fbpx

Tudatos pénzügyek = szabadság?

Keress többet, mint amennyit elköltesz, a maradékot pedig fektesd be. Számunkra ennyi a pénzügyi szabadság titka. A mi célunk pedig, hogy elérjük ezt. Nem gondoljuk, hogy létezik egy csoda módszer, amivel gyorsan és könnyen az ölünkbe hullik egy rakás pénz. De hiszünk egy módszerben, ami nem gyors, de cserébe egyszerű. Ezt szeretnénk bemutatni ezen a pénzügyi blogon keresztül.

Miért szeretnénk pénzügyileg szabadok lenni? Ne érts félre, nem a munkával van bajunk. Szeretünk mi dolgozni, vagy új dolgokat tanulni. Csak szeretnénk az időnket és energiánkat maximálisan olyan dolgokra fordítani, amik számunkra fontosak, amit akkor tudunk megtenni igazán, ha nem kell az anyagiak miatt aggódni. És, hogy pontosan mit is értek ez alatt? Biztos Te is elképzelted már, hogy mennyivel egyszerűbb lenne az élet, ha a havi megélhetésedhez szükséges összeg automatikusan ott teremne a számládon. Kifizetnéd a számlákat, vennél ételt, italt és még a szórakozásra is jutna. Innentől kezdve már csak rajtad múlik, hogy mit kezdesz az időddel, hiszen a mókuskerékből kikerültél. A végső cél, hogy legyen egy automatikusan generálódó bevételi forrás, amely fedezi a mindennapi életet. És ez legyen független attól, hogy én dolgoztam-e az adott hónapban/évben. Mire van szükség ahhoz, hogy ilyen bevételi forrásom legyen?

Vagyonra!

Vagyon! Eszközeidből (ingatlan, értékpapír,stb.) levonod a forrásaid (tartozás értsd lakáshitel, hitelkártya, személyi kölcsön stb.). Ez a vagyon az, amely befektethető, hogy pénzt termeljen.

Eszközök – Források = Vagyon

Eszközeidből (ingatlan, értékpapír,stb.) levonod a forrásaid (tartozás értsd lakáshitel, hitelkártya, személyi kölcsön stb.). Ez a vagyon az, amely befektethető, hogy pénzt termeljen. Ezt kell okosan megosztanod értékpapírok és ingatlanok között úgy, hogy bevételt termeljenek. A cél, hogy a pénzem értem dolgozzon. Mivel a vagyonomat szeretném ésszerű kockázat mellett befektetni (hiszen nem akarom elveszíteni a nehezen összegyűjtött forintjaim), ezért az éves reálisan elvárt hozamom 5-10% között mozog. Tudom, hogy elsőre hallva ez kevésnek hangzik, de meglátod, hogy az idővel kombinálva, így is szép összeg tud összegyűlni. Ebből már láthatod, hogy a vagyonod összegének nagynak kell lennie ahhoz, hogy pénzügyileg szabadon élj. Ennek mértéke egyénenként változhat. Leginkább attól függ, hogy milyen életszínvonalon szeretnél élni.

Térkép nélkül nehéz bárhova is eljutni. És nem csak térképre lesz szükséged, hanem azt is tudnod kell, hogy honnan indulsz. Első lépésként számold ki, hogy te mekkora vagyonnal rendelkezel.

Eszközök – Források = Vagyon

Ha arra jutottál, hogy kevés vagy egyáltalán nincs vagyonod, akkor itt az ideje elkezdeni építeni. Ha pedig arra jutottál, hogy nem hogy nincs vagyonod, de még tartozol is, akkor a 0. lépés ennek a hitelnek a visszafizetése. Nem éri meg megtakarítani addig, amíg hiteled van, hiszen nem fogod tudni a hitel kamatainál jobb kamatokkal befektetni. Najó ez így nem feltétlen igaz, de az esetek 90%-ban biztos.

Most, hogy látod, honnan indulsz, most jön csak a munka igazán nagy része. Ez egy hosszú, lassú folyamat, de végig bíznod kell benne. Ennek a folyamatnak sosincs vége és nagy előnye, hogy már az elején jó érzés kap el, amikor látod, hogy folyamatosan gyarapszol.

Bevétel – Kiadás = Egyenleg

Az Egyenleg az az összeg, amit hónapról hónapra meg tudsz takarítani, majd befektetni. Ezeknek az összessége fogja megadni a te vagyonod. Pénzügyes körökben gyakran hallani, hogy a boldogság titka egyszerű. Költs kevesebbet, mint amennyit megkeresel!

„Éves bevétel: 20 font. Éves kiadás: 19 és fél font. Eredmény: boldogság. Éves bevétel: 20 font. Éves kiadás: 20 és fél font. Eredmény: nyomorúság.” – Charles Dickens

A cél egyszerű. Növeljük a bevételeinket, csökkentsük a kiadásaink és az így megtakarított összeget okosan fektessük be. Amennyiben ezt csinálod egy életen át, akkor nem lesznek anyagi gondjaid.

Őszinte leszek. Úgy írom le az pénzügyi szabadság módszerét, hogy valójában én még nem értem el azt. A rólunk részben olvashatod, hogy úgy tekintünk magunkra, mint akik még az úton járnak a cél irányába. Folyamatosan tanulunk és keressük a legjobb megoldásokat, amelyeket szeretnénk veled is megosztani. Habár nem értem el még azt a pénzügyi szabadságot, amelyet a képlet által megcéloztam magamnak, mégis érzem, hogy működik, hiszen már most is rengeteg pozitív hatását tapasztalom. Nem hiszem, hogy a pénz boldogít, de már az eddig tapasztaltak alapján is érzem, hogy az életemet egyszerűbbé és kevésbé stresszesé tette. Nyugodtabb vagyok, hiszen tudom, hogy bármi is történjen velem vagy a munkámmal, ott van az a tartalék, ami által akár egy évig is kihúzom fizetés nélkül. Ez a tudat is már megadja a szabadság érzését.

Összegezve:

Ha szeretnél a pénzügyi szabadság útjára lépni, akkor az alábbi 3 területre szükséges koncentrálni.

  • Pénz keresés: A cél, hogy minél nagyobb kereseted legyen, hiszen a megtakarítás növelésének egyik módja, hogy növeled a bevételeid.
  • Megtakarítás: Csökkentsd a kiadásaid. Sok ember keres nagyon sokat, mégsem vagyonosak. Hiába keres valaki sokat, ha mindazt el is költi. Tanulj meg takarékoskodni, hogy maradjon megtakarításod, ami a vagyonodat táplálja.
  • Befektetés: A félre tett pénzt fektesd be. Az idő és a kamatos kamat megteszi a csodát, csak figyelj oda hova teszed a pénzed. Ez fogja megteremteni a csodát 20, 30, 40 év múlva.

A módszer egyszerű, mégis nehéz. A feladatunk csupán annyi, hogy pénzt keresünk, amiből megtakarítunk, amit pedig befektetünk. Ezt viszont egy életen át kell csinálni. És amikor a barátaid, kollégáid és szomszédaid új autót, házat vagy nyaralást vesznek, akkor lesz igazán nehéz betartani ezt az egyszerű módszert.

Számvető pénzügyi blog
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: email
Megosztás itt: linkedin

Tetszett a cikk? Iratkozz fel és emailben elküldjük legfrissebb cikkeineket

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

A hűség ára

Félre ne értsetek, nem lettem párkapcsolati tanácsadó. Inkább azt fogom megvizsgálni, hogy miért nem éri meg kitartani egy munkahely mellett. Tisztán matematikai oldalról nézve. A

Tovább olvasom »

Kapcsolódó cikkek