kamatból.

Információk az aktuális sorozatról: PMÁP oldalán tudsz informálódni 

Bónusz Magyar Állampapír (BMÁP)

Változó kamatozású állampapír, amely negyedévente fizet kamatot, amelynek mértéke két tényezőből áll össze: Kamatbázis + Kamatprémium

Kamatbázis: A 3 hónapos diszkont kincstárjegy hozamától függ. A kamatfordulót megelőző négy eredményesen megtartott aukciók átlag hozama adja.

Kamatprémium: 1%

Futamidő: 3 év, de idő előtt is eladható az aktuális visszaváltási költséggel, így rövidebb időtávban is lehet gondolkodni.

Visszaváltási díj: 1% – ez azt jelenti, hogy amennyiben idő előtt szeretnéd eladni állampapírjaidat, akkor levonnak 1 százalékot a tőkéből és az addig felhalmozott kamatból.

Információk az aktuális sorozatról: BMÁP oldalán tudsz informálódni 

Diszkont Kincstárjegy (DKJ)

Általában kifejezetten rövid, éven belüli (3, 6 és 12 hónapos) lejáratú állampapírokat sorolunk ide.

Lejárat: DKJ oldalán láthatod a különböző sorozatokhoz tartozó lejáratokat.

Éves hozam: DKJ oldalán az Eladási hozam (ÁKK-ISMA) oszlopban láthatod az éves hozamot.

Eladási árfolyam: DKJ oldalán az Eladási Nettó Árfolyam. Érthetőbben ez az az ár, amiért meg tudod venni, mert eladják neked.

Vételi árfolyam: Az az árfolyam, amennyiért eladhatod lejárat előtt a DKJ-t.

Nem kamatozó értékpapír, amelynek lényege, hogy kamatkifizetés helyett, névérték alatt veheted meg és a futamidő végére eléri a 100 százalék névértéket. Mutatok egy példát:

Tételezzük fel, hogy vásárolsz 100 darab 10 000 forint alapcímletű 12 hónapos diszkont kincstárjegyet, amelynek összértéke 1 000 000 forint. Ha a 2023.06.17.-én akarnám megvenni a D230628 sorozatszámú DKJ-t, akkor ezt 917 400 forintért tudom megtenni, ugyanis az árfolyama 91,74 százalék. 12 hónap elteltével megkapnám az 1 000 000 forintot, ezzel bezsebelve a 9,39 százalék hozamot.

Az Allianz pénztárnak nincs online belépési folyamata, de meg lehet oldani, hogy postára járkálás nélkül is be lehessen lépni. Ennek folyamatát írtam le itt.

1. lépés: Töltsd ki a belépési nyilatkozatot

Kattints ide a belépési nyilatkozat letöltéséhez. Ez egy kitölthető PDF fájl.

Először töltsd ki a belépési adatokat (I.)

Az alábbi minta szerint töltsd ki személyes adataid.

Írd be a vállalt tagdíj mértékét (II.)

Ez nem egy vállalás, így akármit is írj ide, az nem von maga után kötelezettséget. Például a magyar átlag egészségügyi költés 15 ezer forint. Ha a munkáltatód fog fizetni, akkor azt is itt tudod megadni.

Add meg azonosító okmányok adatait (IV.)

A tagi nyilatkozatok elfogadása / elutasítása (V.)

Ezekre nyomhatsz igent vagy nemet is attól függően, hogy milyen tájékoztatást szeretnél kapni a jövőben a pénztártól.

Kiemelt közszereplői nyilatkozat kitöltése (VII.)

Töltsd ki, hogy magyar vagy külföldi állampolgár vagy-e, illetve, hogy közszereplő vagy-e.

Utolsó lépésként pedig pipáld be az igénylő legalján, hogy csatolt dokumentumként elküldöd a személyazonosító okmány és lakcímkártya másolatát.

Amennyiben szeretnél kedvezményezettet is hozzáadni a pénztári tagságodhoz, akkor ehhez az alábbi linken töltsd le a nyomtatványt és szintén töltsd ki és hitelesítsd.

Kedvezményezett hozzáadása nyomtatvány letöltés

2. lépés: Belépési nyilatkozat PDF fájl hitelesítése AVDH-val vagy aláírással

Kitöltötted és elmentetted a PDF fájlt, amit már csak hitelesítened kell.

Itt válik szét a folyamat attól függően, hogy rendelkezel-e ügyfélkapuval vagy sem.

Rendelkezel ügyfélkapuval

Amennyiben rendelkezel ügyfélkapuval, akkor AVDH-val egyszerűen és gyorsan tudod hitelesíteni a belépési nyilatkozatod.

Ide kattintva éred el az AVDH dokumentum hitelesítőt.

Itt nyomj a bejelentkezés gombra és lépj be ügyfélkapus felhasználóddal.

Sikeres bejelentkezés után az alábbi felület fogad.

Húzd be a kitöltött PDF fájlt és pipáld ki az „Elfogadom az ÁSZF-et” négyzetet és kattints a Feltöltés gombra.

A rendszer hitelesíti a dokumentumot, amiután le tudod tölteni azt.

 

Az így hitelesített PDF fájlt az azonosító okmányok másolatával küldd el az epenztar@allianz.hu email címre.

Nem rendelkezel ügyfélkapuval

Amennyiben nem rendelkezel ügyfélkapuval, akkor ki kell nyomtatnod a belépési nyilatkozatot, majd aláírni és postán elküldeni a 1242 Budapest, Pf. 462 címre.

3. lépés: Befizetés utalással vagy bankkártyával

Ezután a pénztár a kapott dokumentumok alapján záradékolja a belépési nyilatkozatot és hamarosan kapsz tagi okiratot tagi azonosító kóddal.

A tagdíjat vagy eseti befizetést a 18100002-00054029-21010015 számlaszámra kell utalnod, közleményben pedig add meg adószámod vagy tagi azonosítókódod.

Vagy bankkártyával is befizethetsz az Allianz oldalán keresztül.

Érdemes rögtön elutalni 4000 forintot (közleményben az adóazonosítóddal), mert a kártyát csak ezután fogják elkészíteni. 

FONTOS! Miután megkaptad a kártyát, aktiválnod kell a levélben megadott számon,ahol beazonosítanak, hogy biztosan te kaptad-e meg. 

Remélem ez a kis útmutató hasznos volt és lassan elkezdheted élvezni az adó-visszatérítés előnyeit.

Jogi nyilatkozat

A Számvető egy ingyenesen elérhető pénzügyi weboldal, amelynek célja, hogy az olvasókat segítse releváns információkkal, amelyek a leginkább érthető módon mutatják be az adott pénzügyi terméket. Kérlek azonban, hogy az itt közölt információkat ne tekintsd ajánlásnak. Vedd figyelembe, hogy az oldalon megjelenő tartalmak teljesen szubjektívek, amelyek hiányosak és/vagy pontatlanok lehetnek. Kérlek minden esetben ellenőrizd az itt leírtakat. Sőt, hálás leszek érte, ha pontatlanságot találsz és ezt jelzed felém. Ezek a teljesen ingyenes tartalmak a partnerek (az ezen az oldalon felsorolt ​​vállalatok némelyikétől) affiliate linkjén történő belépések után kapott ajánlási jutalékoknak köszönhetően fenntartható (ezek nem járnak többletköltséggel a belépőnek/regisztrálónak).