Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

VIX index, avagy mire képes a félelem

Független Pénzügyi segítségért csúsztasd fel!

VIX és a félelem

A félelem gyakran eltorzítja ítélőképességünket és még a legnagyobb elméket is olyan tettekre sarkalja, amelytől később a legnagyobb ostobának tűnnek.

Éppen olyan időket élünk, ahol erre nap, mint nap példát láthatunk. Egy átlagos hétvégi bevásárlás során látom, ahogy a 3500 forintos fertőtlenítőt ötösével pakolják a kosárba vagy, amikor az ázsiai vonásokkal rendelkező pénztároshoz még a köszönés előtt azt a kérdést szegezik, hogy kínai-e.

A félelem egy ösztönös emberi reakció, amely alapvetően szükséges az hosszú távú túléléshez. Azonban bizonyos kockázatokat gyakran nagyobbnak érzékelünk, mint amik azok a valóságban. Főleg, amikor az a kockázat megfoghatatlan, mint ez a mostani járvány is. Már egy túlzó cikk elolvasása is elegendő lehet ahhoz, hogy valaminek a kockázatát többszörösre becsüljünk, mint a valóság. Ahogy másnaposan a legkisebb zaj is fülsüketítőnek hat, egy rövid hír is úgy felzaklathat, hogy tonna számra kezdjük el bezsákolni a tartós élelmiszereket és a méregdrága szájmaszkokat vagy fertőtlenítőket.

Amikor egy kockázat felett teljesen elveszítjük a kontrollt, akkor jóval veszélyesebbnek fogjuk érzékelni azt.

Erre jó példa a repülés. Az emberek a repüléstől általában félnek. (Pontosabban a zuhanástól). A repülés előtti nap sokan stresszelünk, vagy még aludni sem tudunk. Lelki szemeink előtt lejátszuk, ahogy a repülőgép irányíthatatlanul zuhan le a mélybe és nekünk semmi irányításunk efelett.

Ezért is van, hogy olyan sokan kötnek biztosítást repülőutak előtt. Nem mintha az megvédene bármitől. Ugyanakkor statisztikailag bizonyított, hogy a repülő balesetben kevesebben halnak meg, mint bármely más közlekedési formában. Ha megnézzük a statisztikákat, akkor azt látjuk, hogy autóbalesetben 1 a 114-hez az esélye, hogy meghalunk, míg repülőbalesetben 1 a 9821-hez. Háromszor kevesebb, mint annak, hogy félrenyelünk és fulladásban halunk meg. Mégis nap, mint nap rettegés nélkül szállunk be az autónkba és tesszük meg azokat a hosszú „veszélyekkel teli” kilométereket.

Befektetőként pedig szeretnénk felmérni, hogy milyen a piaci hangulat, hogy ez alapján mérhessük fel a piaci szereplők félelmeit.

VIX – a piac félelmét mérő indexe

A befektetők a VIX alapján tájékozódhatnak a piaci hangulatról. Ha az index alacsony, akkor nyugalom van a piacon. Ez általában 20 alatti értéket jelenti. Azonban, ha magas értéket mutat, akkor azt jelenti, hogy a piacon félelem és idegesség van. Jellemzően a legnagyobb értékeket a válságok során mutatja.

Az index az S&P 500 opciókba árazott volatilitást méri. Ha VIX 15, akkor ez azt jelenti, hogy az éves százalékban mérhető változás mértéke várhatóan 15 százalék lesz. Amit, ha havi bontásban nézünk, akkor (15/12) 1,25 százalékot jelent.

VIX 6 hónap

Ha megnézzük az elmúlt 6 hónap mozgásait, akkor láthatjuk, hogy a VIX már a 80 feletti értéket is elérte. A piac fél, amit a befektetők már a hatalmas piaci volatililátosból is megérezhettek. Ilyenkor uralkodik el a piacon a pánik hangulat. De sokaknak ez remek beszállási lehetőség éppen emiatt.

„Akkor legyél kapzsi, amikor mások rettegnek, és akkor rettegj, amikor mindenki kapzsi körülötted!” Warren Buffett

VIX 20 év

Hogy kontextusba helyezzem, itt látható egy ábra, ami a VIX mozgását mutatja az elmúlt 20 évben. Ez alapján láthatjuk, hogy hasonló szinteken járunk most, mint a 2008as válság idején.

Nem tudjuk megmondani, hogy a piacon mi várható. Ami viszont biztos, hogy a hirtelen pánikból cselekvés sosem vezet jó eredményre. Aki tudja kezelni a félelmet és a pánikot, az a befektetésekben is nagyobb sikereket érhet el. Így összegyűjtöttünk pár hasznos tanácsot arra, hogy miként tartsd kezedben a kontrollt.

Küzdj meg félelmeiddel!

A jó befektetőre jellemző, hogy az érzelmi reakcióra kidolgoz eljárásokat, amivel objektíve segíti döntési folyamatát.

Tégy egy lépést hátra: A lélekjelenlét megtartása kulcsfontosságú ilyen helyzetekben. Egy balul elsült kockázatokkal teli környezetben érdemes tenni egy lépést hátra, lazítani és átgondolni a helyzetet. Amikor úgy érezzük, agyonnyom a kockázat terhe, akkor törjük meg ezt az állapotot és menjünk ki sétálni, edzünk vagy foglaljuk el magunkat hobbinkkal. Csináljunk bármit, ami kikapcsol és helyreállítja a rendet elmékben.

Használd saját szavaid: Jelenleg nehéz úgy végig görgetni bármely hírportált, hogy az agyunkban ne aktiválnák félelem központunkat. Zuhanó grafikonok, maszkos / beteg emberek képe és óriásbetűs címek, amelyek mind azt sugallják, hogy itt a világvége. Korábban már írtunk arról, hogy érdemes odafigyelni arra, hogy a megfelelő kérdéseket tegyük fel. Olyanokat, amelyekre létezik válasz.

Megelőzendő, hogy érzelmeink elnyomják a tényeket, ezért öntsük szavakba és próbáljuk megtalálni a helyes kérdéseket. Olvasd el erről szóló cikkünket itt.

Tedd tisztába érzéseidet: Vannak emberek, akik azért vezetnek naplót, hogy gondolataikat rendbe tegyék. Ugyanez alkalmas az érzelmeink rendezésére is. Írd le valahova, hogy mit és miért érzel. Ez azért lehet szükséges, mert amikor a kockázatok emelkednek, akkor hajlamosak vagyunk a túlzott kétségbeesésre, míg a piacok növekedésénél a túlzott lelkesedésre. Ha látod korábbi reakciód és ehhez képest mi történt a piacon, akkor tisztábban látod, hogy érzéseid mennyire megalapozottak.

Összegezve

Nem szeretném alábecsülni a mostani helyzetet, mert az biztos, hogy ez mind egészségügyileg, mind gazdaságilag olyan helyzetet teremt, amely rengeteg embernek fogja megváltoztatni az életét. Oda kell figyelnünk magunkra és saját környezetünkre és mindent megtenni azért, hogy minél gyorsabban átvészeljük ezt a nehéz időszakot.

„Sem embertől, sem sokaságtól, sem nemzettől nem várhatjuk, hogy páni félelem hatása alatt emberségesen cselekedjen és józanul gondolkodjon. A félelem legyőzése a bölcsesség kezdete.” Bertrand Russell

Tetszett a cikk? Akkor a hírlevelet imádni fogod.

Heti rendszerességgel megosztom gondolataimat arról, amit a pénzről éppen tanultam vagy olvastam. Semmi spam, csak tiszta érték.

Add meg email címed és csatlakozz az 1000+ feliratkozóhoz. 

A feliratkozással elfogadod az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Kapcsolódó cikkek

Ezekről is írtam a témában

Megmutatom, hogy hogyan ne vegyen ki senki pénzt a zsebedből

  • Pénzügyi audit – átnézem meglévő pénzügyi termékeid (Nyugdíjbiztosítás, LTP stb.)
  • Befektetés – megmutatom miként tudod pénzed kamatoztatni, minimális költségek mellett
  • Pénzügyi terv – összerakjuk azt a rendszert, amely egyre közelebb visz az pénzügyi szabadsághoz

Prémium Magyar Állampapír (PMÁP)

Változó kamatozású állampapír, amely évente fizet kamatot, amelynek mértéke két tényezőből áll össze: Kamatbázis + Kamatprémium

Kamatbázis: Első 1 évben fix, majd a KSH által meghatározott átlagos infláció a megelőző évben. Részletek

Kamatprémium: Részletek

Futamidő: 8 éves futamidejű. 

Visszaváltási díj: 1% – ez azt jelenti, hogy amennyiben idő előtt szeretnéd eladni állampapírjaidat, akkor levonnak 1 százalékot a tőkéből és az addig felhalmozott kamatból.

Információk az aktuális sorozatról: PMÁP oldalán tudsz informálódni 

Bónusz Magyar Állampapír (BMÁP)

Változó kamatozású állampapír, amely negyedévente fizet kamatot, amelynek mértéke két tényezőből áll össze: Kamatbázis + Kamatprémium

Kamatbázis: A 3 hónapos diszkont kincstárjegy hozamától függ. A kamatfordulót megelőző négy eredményesen megtartott aukciók átlag hozama adja.

Kamatprémium: 1%

Futamidő: 3 év, de idő előtt is eladható az aktuális visszaváltási költséggel, így rövidebb időtávban is lehet gondolkodni.

Visszaváltási díj: 1% – ez azt jelenti, hogy amennyiben idő előtt szeretnéd eladni állampapírjaidat, akkor levonnak 1 százalékot a tőkéből és az addig felhalmozott kamatból.

Információk az aktuális sorozatról: BMÁP oldalán tudsz informálódni 

Diszkont Kincstárjegy (DKJ)

Általában kifejezetten rövid, éven belüli (3, 6 és 12 hónapos) lejáratú állampapírokat sorolunk ide.

Lejárat: DKJ oldalán láthatod a különböző sorozatokhoz tartozó lejáratokat.

Éves hozam: DKJ oldalán az Eladási hozam (ÁKK-ISMA) oszlopban láthatod az éves hozamot.

Eladási árfolyam: DKJ oldalán az Eladási Nettó Árfolyam. Érthetőbben ez az az ár, amiért meg tudod venni, mert eladják neked.

Vételi árfolyam: Az az árfolyam, amennyiért eladhatod lejárat előtt a DKJ-t.

Nem kamatozó értékpapír, amelynek lényege, hogy kamatkifizetés helyett, névérték alatt veheted meg és a futamidő végére eléri a 100 százalék névértéket. Mutatok egy példát:

Tételezzük fel, hogy vásárolsz 100 darab 10 000 forint alapcímletű 12 hónapos diszkont kincstárjegyet, amelynek összértéke 1 000 000 forint. Ha a 2023.06.17.-én akarnám megvenni a D230628 sorozatszámú DKJ-t, akkor ezt 917 400 forintért tudom megtenni, ugyanis az árfolyama 91,74 százalék. 12 hónap elteltével megkapnám az 1 000 000 forintot, ezzel bezsebelve a 9,39 százalék hozamot.

Az Allianz pénztárnak nincs online belépési folyamata, de meg lehet oldani, hogy postára járkálás nélkül is be lehessen lépni. Ennek folyamatát írtam le itt.

1. lépés: Töltsd ki a belépési nyilatkozatot

Kattints ide a belépési nyilatkozat letöltéséhez. Ez egy kitölthető PDF fájl.

Először töltsd ki a belépési adatokat (I.)

Az alábbi minta szerint töltsd ki személyes adataid.

Írd be a vállalt tagdíj mértékét (II.)

Ez nem egy vállalás, így akármit is írj ide, az nem von maga után kötelezettséget. Például a magyar átlag egészségügyi költés 15 ezer forint. Ha a munkáltatód fog fizetni, akkor azt is itt tudod megadni.

Add meg azonosító okmányok adatait (IV.)

A tagi nyilatkozatok elfogadása / elutasítása (V.)

Ezekre nyomhatsz igent vagy nemet is attól függően, hogy milyen tájékoztatást szeretnél kapni a jövőben a pénztártól.

Kiemelt közszereplői nyilatkozat kitöltése (VII.)

Töltsd ki, hogy magyar vagy külföldi állampolgár vagy-e, illetve, hogy közszereplő vagy-e.

Utolsó lépésként pedig pipáld be az igénylő legalján, hogy csatolt dokumentumként elküldöd a személyazonosító okmány és lakcímkártya másolatát.

Amennyiben szeretnél kedvezményezettet is hozzáadni a pénztári tagságodhoz, akkor ehhez az alábbi linken töltsd le a nyomtatványt és szintén töltsd ki és hitelesítsd.

Kedvezményezett hozzáadása nyomtatvány letöltés

2. lépés: Belépési nyilatkozat PDF fájl hitelesítése AVDH-val vagy aláírással

Kitöltötted és elmentetted a PDF fájlt, amit már csak hitelesítened kell.

Itt válik szét a folyamat attól függően, hogy rendelkezel-e ügyfélkapuval vagy sem.

Rendelkezel ügyfélkapuval

Amennyiben rendelkezel ügyfélkapuval, akkor AVDH-val egyszerűen és gyorsan tudod hitelesíteni a belépési nyilatkozatod.

Ide kattintva éred el az AVDH dokumentum hitelesítőt.

Itt nyomj a bejelentkezés gombra és lépj be ügyfélkapus felhasználóddal.

Sikeres bejelentkezés után az alábbi felület fogad.

Húzd be a kitöltött PDF fájlt és pipáld ki az „Elfogadom az ÁSZF-et” négyzetet és kattints a Feltöltés gombra.

A rendszer hitelesíti a dokumentumot, amiután le tudod tölteni azt.

 

Az így hitelesített PDF fájlt az azonosító okmányok másolatával küldd el az epenztar@allianz.hu email címre.

Nem rendelkezel ügyfélkapuval

Amennyiben nem rendelkezel ügyfélkapuval, akkor ki kell nyomtatnod a belépési nyilatkozatot, majd aláírni és postán elküldeni a 1242 Budapest, Pf. 462 címre.

3. lépés: Befizetés utalással vagy bankkártyával

Ezután a pénztár a kapott dokumentumok alapján záradékolja a belépési nyilatkozatot és hamarosan kapsz tagi okiratot tagi azonosító kóddal.

A tagdíjat vagy eseti befizetést a 18100002-00054029-21010015 számlaszámra kell utalnod, közleményben pedig add meg adószámod vagy tagi azonosítókódod.

Vagy bankkártyával is befizethetsz az Allianz oldalán keresztül.

Érdemes rögtön elutalni 4000 forintot (közleményben az adóazonosítóddal), mert a kártyát csak ezután fogják elkészíteni. 

FONTOS! Miután megkaptad a kártyát, aktiválnod kell a levélben megadott számon,ahol beazonosítanak, hogy biztosan te kaptad-e meg. 

Remélem ez a kis útmutató hasznos volt és lassan elkezdheted élvezni az adó-visszatérítés előnyeit.

Jogi nyilatkozat

A Számvető egy ingyenesen elérhető pénzügyi weboldal, amelynek célja, hogy az olvasókat segítse releváns információkkal, amelyek a leginkább érthető módon mutatják be az adott pénzügyi terméket. Kérlek azonban, hogy az itt közölt információkat ne tekintsd ajánlásnak. Vedd figyelembe, hogy az oldalon megjelenő tartalmak teljesen szubjektívek, amelyek hiányosak és/vagy pontatlanok lehetnek. Kérlek minden esetben ellenőrizd az itt leírtakat. Sőt, hálás leszek érte, ha pontatlanságot találsz és ezt jelzed felém. Ezek a teljesen ingyenes tartalmak a partnerek (az ezen az oldalon felsorolt ​​vállalatok némelyikétől) affiliate linkjén történő belépések után kapott ajánlási jutalékoknak köszönhetően fenntartható (ezek nem járnak többletköltséggel a belépőnek/regisztrálónak).