Tőkevédett alap, egy biztos befektetés, mellyel szinte biztos nem jársz jól

Független Pénzügyi segítségért csúsztasd fel!

tőkevédett alapok címkép

A tőkevédett alap nagyon jól hangzik, mert a befektetett pénzem védelme mellett részesülhetek kockázatosabb termékek, pl. tőzsde, előnyeiből. A gond az, hogy ami túl jól hangzik ahhoz, hogy igaz legyen, az általában nem is az. A tőkevédett alapok mögötti turpisságról szól a cikkünk.

A befektetési alapokkal már korábban is foglalkoztunk két cikkben, ebből megtudohatsz róluk minden fontosat, ebből pedig, hogy mik a hátulütői. Ha nem lenne meg pontosan, hogy mi is az a befektetési alap, érdemes ezekkel a cikkekkel kezdeni.

A tőkevédett alap annyiban tud többet, hogy kockázatmentesnek tűnik azáltal, hogy garantálja, hogy lejáratkor (általában zárt végű alapok) visszaadja a pénzed (előtte azért nem csinálnak ilyet). Mit tudnak a bankárok, amit mi nem, hogy mernek kockázatos befektetésekre (pl. tőzsdeiekre) ilyen vállalásokat tenni? Mi a titkuk? Egyszerű, leginkább megtanultak kamatos kamatot számítani és marketingszöveg kíséretében átkeresztelt, újracsomagolt biztonságos termékeket (kötvény, állampapír) eladni nekünk.

Tőkevédett alapok működés közben

Azért érdemes a tőkevédett alapokkal foglalkozni, mert a diverzifikáció és portfólióépítés jegyében a banki tanácsadónk hajlamos lehet ilyesmit ránk sózni (pláne, ha kicsit több is a pénzünk). A gond csak az, hogy általában pont ezekre nem jók ezek az alapok.

Működésük nagyon egyszerű: végy egy relatíve jól hangzó terméket (gyógyszeripar, telekommunikáció, innováció, stb), amiben az emberek láthatnak fantáziát. Tedd még kecsegtetőbbé az ajánlatot azáltal, hogy tőkevédett lesz, így lecsökken a kockázat. Ki ne szeretne részesülni a tőzsde fellendüléséből, anélkül, hogy kockáztatná a pénzét? Majd ezután vegyél állampapírt, vagy tedd bankbetétbe a pénz nagy részét, hogy lejáratkor biztosan ki tudd fizetni a befektetési jegyekkel rendelkezőket.  Ez egyszerű matek, ha tudod, hogy 5 év múlva 100 000 000 Ft-ot kell kifizetned (ennyit fizettek be), akkor kiszámolod, hogy évi 3%-os kamat mellett mennyit kell állampapírban tartanod, 100 000 000/1,035= 86 260 878 Ft. A maradékból levonod az alap „kis” költségeit még… na, ami ezután maradt, az lesz az, amiből a reklámterméket (gyógyszeripar, telekommunikáció, kriptocica) veszik.  

Nagyon fontos, hogy ne hidd, hogy a tőkevédelem valamiféle garancia (hacsak nagyon egyértelműen valahol ez nincs leírva). A gyakorlatban ez csak annyit jelent, hogy az adott alap olyan politikát folytat, hogy visszakapd a befektetett tőkéd. Tehát ha diverzifikálnál a magyar államcsődre készülve, akkor ezzel nem jutsz messzire, ugyanúgy állampapírban van a pénzed és ugyanúgy nem fogod viszontlátni.

Tőkevédett alapok teljesítményei

Gyakorlatban a három legjobban teljesítő alap az elmúlt három évben (bamosz adatok) a következő befektetési polditikát folytatja (ne zavarjon meg, hogy ha összeadod a maximumokat 100% fölé kerülsz, nyilván egy adott időpontban ezek egyvelege ad ki 100%-ot és lehet olyan termék, ami két kategóriát is lefed):

 • K&H szakaszos hozamú 7 tőkevédett alap:
  • elvileg 20 részvényből álló kosarat kapsz, de gyakorlatban:
  • pénzeszközök és bankbetét(ek) 0-100%,
  • származtatott ügyletek max. 100%.
  • ez még akár azt is jelenthetné, hogy tényleg csak részvényekre lő az alap, de aztán ezt olvashatjuk: „az Alap vagyonának túlnyomó többségét bankbetétbe és kötvényekbe fekteti a futamidő kezdetén.”
 • OTP Globál Mix Alap:
  • elvileg részesülhetsz a globális piacok fellendüléséből, de gyakorlatban:
  • Állampapírok, bankbetétek stb. 50-100% (terv szerint 70%),
  • Tőkevédelmet biztosító származtatott eszközök és értékpapírok 50-100% (terv 85%),
  • Teljesítményrészesedés kifizetését biztosító származtatott eszközök (na ettől lesz globál) 0-100% (terv 15%).
 • MKB Triumvirátus Plusz Alap
  • elvileg három gyógyszeripari cég (a triumvirátus) a ANOFI-SYNTHELABO SA., a GLAXOSMITHKLINE PC, és a NOVARTIS részvényeiből részesülsz, gyakorlatban:
  • változó kamatozású betét 85-90%,
  • a triumvirátus, amiről az alap szól 10-15%.

Gondolkozz, mielőtt döntesz

A múltbéli hozamokból nem indulunk ki, de ezek az alapok még a Prémium Magyar Állampapírt sem, vagy alig teljesítették túl az elmúlt 3 évben, pedig az legalább véd az inflációtól. Az alapok 3 éves hozama: K&H szakaszos hozamú 7 tőkevédett alap 4,90%, az OTP Globál Mix Alap 4% és az MKB Triumvirátus Plusz Alap 3,30%. Ennél a ma felkapott szuperállampapír is többet hoz, tehát hacsak nem táltosodik meg valamelyik alap a következő időszakban (erre az esély a fentiek miatt gyakorlatilag nulla), akkor bizony csúnyán át lettél verve. Jobban jártál volna, ha te magad a pénzed legfeljebb 90%-át állampapírra (akár PMÁP-ra, akár MÁP+-ra), a maradék 10%-ot pedig valamilyen olcsó ETF-re költöd, ami hasonló szektorban mozog, mint amire a tőkevédett alap is lő.

Mint mindig, nem célunk, hogy pontos befektetési tanácsot adjunk, viszont az igen, hogy felhívjuk a figyelmedet, hogy ne hagyd magad átverni. Ha te a fentiek tudatában is jó befektetésnek tartod a tőkevédett alapokat, akkor hajrá. De, ha csak azért vettél volna tőkevédett alapot, mert elhitted a reklámszöveget, akkor a jövőben nézz utána jobban, hogy mit is akarnak eladni neked.

Tetszett a cikk? Akkor a hírlevelet imádni fogod.

Heti rendszerességgel megosztom gondolataimat arról, amit a pénzről éppen tanultam vagy olvastam. Semmi spam, csak tiszta érték.

Add meg email címed és csatlakozz az 1000+ feliratkozóhoz. 

A feliratkozással elfogadod az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Kapcsolódó cikkek

Ezekről is írtam a témában

Megmutatom, hogy hogyan ne vegyen ki senki pénzt a zsebedből

 • Pénzügyi audit – átnézem meglévő pénzügyi termékeid (Nyugdíjbiztosítás, LTP stb.)
 • Befektetés – megmutatom miként tudod pénzed kamatoztatni, minimális költségek mellett
 • Pénzügyi terv – összerakjuk azt a rendszert, amely egyre közelebb visz az pénzügyi szabadsághoz

Jogi nyilatkozat

A Számvető egy ingyenesen elérhető pénzügyi weboldal, amelynek célja, hogy az olvasókat segítse releváns információkkal, amelyek a leginkább érthető módon mutatják be az adott pénzügyi terméket. Kérlek azonban, hogy az itt közölt információkat ne tekintsd ajánlásnak. Vedd figyelembe, hogy az oldalon megjelenő tartalmak teljesen szubjektívek, amelyek hiányosak és/vagy pontatlanok lehetnek. Kérlek minden esetben ellenőrizd az itt leírtakat. Sőt, hálás leszek érte, ha pontatlanságot találsz és ezt jelzed felém. Ezek a teljesen ingyenes tartalmak a partnerek (az ezen az oldalon felsorolt ​​vállalatok némelyikétől) affiliate linkjén történő belépések után kapott ajánlási jutalékoknak köszönhetően fenntartható (ezek nem járnak többletköltséggel a belépőnek/regisztrálónak).