VIX index, avagy mire képes a félelem

Független Pénzügyi segítségért csúsztasd fel!

VIX és a félelem

A félelem gyakran eltorzítja ítélőképességünket és még a legnagyobb elméket is olyan tettekre sarkalja, amelytől később a legnagyobb ostobának tűnnek.

Éppen olyan időket élünk, ahol erre nap, mint nap példát láthatunk. Egy átlagos hétvégi bevásárlás során látom, ahogy a 3500 forintos fertőtlenítőt ötösével pakolják a kosárba vagy, amikor az ázsiai vonásokkal rendelkező pénztároshoz még a köszönés előtt azt a kérdést szegezik, hogy kínai-e.

A félelem egy ösztönös emberi reakció, amely alapvetően szükséges az hosszú távú túléléshez. Azonban bizonyos kockázatokat gyakran nagyobbnak érzékelünk, mint amik azok a valóságban. Főleg, amikor az a kockázat megfoghatatlan, mint ez a mostani járvány is. Már egy túlzó cikk elolvasása is elegendő lehet ahhoz, hogy valaminek a kockázatát többszörösre becsüljünk, mint a valóság. Ahogy másnaposan a legkisebb zaj is fülsüketítőnek hat, egy rövid hír is úgy felzaklathat, hogy tonna számra kezdjük el bezsákolni a tartós élelmiszereket és a méregdrága szájmaszkokat vagy fertőtlenítőket.

Amikor egy kockázat felett teljesen elveszítjük a kontrollt, akkor jóval veszélyesebbnek fogjuk érzékelni azt.

Erre jó példa a repülés. Az emberek a repüléstől általában félnek. (Pontosabban a zuhanástól). A repülés előtti nap sokan stresszelünk, vagy még aludni sem tudunk. Lelki szemeink előtt lejátszuk, ahogy a repülőgép irányíthatatlanul zuhan le a mélybe és nekünk semmi irányításunk efelett.

Ezért is van, hogy olyan sokan kötnek biztosítást repülőutak előtt. Nem mintha az megvédene bármitől. Ugyanakkor statisztikailag bizonyított, hogy a repülő balesetben kevesebben halnak meg, mint bármely más közlekedési formában. Ha megnézzük a statisztikákat, akkor azt látjuk, hogy autóbalesetben 1 a 114-hez az esélye, hogy meghalunk, míg repülőbalesetben 1 a 9821-hez. Háromszor kevesebb, mint annak, hogy félrenyelünk és fulladásban halunk meg. Mégis nap, mint nap rettegés nélkül szállunk be az autónkba és tesszük meg azokat a hosszú „veszélyekkel teli” kilométereket.

Befektetőként pedig szeretnénk felmérni, hogy milyen a piaci hangulat, hogy ez alapján mérhessük fel a piaci szereplők félelmeit.

VIX – a piac félelmét mérő indexe

A befektetők a VIX alapján tájékozódhatnak a piaci hangulatról. Ha az index alacsony, akkor nyugalom van a piacon. Ez általában 20 alatti értéket jelenti. Azonban, ha magas értéket mutat, akkor azt jelenti, hogy a piacon félelem és idegesség van. Jellemzően a legnagyobb értékeket a válságok során mutatja.

Az index az S&P 500 opciókba árazott volatilitást méri. Ha VIX 15, akkor ez azt jelenti, hogy az éves százalékban mérhető változás mértéke várhatóan 15 százalék lesz. Amit, ha havi bontásban nézünk, akkor (15/12) 1,25 százalékot jelent.

VIX 6 hónap

Ha megnézzük az elmúlt 6 hónap mozgásait, akkor láthatjuk, hogy a VIX már a 80 feletti értéket is elérte. A piac fél, amit a befektetők már a hatalmas piaci volatililátosból is megérezhettek. Ilyenkor uralkodik el a piacon a pánik hangulat. De sokaknak ez remek beszállási lehetőség éppen emiatt.

„Akkor legyél kapzsi, amikor mások rettegnek, és akkor rettegj, amikor mindenki kapzsi körülötted!” Warren Buffett

VIX 20 év

Hogy kontextusba helyezzem, itt látható egy ábra, ami a VIX mozgását mutatja az elmúlt 20 évben. Ez alapján láthatjuk, hogy hasonló szinteken járunk most, mint a 2008as válság idején.

Nem tudjuk megmondani, hogy a piacon mi várható. Ami viszont biztos, hogy a hirtelen pánikból cselekvés sosem vezet jó eredményre. Aki tudja kezelni a félelmet és a pánikot, az a befektetésekben is nagyobb sikereket érhet el. Így összegyűjtöttünk pár hasznos tanácsot arra, hogy miként tartsd kezedben a kontrollt.

Küzdj meg félelmeiddel!

A jó befektetőre jellemző, hogy az érzelmi reakcióra kidolgoz eljárásokat, amivel objektíve segíti döntési folyamatát.

Tégy egy lépést hátra: A lélekjelenlét megtartása kulcsfontosságú ilyen helyzetekben. Egy balul elsült kockázatokkal teli környezetben érdemes tenni egy lépést hátra, lazítani és átgondolni a helyzetet. Amikor úgy érezzük, agyonnyom a kockázat terhe, akkor törjük meg ezt az állapotot és menjünk ki sétálni, edzünk vagy foglaljuk el magunkat hobbinkkal. Csináljunk bármit, ami kikapcsol és helyreállítja a rendet elmékben.

Használd saját szavaid: Jelenleg nehéz úgy végig görgetni bármely hírportált, hogy az agyunkban ne aktiválnák félelem központunkat. Zuhanó grafikonok, maszkos / beteg emberek képe és óriásbetűs címek, amelyek mind azt sugallják, hogy itt a világvége. Korábban már írtunk arról, hogy érdemes odafigyelni arra, hogy a megfelelő kérdéseket tegyük fel. Olyanokat, amelyekre létezik válasz.

Megelőzendő, hogy érzelmeink elnyomják a tényeket, ezért öntsük szavakba és próbáljuk megtalálni a helyes kérdéseket. Olvasd el erről szóló cikkünket itt.

Tedd tisztába érzéseidet: Vannak emberek, akik azért vezetnek naplót, hogy gondolataikat rendbe tegyék. Ugyanez alkalmas az érzelmeink rendezésére is. Írd le valahova, hogy mit és miért érzel. Ez azért lehet szükséges, mert amikor a kockázatok emelkednek, akkor hajlamosak vagyunk a túlzott kétségbeesésre, míg a piacok növekedésénél a túlzott lelkesedésre. Ha látod korábbi reakciód és ehhez képest mi történt a piacon, akkor tisztábban látod, hogy érzéseid mennyire megalapozottak.

Összegezve

Nem szeretném alábecsülni a mostani helyzetet, mert az biztos, hogy ez mind egészségügyileg, mind gazdaságilag olyan helyzetet teremt, amely rengeteg embernek fogja megváltoztatni az életét. Oda kell figyelnünk magunkra és saját környezetünkre és mindent megtenni azért, hogy minél gyorsabban átvészeljük ezt a nehéz időszakot.

„Sem embertől, sem sokaságtól, sem nemzettől nem várhatjuk, hogy páni félelem hatása alatt emberségesen cselekedjen és józanul gondolkodjon. A félelem legyőzése a bölcsesség kezdete.” Bertrand Russell

Tetszett a cikk? Akkor a hírlevelet imádni fogod.

Heti rendszerességgel megosztom gondolataimat arról, amit a pénzről éppen tanultam vagy olvastam. Semmi spam, csak tiszta érték.

Add meg email címed és csatlakozz az 1000+ feliratkozóhoz. 

A feliratkozással elfogadod az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Kapcsolódó cikkek

Ezekről is írtam a témában

Megmutatom, hogy hogyan ne vegyen ki senki pénzt a zsebedből

  • Pénzügyi audit – átnézem meglévő pénzügyi termékeid (Nyugdíjbiztosítás, LTP stb.)
  • Befektetés – megmutatom miként tudod pénzed kamatoztatni, minimális költségek mellett
  • Pénzügyi terv – összerakjuk azt a rendszert, amely egyre közelebb visz az pénzügyi szabadsághoz

Jogi nyilatkozat

A Számvető egy ingyenesen elérhető pénzügyi weboldal, amelynek célja, hogy az olvasókat segítse releváns információkkal, amelyek a leginkább érthető módon mutatják be az adott pénzügyi terméket. Kérlek azonban, hogy az itt közölt információkat ne tekintsd ajánlásnak. Vedd figyelembe, hogy az oldalon megjelenő tartalmak teljesen szubjektívek, amelyek hiányosak és/vagy pontatlanok lehetnek. Kérlek minden esetben ellenőrizd az itt leírtakat. Sőt, hálás leszek érte, ha pontatlanságot találsz és ezt jelzed felém. Ezek a teljesen ingyenes tartalmak a partnerek (az ezen az oldalon felsorolt ​​vállalatok némelyikétől) affiliate linkjén történő belépések után kapott ajánlási jutalékoknak köszönhetően fenntartható (ezek nem járnak többletköltséggel a belépőnek/regisztrálónak).