fbpx

Tőkevédett alap, egy biztos befektetés, mellyel szinte biztos nem jársz jól

A tőkevédett alap nagyon jól hangzik, mert a befektetett pénzem védelme mellett részesülhetek kockázatosabb termékek, pl. tőzsde, előnyeiből. A gond az, hogy ami túl jól hangzik ahhoz, hogy igaz legyen, az általában nem is az. A tőkevédett alapok mögötti turpisságról szól a cikkünk.

A befektetési alapokkal már korábban is foglalkoztunk két cikkben, ebből megtudohatsz róluk minden fontosat, ebből pedig, hogy mik a hátulütői. Ha nem lenne meg pontosan, hogy mi is az a befektetési alap, érdemes ezekkel a cikkekkel kezdeni.

A tőkevédett alap annyiban tud többet, hogy kockázatmentesnek tűnik azáltal, hogy garantálja, hogy lejáratkor (általában zárt végű alapok) visszaadja a pénzed (előtte azért nem csinálnak ilyet). Mit tudnak a bankárok, amit mi nem, hogy mernek kockázatos befektetésekre (pl. tőzsdeiekre) ilyen vállalásokat tenni? Mi a titkuk? Egyszerű, leginkább megtanultak kamatos kamatot számítani és marketingszöveg kíséretében átkeresztelt, újracsomagolt biztonságos termékeket (kötvény, állampapír) eladni nekünk.

Tőkevédett alapok működés közben


Azért érdemes a tőkevédett alapokkal foglalkozni, mert a diverzifikáció és portfólióépítés jegyében a banki tanácsadónk hajlamos lehet ilyesmit ránk sózni (pláne, ha kicsit több is a pénzünk). A gond csak az, hogy általában pont ezekre nem jók ezek az alapok.

Működésük nagyon egyszerű: végy egy relatíve jól hangzó terméket (gyógyszeripar, telekommunikáció, innováció, stb), amiben az emberek láthatnak fantáziát. Tedd még kecsegtetőbbé az ajánlatot azáltal, hogy tőkevédett lesz, így lecsökken a kockázat. Ki ne szeretne részesülni a tőzsde fellendüléséből, anélkül, hogy kockáztatná a pénzét? Majd ezután vegyél állampapírt, vagy tedd bankbetétbe a pénz nagy részét, hogy lejáratkor biztosan ki tudd fizetni a befektetési jegyekkel rendelkezőket.  Ez egyszerű matek, ha tudod, hogy 5 év múlva 100 000 000 Ft-ot kell kifizetned (ennyit fizettek be), akkor kiszámolod, hogy évi 3%-os kamat mellett mennyit kell állampapírban tartanod, 100 000 000/1,035= 86 260 878 Ft. A maradékból levonod az alap „kis” költségeit még… na, ami ezután maradt, az lesz az, amiből a reklámterméket (gyógyszeripar, telekommunikáció, kriptocica) veszik.  

Nagyon fontos, hogy ne hidd, hogy a tőkevédelem valamiféle garancia (hacsak nagyon egyértelműen valahol ez nincs leírva). A gyakorlatban ez csak annyit jelent, hogy az adott alap olyan politikát folytat, hogy visszakapd a befektetett tőkéd. Tehát ha diverzifikálnál a magyar államcsődre készülve, akkor ezzel nem jutsz messzire, ugyanúgy állampapírban van a pénzed és ugyanúgy nem fogod viszontlátni.

Tőkevédett alapok teljesítményei


Gyakorlatban a három legjobban teljesítő alap az elmúlt három évben (bamosz adatok) a következő befektetési polditikát folytatja (ne zavarjon meg, hogy ha összeadod a maximumokat 100% fölé kerülsz, nyilván egy adott időpontban ezek egyvelege ad ki 100%-ot és lehet olyan termék, ami két kategóriát is lefed):

 • K&H szakaszos hozamú 7 tőkevédett alap:
  • elvileg 20 részvényből álló kosarat kapsz, de gyakorlatban:
  • pénzeszközök és bankbetét(ek) 0-100%,
  • származtatott ügyletek max. 100%.
  • ez még akár azt is jelenthetné, hogy tényleg csak részvényekre lő az alap, de aztán ezt olvashatjuk: „az Alap vagyonának túlnyomó többségét bankbetétbe és kötvényekbe fekteti a futamidő kezdetén.”
 • OTP Globál Mix Alap:
  • elvileg részesülhetsz a globális piacok fellendüléséből, de gyakorlatban:
  • Állampapírok, bankbetétek stb. 50-100% (terv szerint 70%),
  • Tőkevédelmet biztosító származtatott eszközök és értékpapírok 50-100% (terv 85%),
  • Teljesítményrészesedés kifizetését biztosító származtatott eszközök (na ettől lesz globál) 0-100% (terv 15%).
 • MKB Triumvirátus Plusz Alap
  • elvileg három gyógyszeripari cég (a triumvirátus) a ANOFI-SYNTHELABO SA., a GLAXOSMITHKLINE PC, és a NOVARTIS részvényeiből részesülsz, gyakorlatban:
  • változó kamatozású betét 85-90%,
  • a triumvirátus, amiről az alap szól 10-15%.

Gondolkozz, mielőtt döntesz


A múltbéli hozamokból nem indulunk ki, de ezek az alapok még a Prémium Magyar Állampapírt sem, vagy alig teljesítették túl az elmúlt 3 évben, pedig az legalább véd az inflációtól. Az alapok 3 éves hozama: K&H szakaszos hozamú 7 tőkevédett alap 4,90%, az OTP Globál Mix Alap 4% és az MKB Triumvirátus Plusz Alap 3,30%. Ennél a ma felkapott szuperállampapír is többet hoz, tehát hacsak nem táltosodik meg valamelyik alap a következő időszakban (erre az esély a fentiek miatt gyakorlatilag nulla), akkor bizony csúnyán át lettél verve. Jobban jártál volna, ha te magad a pénzed legfeljebb 90%-át állampapírra (akár PMÁP-ra, akár MÁP+-ra), a maradék 10%-ot pedig valamilyen olcsó ETF-re költöd, ami hasonló szektorban mozog, mint amire a tőkevédett alap is lő.

Mint mindig, nem célunk, hogy pontos befektetési tanácsot adjunk, viszont az igen, hogy felhívjuk a figyelmedet, hogy ne hagyd magad átverni. Ha te a fentiek tudatában is jó befektetésnek tartod a tőkevédett alapokat, akkor hajrá. De, ha csak azért vettél volna tőkevédett alapot, mert elhitted a reklámszöveget, akkor a jövőben nézz utána jobban, hogy mit is akarnak eladni neked.

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: email
Megosztás itt: linkedin

Tetszett a cikk? Iratkozz fel és emailben elküldjük legfrissebb cikkeineket

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

A hűség ára

Félre ne értsetek, nem lettem párkapcsolati tanácsadó. Inkább azt fogom megvizsgálni, hogy miért nem éri meg kitartani egy munkahely mellett. Tisztán matematikai oldalról nézve. A

Tovább olvasom »

Kapcsolódó cikkek