Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

Tudatos pénzügyek = szabadság?

Független Pénzügyi segítségért csúsztasd fel!

Pénzügyi szabadság

Keress többet, mint amennyit elköltesz, a maradékot pedig fektesd be. Számomra ennyi a pénzügyi szabadság titka.

Nem gondolom, hogy létezik egy csoda módszer, amivel gyorsan és könnyen az ölünkbe hullik egy rakás pénz. De hiszek egy módszerben, ami nem gyors, de cserébe egyszerű. Ezt szeretném bemutatni ezen a pénzügyi blogon keresztül.

Miért szeretnék pénzügyileg szabadok lenni? Ne érts félre, nem a munkával van bajom.

Szeretek dolgozni és új dolgokat tanulni. Csak szeretném az időmet és energiámat maximálisan olyan dolgokra fordítani, amik számomra fontosak, amit akkor tudok megtenni igazán, ha nem kell az anyagiak miatt aggódni.

És, hogy pontosan mit is értek ez alatt?

Biztos Te is elképzelted már, hogy mennyivel egyszerűbb lenne az élet, ha a havi megélhetésedhez szükséges összeg automatikusan ott teremne a számládon. Kifizetnéd a számlákat, vennél ételt, italt és még a szórakozásra is jutna. Innentől kezdve már csak rajtad múlik, hogy mit kezdesz az időddel. Hiszen a mókuskerékből kikerültél.

A végső cél, hogy legyen egy automatikusan generálódó bevételi forrás, amely fedezi a mindennapi életet. És ez legyen független attól, hogy én dolgoztam-e az adott hónapban / évben vagy sem.

Mire van szükség ahhoz, hogy ilyen bevételi forrásom legyen?

Vagyonra!

Vagyon! Eszközeidből (ingatlan, értékpapír,stb.) levonod a forrásaid (tartozás értsd lakáshitel, hitelkártya, személyi kölcsön stb.). Ez a vagyon az, amely befektethető, hogy pénzt termeljen.

Eszközök – Források = Vagyon

Eszközeidből (ingatlan, értékpapír,stb.) levonod a forrásaid (tartozás értsd lakáshitel, hitelkártya, személyi kölcsön stb.). Ez a vagyon az, amely befektethető, hogy pénzt termeljen. Ezt kell okosan megosztanod értékpapírok és ingatlanok között úgy, hogy bevételt termeljenek.

A cél, hogy a pénzem értem dolgozzon. Mivel a vagyonomat szeretném ésszerű kockázat mellett befektetni (hiszen nem akarom elveszíteni a nehezen összegyűjtött forintjaim), ezért az éves reálisan elvárt hozamom 5-10 százalék között mozog. Tudom, hogy elsőre hallva ez kevésnek hangzik, de meglátod, hogy az idővel kombinálva, így is szép összeg tud összegyűlni. Ebből már láthatod, hogy a vagyonod összegének nagynak kell lennie ahhoz, hogy pénzügyileg szabadon élj. Ennek mértéke egyénenként változhat. Leginkább attól függ, hogy milyen élet színvonalon szeretnél élni.

Térkép nélkül nehéz bárhova is eljutni. És nem csak térképre lesz szükséged, hanem azt is tudnod kell, hogy honnan indulsz. Első lépésként számold ki, hogy te mekkora vagyonnal rendelkezel.

Eszközök – Források = Vagyon

Ha arra jutottál, hogy kevés vagy egyáltalán nincs vagyonod, akkor itt az ideje elkezdeni építeni.

Ha pedig arra jutottál, hogy nem hogy nincs vagyonod, de még tartozol is, akkor a 0. lépés ennek a hitelnek a visszafizetése. Nem éri meg megtakarítani addig, amíg hiteled van, hiszen nem fogod tudni a hitel kamatainál jobb kamatokkal befektetni. Najó ez így nem feltétlen igaz, de az esetek 90%-ban biztos.

Most, hogy látod, honnan indulsz, most jön csak a munka igazán nagy része. Ez egy hosszú, lassú folyamat, de végig bíznod kell benne. Ennek a folyamatnak sosincs vége és nagy előnye, hogy már az elején jó érzés kap el, amikor látod, hogy folyamatosan gyarapszol.

Bevétel – Kiadás = Egyenleg

Az Egyenleg az az összeg, amit hónapról hónapra meg tudsz takarítani, majd befektetni. Ezeknek az összessége fogja megadni a te vagyonod. Pénzügyes körökben gyakran hallani, hogy a boldogság titka egyszerű. Költs kevesebbet, mint amennyit megkeresel!

„Éves bevétel: 20 font. Éves kiadás: 19 és fél font. Eredmény: boldogság. Éves bevétel: 20 font. Éves kiadás: 20 és fél font. Eredmény: nyomorúság.” – Charles Dickens

A cél egyszerű. Növeljük a bevételeinket, csökkentsük a kiadásaink és az így megtakarított összeget okosan fektessük be. Amennyiben ezt csinálod egy életen át, akkor nem lesznek anyagi gondjaid.

Őszinte leszek. Úgy írom le az pénzügyi szabadság módszerét, hogy valójában én még nem értem el azt. Egyelőre még csak az úton járok.

Folyamatosan tanulok és keresem a legjobb megoldásokat, amelyeket szeretnék veled is megosztani. Habár nem értem el még azt a pénzügyi szabadságot, amelyet a képlet által megcéloztam magamnak, mégis érzem, hogy működik, hiszen már most is rengeteg pozitív hatását tapasztalom. Nem hiszem, hogy a pénz boldogít, de már az eddig tapasztaltak alapján is érzem, hogy az életemet egyszerűbbé és kevésbé stresszesé tette. Nyugodtabb vagyok, hiszen tudom, hogy bármi is történjen velem vagy a munkámmal, ott van az a tartalék, ami által akár egy évig is kihúzom fizetés nélkül. Ez a tudat is már megadja a szabadság érzését.

Összegezve:

Ha szeretnél a pénzügyi szabadság útjára lépni, akkor az alábbi 3 területre szükséges koncentrálni.

  • Pénz keresés: A cél, hogy minél nagyobb kereseted legyen, hiszen a megtakarítás növelésének egyik módja, hogy növeled a bevételeid.
  • Megtakarítás: Csökkentsd a kiadásaid. Sok ember keres nagyon sokat, mégsem vagyonosak. Hiába keres valaki sokat, ha mindazt el is költi. Tanulj meg takarékoskodni, hogy maradjon megtakarításod, ami a vagyonodat táplálja.
  • Befektetés: A félre tett pénzt fektesd be. Az idő és a kamatos kamat megteszi a csodát, csak figyelj oda hova teszed a pénzed. Ez fogja megteremteni a csodát 20, 30, 40 év múlva.

A módszer egyszerű, de nem könnyű. A feladatunk csupán annyi, hogy pénzt keresünk, amiből megtakarítunk, amit pedig befektetünk. Ezt viszont egy életen át kell csinálni. És amikor a barátaid, kollégáid és szomszédaid új autót, házat vagy nyaralást vesznek, akkor lesz igazán nehéz betartani ezt az egyszerű módszert.

Tetszett a cikk? Akkor a hírlevelet imádni fogod.

Heti rendszerességgel megosztom gondolataimat arról, amit a pénzről éppen tanultam vagy olvastam. Semmi spam, csak tiszta érték.

Add meg email címed és csatlakozz az 1000+ feliratkozóhoz. 

A feliratkozással elfogadod az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Kapcsolódó cikkek

Ezekről is írtam a témában

Megmutatom, hogy hogyan ne vegyen ki senki pénzt a zsebedből

  • Pénzügyi audit – átnézem meglévő pénzügyi termékeid (Nyugdíjbiztosítás, LTP stb.)
  • Befektetés – megmutatom miként tudod pénzed kamatoztatni, minimális költségek mellett
  • Pénzügyi terv – összerakjuk azt a rendszert, amely egyre közelebb visz az pénzügyi szabadsághoz

Prémium Magyar Állampapír (PMÁP)

Változó kamatozású állampapír, amely évente fizet kamatot, amelynek mértéke két tényezőből áll össze: Kamatbázis + Kamatprémium

Kamatbázis: Első 1 évben fix, majd a KSH által meghatározott átlagos infláció a megelőző évben. Részletek

Kamatprémium: Részletek

Futamidő: 8 éves futamidejű. 

Visszaváltási díj: 1% – ez azt jelenti, hogy amennyiben idő előtt szeretnéd eladni állampapírjaidat, akkor levonnak 1 százalékot a tőkéből és az addig felhalmozott kamatból.

Információk az aktuális sorozatról: PMÁP oldalán tudsz informálódni 

Bónusz Magyar Állampapír (BMÁP)

Változó kamatozású állampapír, amely negyedévente fizet kamatot, amelynek mértéke két tényezőből áll össze: Kamatbázis + Kamatprémium

Kamatbázis: A 3 hónapos diszkont kincstárjegy hozamától függ. A kamatfordulót megelőző négy eredményesen megtartott aukciók átlag hozama adja.

Kamatprémium: 1%

Futamidő: 3 év, de idő előtt is eladható az aktuális visszaváltási költséggel, így rövidebb időtávban is lehet gondolkodni.

Visszaváltási díj: 1% – ez azt jelenti, hogy amennyiben idő előtt szeretnéd eladni állampapírjaidat, akkor levonnak 1 százalékot a tőkéből és az addig felhalmozott kamatból.

Információk az aktuális sorozatról: BMÁP oldalán tudsz informálódni 

Diszkont Kincstárjegy (DKJ)

Általában kifejezetten rövid, éven belüli (3, 6 és 12 hónapos) lejáratú állampapírokat sorolunk ide.

Lejárat: DKJ oldalán láthatod a különböző sorozatokhoz tartozó lejáratokat.

Éves hozam: DKJ oldalán az Eladási hozam (ÁKK-ISMA) oszlopban láthatod az éves hozamot.

Eladási árfolyam: DKJ oldalán az Eladási Nettó Árfolyam. Érthetőbben ez az az ár, amiért meg tudod venni, mert eladják neked.

Vételi árfolyam: Az az árfolyam, amennyiért eladhatod lejárat előtt a DKJ-t.

Nem kamatozó értékpapír, amelynek lényege, hogy kamatkifizetés helyett, névérték alatt veheted meg és a futamidő végére eléri a 100 százalék névértéket. Mutatok egy példát:

Tételezzük fel, hogy vásárolsz 100 darab 10 000 forint alapcímletű 12 hónapos diszkont kincstárjegyet, amelynek összértéke 1 000 000 forint. Ha a 2023.06.17.-én akarnám megvenni a D230628 sorozatszámú DKJ-t, akkor ezt 917 400 forintért tudom megtenni, ugyanis az árfolyama 91,74 százalék. 12 hónap elteltével megkapnám az 1 000 000 forintot, ezzel bezsebelve a 9,39 százalék hozamot.

Az Allianz pénztárnak nincs online belépési folyamata, de meg lehet oldani, hogy postára járkálás nélkül is be lehessen lépni. Ennek folyamatát írtam le itt.

1. lépés: Töltsd ki a belépési nyilatkozatot

Kattints ide a belépési nyilatkozat letöltéséhez. Ez egy kitölthető PDF fájl.

Először töltsd ki a belépési adatokat (I.)

Az alábbi minta szerint töltsd ki személyes adataid.

Írd be a vállalt tagdíj mértékét (II.)

Ez nem egy vállalás, így akármit is írj ide, az nem von maga után kötelezettséget. Például a magyar átlag egészségügyi költés 15 ezer forint. Ha a munkáltatód fog fizetni, akkor azt is itt tudod megadni.

Add meg azonosító okmányok adatait (IV.)

A tagi nyilatkozatok elfogadása / elutasítása (V.)

Ezekre nyomhatsz igent vagy nemet is attól függően, hogy milyen tájékoztatást szeretnél kapni a jövőben a pénztártól.

Kiemelt közszereplői nyilatkozat kitöltése (VII.)

Töltsd ki, hogy magyar vagy külföldi állampolgár vagy-e, illetve, hogy közszereplő vagy-e.

Utolsó lépésként pedig pipáld be az igénylő legalján, hogy csatolt dokumentumként elküldöd a személyazonosító okmány és lakcímkártya másolatát.

Amennyiben szeretnél kedvezményezettet is hozzáadni a pénztári tagságodhoz, akkor ehhez az alábbi linken töltsd le a nyomtatványt és szintén töltsd ki és hitelesítsd.

Kedvezményezett hozzáadása nyomtatvány letöltés

2. lépés: Belépési nyilatkozat PDF fájl hitelesítése AVDH-val vagy aláírással

Kitöltötted és elmentetted a PDF fájlt, amit már csak hitelesítened kell.

Itt válik szét a folyamat attól függően, hogy rendelkezel-e ügyfélkapuval vagy sem.

Rendelkezel ügyfélkapuval

Amennyiben rendelkezel ügyfélkapuval, akkor AVDH-val egyszerűen és gyorsan tudod hitelesíteni a belépési nyilatkozatod.

Ide kattintva éred el az AVDH dokumentum hitelesítőt.

Itt nyomj a bejelentkezés gombra és lépj be ügyfélkapus felhasználóddal.

Sikeres bejelentkezés után az alábbi felület fogad.

Húzd be a kitöltött PDF fájlt és pipáld ki az „Elfogadom az ÁSZF-et” négyzetet és kattints a Feltöltés gombra.

A rendszer hitelesíti a dokumentumot, amiután le tudod tölteni azt.

 

Az így hitelesített PDF fájlt az azonosító okmányok másolatával küldd el az epenztar@allianz.hu email címre.

Nem rendelkezel ügyfélkapuval

Amennyiben nem rendelkezel ügyfélkapuval, akkor ki kell nyomtatnod a belépési nyilatkozatot, majd aláírni és postán elküldeni a 1242 Budapest, Pf. 462 címre.

3. lépés: Befizetés utalással vagy bankkártyával

Ezután a pénztár a kapott dokumentumok alapján záradékolja a belépési nyilatkozatot és hamarosan kapsz tagi okiratot tagi azonosító kóddal.

A tagdíjat vagy eseti befizetést a 18100002-00054029-21010015 számlaszámra kell utalnod, közleményben pedig add meg adószámod vagy tagi azonosítókódod.

Vagy bankkártyával is befizethetsz az Allianz oldalán keresztül.

Érdemes rögtön elutalni 4000 forintot (közleményben az adóazonosítóddal), mert a kártyát csak ezután fogják elkészíteni. 

FONTOS! Miután megkaptad a kártyát, aktiválnod kell a levélben megadott számon,ahol beazonosítanak, hogy biztosan te kaptad-e meg. 

Remélem ez a kis útmutató hasznos volt és lassan elkezdheted élvezni az adó-visszatérítés előnyeit.

Jogi nyilatkozat

A Számvető egy ingyenesen elérhető pénzügyi weboldal, amelynek célja, hogy az olvasókat segítse releváns információkkal, amelyek a leginkább érthető módon mutatják be az adott pénzügyi terméket. Kérlek azonban, hogy az itt közölt információkat ne tekintsd ajánlásnak. Vedd figyelembe, hogy az oldalon megjelenő tartalmak teljesen szubjektívek, amelyek hiányosak és/vagy pontatlanok lehetnek. Kérlek minden esetben ellenőrizd az itt leírtakat. Sőt, hálás leszek érte, ha pontatlanságot találsz és ezt jelzed felém. Ezek a teljesen ingyenes tartalmak a partnerek (az ezen az oldalon felsorolt ​​vállalatok némelyikétől) affiliate linkjén történő belépések után kapott ajánlási jutalékoknak köszönhetően fenntartható (ezek nem járnak többletköltséggel a belépőnek/regisztrálónak).