fbpx

Vállalkozó lettem – így segített pénzügyi tudatosságom

Elég nagy fordulatot vett az életem, ezért szerettem volna őszintén megosztani veletek, hogy az elmúlt 5, pénzügyileg tudatosan töltött év miként könnyítette meg egy nehéz döntés meghozatalát.

Lassan már 2 éve írok cikkeket pénzügyi témában. Ez idő alatt egy egyszerű koncepciót mutattunk be Márkkal, ami arra épült, hogy keress pénzt, takaríts meg és fektesd be. Hisszük, hogy ez a módszer lassan, de biztosan eljuttathat a pénzügyi szabadsághoz. Látszik a cikk kategóriákból, hogy a legtöbb tartalmat befektetés (32) témában írtuk. Ezután jön a megtakarítás(25). Messze lemaradva pedig a pénzkeresés (10).

A számok nem véletlenül alakultak így. Mivel egy hobbi blogról van szó, ezért napjaink nagy része egy nagyvállalat irodájában telt keményen dolgozva (néha kevésbé keményen) a havi fizetésért. Mivel így a fenti képlet kereset része fixálva volt, ezért nem tudtunk mást tenni, mint a megtakarításra és annak befektetésére fókuszálni.

Most viszont számomra új időszámítás kezdődött el, mivel felmondtam, hogy szabadúszó vállalkozóként belevessem magam a pénzkeresés rejtelmeibe.

Vállalkozó lettem - pénzkeresés
Forrás: Canva

Miért döntöttem a vállalkozás mellett?

Multiban eltöltött 5 év után rájöttem, hogy mi az, ami biztosan nem akarok lenni.

Nem szeretnék nagyvállalatnál dolgozni, mert nem szeretek úgy dolgozni, hogy a feladatokat egy kézikönyben leírtak alapján betűről betűre betartva kell elvégeznem, legyenek azok akármennyire értelmetlenek.

Nem akarom, hogy a napjaim olyan felesleges adminisztratív feladatokkal teljenek, amiknek úgy érzem semmi hasznuk.

Nem akarom, hogy javadalmazásom csak az időhöz legyen kötve.

Cserébe szeretnék nap, mint nap úgy dolgozni, hogy amikor reggel a tükörbe nézzek, akkor azt érezzem, hogy ez egy fasza nap lesz és alig várom.

Szeretném, hogy az időm helyett a teljesítményemért fizessenek.

Szeretnék alkotni valamit, ami hasznára válhat valakinek.

Szeretném magam beosztani az időmet, hogy amikor dolgozok, akkor tényleg dolgozzak, de amikor nincs mit csinálni, akkor ne kelljen fenntartanom a munka látszatát és elvesztegetni a legnagyobb értéket, az időmet!

Eddigi karrierem során volt lehetőségem jól megismerni a nagyvállalati munkavállaló szerepét. Viszont semmit nem tudok a vállalkozói létről. Nem tudom, hogy ez lesz-e az ideális számomra, de ha nem próbálom meg, akkor sohasem derül ki. Gyakorlatias ember vagyok, ezért úgy döntöttem ugrok egy csukafejest a vállalkozói létbe.

A nagy terv!

Már jóideje érzem, hogy szeretném kipróbálni magamat vállalkozóként. Úgy gondolom ez a blog is annó tudat alatt azzal a szándékkal indult el, hogy egyszer talán kinövi magát akkorára, hogy ebből éljek meg. Ez nem történt meg, viszont tavasszal úgy alakultak a dolgok, hogy kénytelen voltam átgondolni, hogy miként tudnék belevágni a vállakozó életbe.

Azt tudtam, hogy független pénzügyi tanácsadásból nehéz olyan üzletet építeni, hogy értéket adjak az embereknek és közben meg is tudjak élni belőle. Mert azok a pénzügyi termékek, amelyek értékesítéséből jól lehetne profitálni, általában nem kedvezőek az ügyfelek számára. Lehet túl idealista vagyok, de nem szívesen erőszakolnám meg az elveimet a profit oltárán. Ezért sincsenek hirdetések az oldalon, maximum termék ajánlások (amikben valóban hiszünk). Független fix díjas tanácsadóként meg nem gondolom, hogy ma Magyarországon meg lehet élni.

Honlapkészítés Honlapot most
Forrás: Canva

A blog azonban rámutatott arra, hogy szeretek honlapokat és online rendszereket építeni. A blog, fennállása óta rengeteg technikai változáson ment át, ami mind a tanulási folyamatom része volt. Mostanra ez a 3. sablon és dizájn váltás, kiépült a hírlevél szolgáltatás, tartalmaink több kifejezésre is első oldalon jelennek meg, oldalak betöltését sikerült stabilan 3 másodperc alá vinni és felhasználóbarát kialakítás egyszerűbbé teszi az oldalon való böngészést. Rengeteg időt szántam ezek tanulmányozására és kitapasztalására. Imádtam minden percét.

Úgy döntöttem ezt a tudásomat kamatoztatom vállalkozásomban. Ezért elindítottam honlapkészítő bizniszem, amely a “Honlapot Most!” márkanevet kapta. A cél nem csak egy honlap elkészítése, hanem olyan online megjelenés biztosítása, amely segít elérni a vállalkozás céljait azzal, hogy egy stratégia mentén alakítjuk át a látogatókat érdeklődővé majd őket vásárlókká. Ha ilyenre van szükséged keress meg. Ez volt a reklám helye 🙂

A folyamat elindult és október óta szerencsére több szuper megrendelésem is volt és motiváltabb vagyok, mint az elmúlt 5 évben bármikor.

Hogyan segített ebben pénzügyi tudatosságom?

Mondanom sem kell, iszonyat nehéz volt meghozni egy ilyen sokrétű döntést, amely életem szinte minden pontját érinti.

Az a sok félelem táplálta gondolat, ami az agyamat birizgálta, hogy hány ezer módon tud félresikalni az életem a döntés hatására.

Viszont tudtam, hogy egy dolog miatt nem kell aggódnom. Az anyagiak.

Mert 5 éve meghoztam egy döntést, hogy pénzügyileg tudatosan élek.

Mindig magamnak fizetek először: Minden fizetésem 10-20-30 százalékát félretettem. Ebből tilos volt költeni. Rögtön el is utaltam egy megtakarítási számlára.

Nemet mondok a felesleges hedonizmusnak: Nem veszek túlárazott felesleges cuccokat. Csak az átlagos telefon, laptop és otthoni kütyük. Semmi luxus nyaralás. Kevesebb éttermezés és munkahelyi büfézés. Mondjuk a büfés kávé és isler még így is gyakran elcsábított.

Befektetem a pénzem: Eleinte csak biztonságos pénzügyi termékekbe, mint állampapír. Később indexkövető alapok és részvények.

Tisztában leszek költéseimmel: Vagyonom alakulását folyamatosan követem. Ha látom, hogy megtakarításaim csökkenek, akkor elkezdem követni kiadásaimat, hogy tudjam hol úszik el a pénz. Benjamin Franklint ídézve – “egy apró lyuk egy hatalmas hajót is képes elsüllyeszteni.”

Köszönöm múlt Dani!

A fentiek mára teljesen beépültek életembe és egy olyan megtakarításhoz vezettek, amely megadja a biztonságot, hogy akár egy évig is kibírjam jövedelem nélkül. Elmondhatatlanul hálás vagyok azért, hogy ez a teher nem nyomta a vállamat. Örülök, hogy kitartottam, mert nem volt egyszerű, hiszen annyi alkalom adódott az elcsábulásra.

Most megpróbálhatom valóra váltani azt az életet, amit megálmodtam magamnak. És ehhez annyit kell tennem, hogy kevesebbet költök olyan felesleges dolgokra, amelyek maximum pillanatnyi örömeket hoznak.

Szeretném megosztani majd Veletek tapasztalataim, így remélem sikerül a pénzkeresés kategóriát is hasznos tartalmakkal megtölteni. Illetve várom hasznos tanácsaitokat és tapasztalataitokat a vállalkozói léthez.

Te hogy állsz megtakarításaiddal? Meddig húznád ki jövedelem nélkül? Szabadnak érzed magad? Szívesen olvasnám ezzel kapcsolatos tapasztalataid vagy gondolataid. Oszd meg kommentben.

Számvető pénzügyi blog
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: email
Megosztás itt: linkedin

Tetszett a cikk? Iratkozz fel és emailben elküldjük legfrissebb cikkeineket

Egy válasz

 1. Én is ugyanígy csinálom. Először költségvetést készítek úgy 24-e körül a következő hónapra a naptári számok és a szolgálatok számai alapján. Hozzácsapom a rezsit (ami majdnem fix, +/- 2000 Ft/hó), a kaját (ez is egy fix, adott összegre van belőve), meg még a szokásos dolgokat, amiből kijön egy X összeg. Ezt az összeget fogom kivonni a fizetésből, amiikor megjön.

  Amint megérkezik a fizetés (alkalmazott vagyok (még)), ezt az összeget (rezsi + kaja) hagyom rajta a folyószámlán, hogy le tudják vonni a rezsit, a kaja és a tankolás pénzt átteszem a Revolutra (onnan költök hó közben, kifejezetten a kontroll és az önfegyelem végett), a megmaradt rész pedig megy egy megtakarítási számlára.
  Így nagyjából a következő arányokkal operálok:

  – Fizetés: 100%
  ++++++++++++++
  – rezsi: -6%
  – kaja: -10%
  – utazás: -2% (robogóval járok, kisvárosban élek)
  (ezek mennek a Revolutra)
  ++++++++++++++
  – a fizetésem 82%-a megy azonnal a takarékba, amint megérkezik.

  Mit érdemes tudni a kiadásaimról?!?!?!…

  Rezsi:
  – diktálós a villanyórám, tehát mindig fogyasztás alapján fizetek. Nem általánydíjazgatok, mint a legtöbb ember, aki be van jelentve havi XY Kilowattra,év végi elszámoláskor meg vagy visszakap, vagy ráfizet. De sokszor az is ráfizet, vagy vissza sem kap, akinek visszajárna egy bizonyos összeg. Mert ilyenkor előszeretettel nyelik le a szolgáltatók az összeget, vagy ha nem, akkor felajánlják, hogy a számlán nullás összeget fognak kiküldeni, amíg el nem fogy a tartozásuk a felhasználó felé. Nekik pedig kamatozik, amit a felhasználó befizetett. Ez szinte mindig így működik.
  Ezzel ellenben én minden hónapban 1x lemegyek a pincébe leolvasni az órát, amit bediktálok az áramszolgáltatónak és ez alapján számláz. Az áramszámlám így 480 és 2000 Ft között szokott lenni.

  Fogyasztók:
  – Mindenhol energiatakarékos fogyasztók vannak. A TV, a mosógép, a hűtőgép mind a legjobb osztályba tartoznak és tényleg keveset fogyasztanak.

  Szokások:
  – Nem szeretek sokszor mosni vagy főzni. Mosni akkor szoktam, ha tele a mosógép. Nagyon sok energiát takarítok meg. Főzni pedig nagyobb adagot szoktam. Mivel a gáz nálunk nem köbméterre megy, így annyi kaját főzök, amennyit csak szeretnék. De inkább többet és változatosan főzök.

  Éttermek:
  – Csak egy szó: kerülöm őket. (na jó ez két szó volt. 🙂

  Ingázás munkába:
  – térítik a jegyeket.

  Na meg még egy csomó dolgon lehet spórolni.

  Mielőtt bárki is negatívan reagálna: ez nálam nem kényszer spórolás, hanem ez már beépült az életembe. Tudatosan csinálom, nem esik nehezemre és hiányát sem érzem semminek sem. Egyszerűen csak így élek. Egyedül élek, az elején még kényszernek éreztem, de ma már tök könnyen megy. Hatalmas fegyelem kellett hozzá az elején, amin a legtöbb ember megbukik. Nézem és látom az ismerőseimet, akik hasonló összegeket keresnek, mint én, mégsem jutnak egyről a kettőre. De nem az ország hibája, vagy Orbán Viktor miatt, hanem mert nem tudnak bánni a pénzzel. Úgy gondolják, hogy mindet el kell költeni, mert egyszer élünk (és ezt ki is mondják).
  Változnia kellene az embereknek. Változni kellene a gondolkodásuknak.

  A legtöbb embernek nincs célja, csak sodródnak az árral. Vagy ha van is, akkor csak annyi, hogy majd egyszer lakás + gyerek, de ennél semmi részletesebb.

  Nekem van tervem. Jelenleg panel lakásban élek. A célom egy kertes ház. A házat 5 éven belül energetikailag fel szeretném fejleszteni, hogy energetikailag biztonságban lehessek. Akarok napelemet, napkollektort, geotermikus fűtést. Akarok fúrt kutat, gyűrűs kutat. Akarok egy pincét, amit pinceszobának (lakrésznek) alakítok ki. Akarok a kertbe grillsütőt, pavilont, szép gyepet, virágos- és konyhakertet. Aztán egyszer egy (villany)autót. Na, ezek tervek. De az, hogy “lakás + gyerek”, de a kivitelezési mód, számok és reszletek nélkül az nem terv. Ebben is változniuk kellene az embereknek.

  Gyakorlatilag el kellene kezdeni gondolkoznunk, tanulnunk, dolgoznunk. Ebben van a jövő.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

A hűség ára

Félre ne értsetek, nem lettem párkapcsolati tanácsadó. Inkább azt fogom megvizsgálni, hogy miért nem éri meg kitartani egy munkahely mellett. Tisztán matematikai oldalról nézve. A

Tovább olvasom »

Kapcsolódó cikkek