Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

Vállalkozó lettem – így segített pénzügyi tudatosságom

Független Pénzügyi segítségért csúsztasd fel!

Vállalkozó lettem - így segített a pénzügyi tudatosság

Elég nagy fordulatot vett az életem, ezért szerettem volna őszintén megosztani veletek, hogy az elmúlt 5, pénzügyileg tudatosan töltött év miként könnyítette meg egy nehéz döntés meghozatalát.

Lassan már 2 éve írok cikkeket pénzügyi témában. Ez idő alatt egy egyszerű koncepciót mutattunk be Márkkal, ami arra épült, hogy keress pénzt, takaríts meg és fektesd be. Hisszük, hogy ez a módszer lassan, de biztosan eljuttathat a pénzügyi szabadsághoz. Látszik a cikk kategóriákból, hogy a legtöbb tartalmat befektetés (32) témában írtuk. Ezután jön a megtakarítás(25). Messze lemaradva pedig a pénzkeresés (10).

A számok nem véletlenül alakultak így. Mivel egy hobbi blogról van szó, ezért napjaink nagy része egy nagyvállalat irodájában telt keményen dolgozva (néha kevésbé keményen) a havi fizetésért. Mivel így a fenti képlet kereset része fixálva volt, ezért nem tudtunk mást tenni, mint a megtakarításra és annak befektetésére fókuszálni.

Most viszont számomra új időszámítás kezdődött el, mivel felmondtam, hogy szabadúszó vállalkozóként belevessem magam a pénzkeresés rejtelmeibe.

Vállalkozó lettem - pénzkeresés
Forrás: Canva

Miért döntöttem a vállalkozás mellett?

Multiban eltöltött 5 év után rájöttem, hogy mi az, ami biztosan nem akarok lenni.

Nem szeretnék nagyvállalatnál dolgozni, mert nem szeretek úgy dolgozni, hogy a feladatokat egy kézikönyvben leírtak alapján betűről betűre betartva kell elvégeznem, legyenek azok akármennyire értelmetlenek.

Nem akarom, hogy a napjaim olyan felesleges adminisztratív feladatokkal teljenek, amiknek úgy érzem semmi hasznuk.

Nem akarom, hogy javadalmazásom csak az időhöz legyen kötve.

Cserébe szeretnék nap, mint nap úgy dolgozni, hogy amikor reggel a tükörbe nézzek, akkor azt érezzem, hogy ez egy fasza nap lesz és alig várom.

Szeretném, hogy az időm helyett a teljesítményemért fizessenek.

Szeretnék alkotni valamit, ami hasznára válhat valakinek.

Szeretném magam beosztani az időmet, hogy amikor dolgozok, akkor tényleg dolgozzak, de amikor nincs mit csinálni, akkor ne kelljen fenntartanom a munka látszatát és elvesztegetni a legnagyobb értéket, az időmet!

Eddigi karrierem során volt lehetőségem jól megismerni a nagyvállalati munkavállaló szerepét. Viszont semmit nem tudok a vállalkozói létről. Nem tudom, hogy ez lesz-e az ideális számomra, de ha nem próbálom meg, akkor sohasem derül ki. Gyakorlatias ember vagyok, ezért úgy döntöttem ugrok egy csukafejest a vállalkozói létbe.

A nagy terv!

Már jóideje érzem, hogy szeretném kipróbálni magamat vállalkozóként. Úgy gondolom ez a blog is annó tudat alatt azzal a szándékkal indult el, hogy egyszer talán kinövi magát akkorára, hogy ebből éljek meg. Ez nem történt meg, viszont tavasszal úgy alakultak a dolgok, hogy kénytelen voltam átgondolni, hogy miként tudnék belevágni a vállakozó életbe.

Azt tudtam, hogy független pénzügyi tanácsadásból nehéz olyan üzletet építeni, hogy értéket adjak az embereknek és közben meg is tudjak élni belőle. Mert azok a pénzügyi termékek, amelyek értékesítéséből jól lehetne profitálni, általában nem kedvezőek az ügyfelek számára. Lehet túl idealista vagyok, de nem szívesen erőszakolnám meg az elveimet a profit oltárán. Ezért sincsenek hirdetések az oldalon, maximum termék ajánlások (amikben valóban hiszünk). Független fix díjas tanácsadóként meg nem gondolom, hogy ma Magyarországon meg lehet élni.

Honlapkészítés Honlapot most
Forrás: Canva

A blog azonban rámutatott arra, hogy szeretek honlapokat és online rendszereket építeni. A blog, fennállása óta rengeteg technikai változáson ment át, ami mind a tanulási folyamatom része volt. Mostanra ez a 3. sablon és dizájn váltás, kiépült a hírlevél szolgáltatás, tartalmaink több kifejezésre is első oldalon jelennek meg, oldalak betöltését sikerült stabilan 3 másodperc alá vinni és felhasználóbarát kialakítás egyszerűbbé teszi az oldalon való böngészést. Rengeteg időt szántam ezek tanulmányozására és kitapasztalására. Imádtam minden percét.

Úgy döntöttem ezt a tudásomat kamatoztatom vállalkozásomban. Ezért elindítottam honlapkészítő bizniszem, amely a „Honlapot Most!” márkanevet kapta. A cél nem csak egy honlap elkészítése, hanem olyan online megjelenés biztosítása, amely segít elérni a vállalkozás céljait azzal, hogy egy stratégia mentén alakítjuk át a látogatókat érdeklődővé majd őket vásárlókká. Ha ilyenre van szükséged keress meg. Ez volt a reklám helye 🙂

A folyamat elindult és október óta szerencsére több szuper megrendelésem is volt és motiváltabb vagyok, mint az elmúlt 5 évben bármikor.

Hogyan segített ebben pénzügyi tudatosságom?

Mondanom sem kell, iszonyat nehéz volt meghozni egy ilyen sokrétű döntést, amely életem szinte minden pontját érinti.

Az a sok félelem táplálta gondolat, ami az agyamat birizgálta, hogy hány ezer módon tud félresikalni az életem a döntés hatására.

Viszont tudtam, hogy egy dolog miatt nem kell aggódnom. Az anyagiak.

Mert 5 éve meghoztam egy döntést, hogy pénzügyileg tudatosan élek.

Mindig magamnak fizetek először: Minden fizetésem 10-20-30 százalékát félretettem. Ebből tilos volt költeni. Rögtön el is utaltam egy megtakarítási számlára.

Nemet mondok a felesleges hedonizmusnak: Nem veszek túlárazott felesleges cuccokat. Csak az átlagos telefon, laptop és otthoni kütyük. Semmi luxus nyaralás. Kevesebb éttermezés és munkahelyi büfézés. Mondjuk a büfés kávé és isler még így is gyakran elcsábított.

Befektetem a pénzem: Eleinte csak biztonságos pénzügyi termékekbe, mint állampapír. Később indexkövető alapok és részvények.

Tisztában leszek költéseimmel: Vagyonom alakulását folyamatosan követem. Ha látom, hogy megtakarításaim csökkenek, akkor elkezdem követni kiadásaimat, hogy tudjam hol úszik el a pénz. Benjamin Franklint ídézve – „egy apró lyuk egy hatalmas hajót is képes elsüllyeszteni.”

Köszönöm múlt Dani!

A fentiek mára teljesen beépültek életembe és egy olyan megtakarításhoz vezettek, amely megadja a biztonságot, hogy akár egy évig is kibírjam jövedelem nélkül. Elmondhatatlanul hálás vagyok azért, hogy ez a teher nem nyomta a vállamat. Örülök, hogy kitartottam, mert nem volt egyszerű, hiszen annyi alkalom adódott az elcsábulásra.

Most megpróbálhatom valóra váltani azt az életet, amit megálmodtam magamnak. És ehhez annyit kell tennem, hogy kevesebbet költök olyan felesleges dolgokra, amelyek maximum pillanatnyi örömeket hoznak.

Tetszett a cikk? Akkor a hírlevelet imádni fogod.

Heti rendszerességgel megosztom gondolataimat arról, amit a pénzről éppen tanultam vagy olvastam. Semmi spam, csak tiszta érték.

Add meg email címed és csatlakozz az 1000+ feliratkozóhoz. 

A feliratkozással elfogadod az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat

2 válasz

 1. Én is ugyanígy csinálom. Először költségvetést készítek úgy 24-e körül a következő hónapra a naptári számok és a szolgálatok számai alapján. Hozzácsapom a rezsit (ami majdnem fix, +/- 2000 Ft/hó), a kaját (ez is egy fix, adott összegre van belőve), meg még a szokásos dolgokat, amiből kijön egy X összeg. Ezt az összeget fogom kivonni a fizetésből, amiikor megjön.

  Amint megérkezik a fizetés (alkalmazott vagyok (még)), ezt az összeget (rezsi + kaja) hagyom rajta a folyószámlán, hogy le tudják vonni a rezsit, a kaja és a tankolás pénzt átteszem a Revolutra (onnan költök hó közben, kifejezetten a kontroll és az önfegyelem végett), a megmaradt rész pedig megy egy megtakarítási számlára.
  Így nagyjából a következő arányokkal operálok:

  – Fizetés: 100%
  ++++++++++++++
  – rezsi: -6%
  – kaja: -10%
  – utazás: -2% (robogóval járok, kisvárosban élek)
  (ezek mennek a Revolutra)
  ++++++++++++++
  – a fizetésem 82%-a megy azonnal a takarékba, amint megérkezik.

  Mit érdemes tudni a kiadásaimról?!?!?!…

  Rezsi:
  – diktálós a villanyórám, tehát mindig fogyasztás alapján fizetek. Nem általánydíjazgatok, mint a legtöbb ember, aki be van jelentve havi XY Kilowattra,év végi elszámoláskor meg vagy visszakap, vagy ráfizet. De sokszor az is ráfizet, vagy vissza sem kap, akinek visszajárna egy bizonyos összeg. Mert ilyenkor előszeretettel nyelik le a szolgáltatók az összeget, vagy ha nem, akkor felajánlják, hogy a számlán nullás összeget fognak kiküldeni, amíg el nem fogy a tartozásuk a felhasználó felé. Nekik pedig kamatozik, amit a felhasználó befizetett. Ez szinte mindig így működik.
  Ezzel ellenben én minden hónapban 1x lemegyek a pincébe leolvasni az órát, amit bediktálok az áramszolgáltatónak és ez alapján számláz. Az áramszámlám így 480 és 2000 Ft között szokott lenni.

  Fogyasztók:
  – Mindenhol energiatakarékos fogyasztók vannak. A TV, a mosógép, a hűtőgép mind a legjobb osztályba tartoznak és tényleg keveset fogyasztanak.

  Szokások:
  – Nem szeretek sokszor mosni vagy főzni. Mosni akkor szoktam, ha tele a mosógép. Nagyon sok energiát takarítok meg. Főzni pedig nagyobb adagot szoktam. Mivel a gáz nálunk nem köbméterre megy, így annyi kaját főzök, amennyit csak szeretnék. De inkább többet és változatosan főzök.

  Éttermek:
  – Csak egy szó: kerülöm őket. (na jó ez két szó volt. 🙂

  Ingázás munkába:
  – térítik a jegyeket.

  Na meg még egy csomó dolgon lehet spórolni.

  Mielőtt bárki is negatívan reagálna: ez nálam nem kényszer spórolás, hanem ez már beépült az életembe. Tudatosan csinálom, nem esik nehezemre és hiányát sem érzem semminek sem. Egyszerűen csak így élek. Egyedül élek, az elején még kényszernek éreztem, de ma már tök könnyen megy. Hatalmas fegyelem kellett hozzá az elején, amin a legtöbb ember megbukik. Nézem és látom az ismerőseimet, akik hasonló összegeket keresnek, mint én, mégsem jutnak egyről a kettőre. De nem az ország hibája, vagy Orbán Viktor miatt, hanem mert nem tudnak bánni a pénzzel. Úgy gondolják, hogy mindet el kell költeni, mert egyszer élünk (és ezt ki is mondják).
  Változnia kellene az embereknek. Változni kellene a gondolkodásuknak.

  A legtöbb embernek nincs célja, csak sodródnak az árral. Vagy ha van is, akkor csak annyi, hogy majd egyszer lakás + gyerek, de ennél semmi részletesebb.

  Nekem van tervem. Jelenleg panel lakásban élek. A célom egy kertes ház. A házat 5 éven belül energetikailag fel szeretném fejleszteni, hogy energetikailag biztonságban lehessek. Akarok napelemet, napkollektort, geotermikus fűtést. Akarok fúrt kutat, gyűrűs kutat. Akarok egy pincét, amit pinceszobának (lakrésznek) alakítok ki. Akarok a kertbe grillsütőt, pavilont, szép gyepet, virágos- és konyhakertet. Aztán egyszer egy (villany)autót. Na, ezek tervek. De az, hogy „lakás + gyerek”, de a kivitelezési mód, számok és reszletek nélkül az nem terv. Ebben is változniuk kellene az embereknek.

  Gyakorlatilag el kellene kezdeni gondolkoznunk, tanulnunk, dolgoznunk. Ebben van a jövő.

 2. Nagy örömmel töltött el a blogbejegyzés és ezeknek a soroknak az olvasása. Középkorú vagyok, tini / felnőtt gyerekekkel, és azt látom hogy ez a szemléletmód nagyon hiányzik a korosztályukból. És sajnos a felnőttek nagy része is úgy él “ haverok , buli, Fanta” megfogalmazatlan célok , máról holnapra élet …

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Kapcsolódó cikkek

Ezekről is írtam a témában

FIRE korai nyugdíj

FIRE – a korai nyugdíj módszere

A F.I.R.E. rövidítés az angol „Financial Independence, Retire Early” kifejezésből ered, amely szabad fordításban pénzügyi függetlenség, korai nyugdíjat jelent. A cél, hogy agresszív megtakarítás és

Tovább olvasom »

Megmutatom, hogy hogyan ne vegyen ki senki pénzt a zsebedből

 • Pénzügyi audit – átnézem meglévő pénzügyi termékeid (Nyugdíjbiztosítás, LTP stb.)
 • Befektetés – megmutatom miként tudod pénzed kamatoztatni, minimális költségek mellett
 • Pénzügyi terv – összerakjuk azt a rendszert, amely egyre közelebb visz az pénzügyi szabadsághoz

Prémium Magyar Állampapír (PMÁP)

Változó kamatozású állampapír, amely évente fizet kamatot, amelynek mértéke két tényezőből áll össze: Kamatbázis + Kamatprémium

Kamatbázis: Első 1 évben fix, majd a KSH által meghatározott átlagos infláció a megelőző évben. Részletek

Kamatprémium: Részletek

Futamidő: 8 éves futamidejű. 

Visszaváltási díj: 1% – ez azt jelenti, hogy amennyiben idő előtt szeretnéd eladni állampapírjaidat, akkor levonnak 1 százalékot a tőkéből és az addig felhalmozott kamatból.

Információk az aktuális sorozatról: PMÁP oldalán tudsz informálódni 

Bónusz Magyar Állampapír (BMÁP)

Változó kamatozású állampapír, amely negyedévente fizet kamatot, amelynek mértéke két tényezőből áll össze: Kamatbázis + Kamatprémium

Kamatbázis: A 3 hónapos diszkont kincstárjegy hozamától függ. A kamatfordulót megelőző négy eredményesen megtartott aukciók átlag hozama adja.

Kamatprémium: 1%

Futamidő: 3 év, de idő előtt is eladható az aktuális visszaváltási költséggel, így rövidebb időtávban is lehet gondolkodni.

Visszaváltási díj: 1% – ez azt jelenti, hogy amennyiben idő előtt szeretnéd eladni állampapírjaidat, akkor levonnak 1 százalékot a tőkéből és az addig felhalmozott kamatból.

Információk az aktuális sorozatról: BMÁP oldalán tudsz informálódni 

Diszkont Kincstárjegy (DKJ)

Általában kifejezetten rövid, éven belüli (3, 6 és 12 hónapos) lejáratú állampapírokat sorolunk ide.

Lejárat: DKJ oldalán láthatod a különböző sorozatokhoz tartozó lejáratokat.

Éves hozam: DKJ oldalán az Eladási hozam (ÁKK-ISMA) oszlopban láthatod az éves hozamot.

Eladási árfolyam: DKJ oldalán az Eladási Nettó Árfolyam. Érthetőbben ez az az ár, amiért meg tudod venni, mert eladják neked.

Vételi árfolyam: Az az árfolyam, amennyiért eladhatod lejárat előtt a DKJ-t.

Nem kamatozó értékpapír, amelynek lényege, hogy kamatkifizetés helyett, névérték alatt veheted meg és a futamidő végére eléri a 100 százalék névértéket. Mutatok egy példát:

Tételezzük fel, hogy vásárolsz 100 darab 10 000 forint alapcímletű 12 hónapos diszkont kincstárjegyet, amelynek összértéke 1 000 000 forint. Ha a 2023.06.17.-én akarnám megvenni a D230628 sorozatszámú DKJ-t, akkor ezt 917 400 forintért tudom megtenni, ugyanis az árfolyama 91,74 százalék. 12 hónap elteltével megkapnám az 1 000 000 forintot, ezzel bezsebelve a 9,39 százalék hozamot.

Az Allianz pénztárnak nincs online belépési folyamata, de meg lehet oldani, hogy postára járkálás nélkül is be lehessen lépni. Ennek folyamatát írtam le itt.

1. lépés: Töltsd ki a belépési nyilatkozatot

Kattints ide a belépési nyilatkozat letöltéséhez. Ez egy kitölthető PDF fájl.

Először töltsd ki a belépési adatokat (I.)

Az alábbi minta szerint töltsd ki személyes adataid.

Írd be a vállalt tagdíj mértékét (II.)

Ez nem egy vállalás, így akármit is írj ide, az nem von maga után kötelezettséget. Például a magyar átlag egészségügyi költés 15 ezer forint. Ha a munkáltatód fog fizetni, akkor azt is itt tudod megadni.

Add meg azonosító okmányok adatait (IV.)

A tagi nyilatkozatok elfogadása / elutasítása (V.)

Ezekre nyomhatsz igent vagy nemet is attól függően, hogy milyen tájékoztatást szeretnél kapni a jövőben a pénztártól.

Kiemelt közszereplői nyilatkozat kitöltése (VII.)

Töltsd ki, hogy magyar vagy külföldi állampolgár vagy-e, illetve, hogy közszereplő vagy-e.

Utolsó lépésként pedig pipáld be az igénylő legalján, hogy csatolt dokumentumként elküldöd a személyazonosító okmány és lakcímkártya másolatát.

Amennyiben szeretnél kedvezményezettet is hozzáadni a pénztári tagságodhoz, akkor ehhez az alábbi linken töltsd le a nyomtatványt és szintén töltsd ki és hitelesítsd.

Kedvezményezett hozzáadása nyomtatvány letöltés

2. lépés: Belépési nyilatkozat PDF fájl hitelesítése AVDH-val vagy aláírással

Kitöltötted és elmentetted a PDF fájlt, amit már csak hitelesítened kell.

Itt válik szét a folyamat attól függően, hogy rendelkezel-e ügyfélkapuval vagy sem.

Rendelkezel ügyfélkapuval

Amennyiben rendelkezel ügyfélkapuval, akkor AVDH-val egyszerűen és gyorsan tudod hitelesíteni a belépési nyilatkozatod.

Ide kattintva éred el az AVDH dokumentum hitelesítőt.

Itt nyomj a bejelentkezés gombra és lépj be ügyfélkapus felhasználóddal.

Sikeres bejelentkezés után az alábbi felület fogad.

Húzd be a kitöltött PDF fájlt és pipáld ki az „Elfogadom az ÁSZF-et” négyzetet és kattints a Feltöltés gombra.

A rendszer hitelesíti a dokumentumot, amiután le tudod tölteni azt.

 

Az így hitelesített PDF fájlt az azonosító okmányok másolatával küldd el az epenztar@allianz.hu email címre.

Nem rendelkezel ügyfélkapuval

Amennyiben nem rendelkezel ügyfélkapuval, akkor ki kell nyomtatnod a belépési nyilatkozatot, majd aláírni és postán elküldeni a 1242 Budapest, Pf. 462 címre.

3. lépés: Befizetés utalással vagy bankkártyával

Ezután a pénztár a kapott dokumentumok alapján záradékolja a belépési nyilatkozatot és hamarosan kapsz tagi okiratot tagi azonosító kóddal.

A tagdíjat vagy eseti befizetést a 18100002-00054029-21010015 számlaszámra kell utalnod, közleményben pedig add meg adószámod vagy tagi azonosítókódod.

Vagy bankkártyával is befizethetsz az Allianz oldalán keresztül.

Érdemes rögtön elutalni 4000 forintot (közleményben az adóazonosítóddal), mert a kártyát csak ezután fogják elkészíteni. 

FONTOS! Miután megkaptad a kártyát, aktiválnod kell a levélben megadott számon,ahol beazonosítanak, hogy biztosan te kaptad-e meg. 

Remélem ez a kis útmutató hasznos volt és lassan elkezdheted élvezni az adó-visszatérítés előnyeit.

Jogi nyilatkozat

A Számvető egy ingyenesen elérhető pénzügyi weboldal, amelynek célja, hogy az olvasókat segítse releváns információkkal, amelyek a leginkább érthető módon mutatják be az adott pénzügyi terméket. Kérlek azonban, hogy az itt közölt információkat ne tekintsd ajánlásnak. Vedd figyelembe, hogy az oldalon megjelenő tartalmak teljesen szubjektívek, amelyek hiányosak és/vagy pontatlanok lehetnek. Kérlek minden esetben ellenőrizd az itt leírtakat. Sőt, hálás leszek érte, ha pontatlanságot találsz és ezt jelzed felém. Ezek a teljesen ingyenes tartalmak a partnerek (az ezen az oldalon felsorolt ​​vállalatok némelyikétől) affiliate linkjén történő belépések után kapott ajánlási jutalékoknak köszönhetően fenntartható (ezek nem járnak többletköltséggel a belépőnek/regisztrálónak).